A világ legnagyobb szélturbinájából épít kettőt az Apple a megújuló energiába történő beruházás bővítésével

Az Apple néhány napja bejelentette, hogy a világ legnagyobb szárazföldi szélturbinájából épít meg kettőt Dániában, Esbjerg közelében, amiről a MacRumors is beszámolt.

A 200 méter magas turbinák évente 62 gigawattóra energiát termelnek majd, ami majdnem 20.000 otthon áramellátásához elegendő. A terület a jövőben esetlegesen épülő erősebb, tengeri szélturbinák teszthelyeként is funkcionál.

Az Esbjergnél termelt energia támogatni fogja az Apple Viborgban található adatközpontját. A Viborg adatközpont Európában az App Store, az Apple Music, az iMessage, a Siri és más szolgáltatások működését segíti.

“Az éghajlatváltozás elleni küzdelem sürgős lépést és globális partnerséget igényel – és a Viborg adatközpont hatalmas tanúbizonyság arra, hogy képesek vagyunk megfelelni ennek a generációs kihívásnak” – mondta Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi, politikai és társadalmi kezdeményezésekért felelős alelnöke. “A tiszta energiába történő beruházások áttörő innovációkat eredményeznek, amelyek tiszta energiát és jó munkahelyeket hoznak a vállalkozások és a helyi közösségek számára. Ez az a terület, ahol élen kell járjunk – a bolygónk és a jövő generációi érdekében.”

A múlt hónapban az Apple bejelentette azt a szándékát is, miszerint 2030-ig teljesen szén-dioxid-semleges lesz. Az Apple német beszállítója, a Varta ezen a héten elkötelezte magát az összes Apple-termelés 100%-osan megújuló energiával történő üzemeltetése mellett.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. vjan says:

  Most már csak azt kellene kitalálni, hogy javíthatóak legyenek a termékek, mert ebben nem jeleskednek. Az iFixit listáján elég hátul kullognak a javíthatóság terén. Az ökológiai lábnyom nem csak a szén-dioxid kibocsátásból áll, hanem a kidobott termékekből, részegységekből.
  Azután jöhet a 3-4 éves (vagy akár több) csereciklus.
  Ja, hogy 30-40 éve ilyenek voltak a műszaki cikkek, sőt akár egy életre szóltak?

 2. Melyik Apple terméket nem tudod, tudtad 3-4 évig használni?? Szoktam az iFixitet nézegetni mert érdekes, de az én szerény véleményem, hogy hagyjuk meg a szakembereknek a javítást. Számomra lényegtelen, hogy menyire könnyen javítható egy termék otthon, de mondjuk a javíthatóságot ők is így értik, hogy otthon magadnak, ezt szerintem Te félreértelmezed. Elviszem szervízbe és kész. Ott majd szakszerüen javítják és a kicserélt alkatrészt is szakszerüen újrahaznosítják. Nemrég cseréltettem egy iPhone 5s-ben akksit az Apple-nél ami egy 7éves! telefon. Tehát még ők is elég sokáig vállalják egy készülék javítását.

 3. vjan says:

  Egy budapestinek valóban egyszerű. De vidéken gyakorlatilag nincs szakszerviz, mint ahogy Apple szaküzlet se nagyon. A házilagos javítás nem úgy értendő, hogy konyhaasztalon nagykéssel, de egy átlagos szerviz is képes legyen javítani, alkatrészt beszerezni. Ebből most az van, hogy a szerviz elvállalja, és gagyi alkatrészekkel javítgatja.
  Az iPhone 5s akkumulátorát még cserélik (más kérdés, hogy mire), de a legújabb iOS már nem tehető rá. Kis idő múlva már az alkalmazások sem lesznek kompatibilisek a régi iOS-el. Persze ezért lehet még használni valamire.

 4. Az 5s-be gyári akksi került hisz Apple Store-ban csinálták. Az meg, hogy csak hivatalos szervízeseknek adnak alkatrészt meg esetleg szerszámot az teljesen rendben van szerintem. Az iFixit-en is olvashattál már olyat pl az iPad kijelző ragasztásánál (ha jól emlékszem), hogy megoldhatná ezt jobban is az Apple, de igazából ők se tudják hogyan.

 5. Jadeye says:

  azért még mindig éveket ver rá az Apple a szoftveres támogatottsággal az Androidra. az iOS 4.0 megjelenése óta ismert, hogy egy idő után megszűnik a korábbi készülékek támogatása, tehát lehet vele tervezni. az iPhone 5s egy jelenleg 7 éves készülék, 6 iOS-főverziót is megkapott (7, 8, 9, 10, 11, 12), és bár az iOS 13 már nem érhető el rá, biztonsági frissítéseket még kap.

  az alkalmazások támogatottsága pedig egy ideig a fejlesztőkön is múlik. ha viszont az Apple már eleve nem engedi majd az iOS 12.x-et megadni támogatott rendszerverziónak egy app esetén, na onnantól már nem tud mit tenni a fejlesztő.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!