fbpx Skip to content

Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány hasznos alkalmazást egy történetbe.

Miután elképzelhető, hogy nem nézed minden héten az App Store Ma fülét, úgy döntöttünk, hogy az érdekesebbeket átemeljük ide is. Mai sztorink a “Három tipp az összpontosításhoz”.

Egyszerre egy lépés

Mindannyian tudjuk, hogy akkor nyújtjuk a legjobb teljesítményt, ha kitisztítjuk az elménket, és az adott feladatra koncentrálunk.

Ha tehát legközelebb szeretnél ellenállni a figyelemelterelésnek, próbáld ki az alábbi trükköket.

Gyakran gondoljuk azt, hogy hatékonyabbak vagyunk, ha egyszerre több dolgot csinálunk. Tanulmányok azonban azt mutatják, hogy nem csak hogy nem növekedik, de valójában 40%-kal esik ilyenkor a hatékonyságunk. Az az igazság, hogy ilyenkor nem is egyszerre több dolgot csinálunk, hanem olyan gyorsan váltogatunk a feladatok között, hogy észre sem vesszük. Ha pedig ezt túl gyakran alkalmazzuk, akkor mélyrepülésbe kezd a teljesítményünk.

Mit érdemes tenni ehelyett? Kezdd azzal, hogy listát írsz az összes elvégzendő feladatodról, és felosztod az összetettebb munkákat egyszerűbb, kisebb lépésekre, amelyek könnyebben megvalósíthatók.

Ha minden lépés egyértelmű és elvégezhető, sokkal könnyebb az éppen adott feladatra koncentrálni. Ha felmerül valami új tennivaló, csak add hozzá a listához, és térj vissza a fő feladathoz – ne érezd rosszul magad amiatt, hogy egy nem sürgős feladatot félreteszel későbbre.

Az olyan feladatlista-alkalmazások, mint a TickTick, felhasználóbarát, többszintű listakészítő és feladatkezelő funkcióikkal segítségedre lehetnek ebben.

[appstore id=”626144601″]

Ügyelj a környezetedre

Néha érdemes valami egészen másra terelni a figyelmedet. Próbálj elvégezni néhány légzőgyakorlatot, vagy meditálj egy kicsit. Amikor a levegővételre összpontosítasz, azokat a mentális izmokat tornáztatod, amelyek segítenek a feladatodra koncentrálni, amikor a figyelmed elkezdene elkalandozni.

És ne feledkezz meg a környezetedről – a zajos helyek gyakran vannak tele figyelemelterelő ingerekkel. A gyors megoldás az, ha felveszel egy fejhallgatót, és bekapcsolsz valamilyen fehérzaj-alkalmazást, ami segíthet újra a munkádra fordítani a figyelmed.

Nézz körül ezek között a légzőgyakorlatokat és nyugtató fehér zajt kínáló alkalmazások között.

[appstore id=”571800810″]

[appstore id=”1346247457″]

A nagy titok: több szünet

Tényleg így van: az összpontosítás és a kipihentség elválaszthatatlan egymástól.

Az pomodoro-technika részben azért lett olyan népszerű hatékonyságnövelő módszer, mert annyira könnyű beilleszteni a munkavégzési rutinba. Miután kitűzted a feladataidat, próbáld ki a BFT – Bear Focus Timer, a TomoNow, a Cuckoo Timer vagy bármely más pomodoro-alkalmazást, amellyel 25 perces munkavégzési és 5 perces pihenési egységekre oszthatod fel a feladataidat.

[appstore id=”1212257572″]

[appstore id=”1328806990″]

[appstore id=”1052803982″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok