fbpx Skip to content

Az okos otthon állhat abból, hogy vásárolunk egy okos konnektort, amit egy alkalmazással ki-be kapcsolunk. De állhat abból is, hogy ha hazaérünk, automatikusan kapcsolja fel a villanyt, állítsa át a fűtést, vagy ha éjjel kiszállunk az ágyból, akkor kövessen minket az éjjeli világítás. A kettő közt óriási különbség van.

Chameleon okos otthon

A Chameleonról már néhány éve hallottam, és már akkor is felkeltette az érdeklődésemet. Ők nem csak okos otthont, hanem a jövő otthonát készítik el, pontosabban elő. Úgy építik ki az okos otthonunkat, hogy az akármikor bővíthető lehet. Mindezen egy dedikált szakember vezet végig minket, magyarul, érthetően, és bármikor, bármilyen kéréssel hozzá fordulhatunk! A hétvégén az okos lakásukban jártam, amit bárki megtekinthet, kipróbálhat, akár ott is alhat benne.

Az igazán okos lakás személyre szabott. Nem csak kapcsolókkal rendelkezik, hanem érzékelőkkel is. Ezek együttese adja azt, hogy valamit automatizálhatunk. Ezeknek az eszközöknek a legfontosabb eleme a központi egység, mint amilyen a Chameleon is. Röviden ez az eszköz az agya az egész rendszernek, ő az, aki megmondja, hogy ki, mikor, hogyan, és milyen formában kommunikáljon és csináljon dolgokat.

A Chameleon lakás bámulatos, jóformán teljesen testre van szabva, mind automatizálás, mind eszközkezelés ügyileg. A kettő nem ugyanaz, mivel nem mindig szeretünk gombot nyomogatni, vagy alkalmazást elindítani. Például egyetlen gombnyomással elindíthatjuk az éjszaki módot, amiben a lakás átáll az esti “műszakra”, bezárja a zárat (ha esetleg nyitva felejtettük volna), lekapcsolja a felesleges villanyokat, átállítja a LED világítást minimális %-ra és persze a redőnyöket is leengedi.

Ilyenkor már teljesen a szenzorokra bízzuk magunkat, az úgynevezett automatikára. Például ha éjjel felébredünk és letesszük a lábunkat a padlóra, felkapcsolódik az ágy alatti LED, ezután végig követ minket az éjszakai világítás a mosdóig. Vagy ha mondjuk reggel 8-kor felkelünk, akkor csak azt a redőnyt húzza fel, aminél éppen besüt a napocska, hogy kellemesen teljen a reggel, és mikor bekapcsoljuk a kávéfőzőt, akkor elindul a reggeli rutin, a többi eszközzel.

Itt nincs várakozás, a rendszer néhány tizedmásodperc alatt reagál, gyorsan és pontosan. A kábeles megoldásnak köszönhetően nincs helye hibának, minden eszköz azonnal elérhető és akár offline is vezérelhető, ha esetleg nem lenne internet.

Megszámlálhatatlan opciónk van a lakásunk automatizálására a Chameleon rendszerrel, amit kizárólag tapasztaltból, és/vagy egy okos otthonnal foglalkozó dedikált kollégától kaphatunk meg, amire a cég fel is készült.

A házban nem csak a hibátlan jól kidolgozott Chameleon alkalmazást használhatjuk, hanem egy iPaden elérhető az összes, mind a 70db HomeKit kiegészítő is, amiket GPS segítségével könnyedén optimalizálhatunk úgy, hogy ha elhagyjuk a házat, az lekapcsoljon, vagy átálljon más üzemmódba. Ezen kívül Amazon Alexa és Google Home támogatást is kapunk, de a legfontosabb számukra a HomeKit, mi más? 🙂

Több kolléga napi szinten foglalkozik a rendszerrel, kommunikál a fejlesztőkkel. Amennyiben valamelyik lakásban új “feature”-t adunk hozzá, azonnal felkerül az opciók közé, és aktiválható más lakásokban is. Sok esetben pusztán egy gombot kell megnyomunk, mivel a meglévő rendszerben a szenzorok, kapcsolók már adottak. Pusztán aktiválni kell az új funkciót.

Jóformán nem egy okos központot, rendszert vásárolunk meg, hanem egy jövőt, egy olyan házat, ami hétről-hétre fejlődik a Chameleon által. Folyamatosan újabbnál-újabb funkciókat adva nekünk felhasználóknak, amikkel még biztonságosabbá tehetjük a házat, a családunkat, illetve nem mellékesen spórolhatunk is vele.

Magyar fejlesztés

Azt hiszem nekünk, hazai felhasználóknak talán a legfontabb a támogatás, hogy van kihez fordulni. Nem kell angolul leveleket írogatni, nem kell várni a külföldi támogatásra. A Chameleon szakember engedély esetén távolról is hozzáférhet a rendszerhez és beállíthat mindent, vagy pedig kivonul és helyben javítja, optimalizálja a lakásunkat. Ez sokaknak “minden pénzt megér”, mert ha valami probléma van a lakásunkkal, akkor ahány eszköz, annyi céget keresünk fel a hibával, vagy megpróbáljuk megoldani magunk több órányi Google-özés segítségével, már ha sikerül.

Próbáld ki Te is a Chameleon okos lakását!

Ahogy már említettem, a cég egy teljes okos otthont épített fel a kapu beléptetésen keresztül az ujjlenyomat-olvasós záron át a virágok öntözéséig, amelyben akár egy hétvégét is eltölthetünk, mi magunk is mindent kipróbálhatunk és megtapasztalhatunk. Ezen kívül a Chameleon kollégája előre egyeztetett időpontban be tudja mutatni a rendszert, illetve beszélhetünk vele arról is, hogy hogyan “okosíthatnánk fel” az otthonunkat. Érdemes a céget felkeresni, ha csak kipróbálnánk, milyen is egy ilyen otthon, vagy éppen okos otthon kiépítésén gondolkozunk. Rájuk bízhatjuk magunkat!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok