fbpx Skip to content

Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány hasznos alkalmazást egy történetbe.

Miután elképzelhető, hogy nem nézed minden héten az App Store Ma fülét, úgy döntöttünk, hogy az érdekesebbeket átemeljük ide is. Mai sztorink az “A Mythic Quest otthoni forgatása”.

Az Apple TV+ saját gyártású Mythic Quest című sorozatának különleges, „Karantén” epizódja egyszerre vicces, hiteles és szívet melengető – és otthonról, önállóan készült.

Persze ehhez szükség volt írókra és szereplőkre is. De a felhasznált eszközök akár számodra is elérhetők: A színészek a jelenteket iPhone 11 készüléken, a Filmic Pro és a ShurePlus Motiv appokkal rögzítették.

Rob McElhenney, a sorozat társalkotója, írója és szereplője avatott be bennünket a távforgatás kulisszatitkaiba.

Az, hogy a színészek saját magukat filmezzék, nagyon merész vállalkozásnak tűnik. Hogyan csináltátok?

Éppen egy telefonkonferenciát tartottunk cupertinói barátainkkal, amikor felvetettem, hogy „Figyu, szerintem, csinálhatnánk egy távmunkás részt, mindenki számára megfelelő minőségben. De ehhez úgy 40 iPhone 11 kellene.” A stábtagok közül mindenkinek volt iPhone-ja, de nem mindenkinek a legújabb modell, és mi biztosra akartunk menni az egységességet illetően. Szerencsére minden szükséges készülékeket be tudtunk szerezni.

A Sue-t alakító Caitlin McGee a Mythic Quest „Karantén” epizódjának jeleneteit otthonában, iPhone 11 készülékkel vette fel.

Hogyan döntöttétek el, hogy milyen appokat használjatok?

Rengeteget keresgéltünk az operatőrrel mielőtt a Filmic Pro mellett döntöttünk. A Shure mikrofonokat az iPhone-on a ShurePlus Motiv appal használva pedig sikerült elérnünk a megfelelő hangminőséget is.

Rengeteg videokészítő alkalmazás van – miért pont a Filmic Prót választottátok?

Ez az app a forgatásokon használt kamerákhoz hasonló lehetőségeket kínál. Szabályozhatjuk vele az expozíciót, az audioszintet, a képfrekvenciát és a felbontást, és mindezt a megfelelő formátumban. A használatába mindenki könnyen belerázódott – főleg, miután a technikai csapat megosztotta velünk az előbeállításokat.

Imani Hakim és Ashly Burch a sorozatban Danát és Rachelt, a játéktesztelő barátnőket alakítja.

A Filmic és a ShurePlus Motiv alkalmazásokat kezdő film- és sorozatkészítőknek is ajánlanád?

Teljes mértékben! Ha bárki arról kérdez, hogy hogyan legyen sikeres ebben szakmában, a válaszom mindig ugyanaz: Hagyd a jóváhagyásokat, a költségvetéseket meg a többit. Csináld meg te magad! Gondolkodhatsz kicsiben vagy nagyban is – különösen a vígjáték esetében, amihez csupán néhány beszélgető ember és egy szoba kell.

Emlékszem még a Felhőtlen Philadelphia sorozat forgatására, ami meghozta az ismertséget számomra. Még egy Best Buy-hitelkártyát is be kellett szereznem, mert nem volt pénzem a forgatáshoz szükséges felszerelésre. De ma már minden akkori felszerelés kiváltható lenne egy iPhone-nal is. Sőt, a karanténos epizódhoz használt iPhone-ok hatékonyabbak, mint az a kamera, amit a Philadelphia második évadának forgatásán használtunk.

Szóval, ha van egy történeted, amit másokkal is megosztanál, forgasd le otthon, mint bárki más.

David Hornsby Davidet alakítja a sorozatban. „Már teljes filmeket is leforgattak iPhone-nal, így tisztában voltunk vele, hogy a megfelelő alkalmazásokkal a használata inkább előny, mint hátrány” – meséli a sorozat társalkotója, Rob McElhenney.

Milyen egyéb appokra támaszkodtatok a „Karantén” epizód forgatása során?

Az ötleteléshez a Jegyzetek appot használtuk, mivel hihetetlenül egyszerűvé tette a közös munkát. Írótársaim – Megan Ganz, David Hornsby és a többiek –, valamint jómagam folyamatosan a megosztott jegyzeteket böngésszük. Volt úgy, hogy éppen láttam egy jegyzetben, ahogyan mozog a kurzor, és Megan új szöveget ír be.

Ráírtam, hogy „Szia Meg!”, ő pedig válaszolt: „Szia Rob!”. Majd végül valaki hozzászólt, hogy „Nagyon késő van, mindenki menjen aludni.” Volt valami szívet melengető abban a pillanatban a közöttünk létrejött kapcsolatban.

Nem szeretném lespoilerezni a történetet, de sikerült egy ehhez hasonló érzést belecsempésznünk ebbe az epizódba is. Nem hallunk semmit, mindenki néma – gyakran kerülünk ilyen helyzetbe a digitális világban –, és a jelenet az epizód egyik érzelmes pillanatává válik. Egyszóval, a Jegyzetek alkalmazás valóban fontos eleme a sorozatnak.

Kövesd a Mythic Questet az Apple TV+-on

[appstore id=”436577167″]

[appstore id=”938264337″]

[appstore id=”1110145109″]

[appstore id=”1174078549″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok