fbpx Skip to content

Az Apple a napokban osztott meg egy Shot on iPhone rövidfilmet. Azonban ez a kis videó kicsit másabb, mint az eddigiek, mert a felvétel vertikálisan, vagyis függőleges nézetben lett rögzítve.

A 9 perces rövidfilmet az Akadémia díjnyertes rendezője, Damien Chazelle filmezte egy iPhone 11 Pro-val.

Damien Chazelle a mozitörténelem útját gondolta újra The Stunt Double című, iPhone 11 Pro-val, vertikálisan felvett rövidfilmjével. A videóban az akciófilmektől a némafilmekig több stílusba is belepillanthatunk, az általunk ismert és kedvelt filmvarázslat átalakítását és korszerűsítését láthatjuk.

https://youtu.be/xqiPZBZgW9c

A rövidfilmen kívül az Apple a YouTube-on a projekt kulisszák mögötti verzióját is megosztotta, amelyben a kisfilm készülését nézhetjük meg.

https://youtu.be/w41SUOzS09A

Neked hogy tetszett?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Igen, meg lehet mutatni a művészi oldalát, de én személy szerint inkább a felhasználókat nevelném le a “vertikális videó szindrómáról”.

    Az első videó felvételére alkalmas telefonokban már tiltani kellett volna a lehetőségét is. Amíg nem fordítja el horizontálisan a telefont, egyszerűen nincs felvétel.

    Biológiai oka van annak, hogy miért nem készül a mozi sem vertikálisan. Lehet ellene menni a természet törvényeinek, csak felesleges.

  2. Avatar for rgbx rgbx says:

    Én is utálom ezeket, ha szembejönnek a PC előtt ülve. Pedig el tudom fordítani a monitort, csak körülményes. A múltkor viszont olvastam a vertikális videókról egy cikket, ami óriási pozitívumnak írja le őket. Például kimutatja, hogy reklámok esetén, ha mobilon érkeznek, mondjuk a hírfolyam olvasgatása közben, akkor az emberek jóval nagyobb százaléka nézi végig a függőleges változatot, mint amihez el kell fordítani a telefont vízszintesbe. Szóval remek potenciál van abban, hogy ugyanazon reklámfilmet leforgatják függőlegesben is meg vízszintesben is. Már szaporodnak az ilyen formátumú filmelőzetesek is. Amellett, hogy a moziban természetesen vízszintes formátumú vásznon kell nézni a filmet.

    Egyébként az első videofelvételre alkalmas telefonokban még nem kellett fizikailag elforgatni a telefont a vízszintes filmezéshez, mivel álló helyzetben tartva vettek fel fekvő videókat. A kijelzőik is jellemzően vízszintesek voltak, mivel alul a gombok helyezkedtek el, az UI pedig elfoglalta a kijelzőből az alsó és a felső sávot. Pl. nekem volt Nokia 5500-m nagyjából négyzetes kijelzővel, egy ismerősömnek Nokia 6600-ja, nekem Siemens SX1-em amin hiába függőlegesen nagyobb a kijelző, mégis vízszintes fotót és videót rögzített. Ezek még mind Symbian operációs rendszert használtak. Tehát az emberek az idők során megszokták, hogy normál (=álló) helyzetben kell videózniuk. Ha így nézzük, akkor az iPhone-ok és az Androidos kütyük a “gyári hibásak”, hiszen engedik a függőleges videofelvételt is, sőt: “rendesen” tartva a telefont pont az az alapértelmezés rajtuk. :upside_down_face: És az elejétől kezdve teljesen természetesnek vették az emberek, hogy a kijelző legnagyobb részét felvételkor az élőkép foglalja el, és nem az UI. Vagyis bevették a marketinget, és a feature-ként eladott hardveres bugot. És ennek isszuk most meg a levét. :roll_eyes:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for talamasca