fbpx Skip to content

Az idei WWDC talán legnagyobb híre az volt, hogy az Apple az Intel processzorokat saját Apple Silicon chipekre cseréli a Mac-ekben.

Ez egy rakás változással fog járni és nagyobb kontrollt ad az Apple-nek a gépek működését illetően. Épp emiatt teljesen megváltozik az Apple Silicon Mac-ek karbantartása is.

A céllemez mód egy olyan funkció, ami már a FireWire-port megjelenése óta elérhető volt a Mac-eken, és lehetővé tette, hogy egy kikapcsolt Mac-et egy speciális módban indíts el és utána FireWire (és később Thunderbolt) kábelen keresztül elérd a háttértár tartalmát.

Ettől búcsút kell venni Apple Silicon Mac-eken, de nem kell félni, mert az Apple egy új Mac megosztási móddal állt elő, ami lehetővé teszi, hogy SMB-szerverré változzon a gép, amiről adatokat szeretnél kinyerni és a bejelentkezési adatok megadása után ugyanúgy elérhető a háttértár tartalma, mint céllemez-mód esetén.

Ha kellett már Mac-et karbantartanod, akkor biztosan tudod, hogy közel egy tucat billentyűkombináció van, amit a gép indításakor lenyomhatsz, hogy különböző módokat érj el. Ezeket is megszünteti az Apple az Apple Silicon Mac-ekkel és helyettük egy egységes menü lesz, amit a bekapcsológomb hosszan nyomásával érhetsz majd el.

Az új helyreállító menüből visszaállíthatod majd a gépet és állíthatod az indítólemez biztonságát.

Alapértelmezésben az Apple az iOS eszközökkel megegyező biztonságot nyújt majd amellett, hogy a felhasználónak megmarad a lehetősége arra, hogy külső adattárolóról indítson egy operációs rendszert, de ha olyan rendszert szeretne indítani, amit az Apple már nem ír alá (például a macOS egy régi verzióját), akkor lesz egy csökkentett biztonságú mód is, ami a rendszerintegritás-védelmet kikapcsolja és az ilyen rendszerek indítását is lehetővé teszi.

Hasznos újítás lesz még az is, hogy míg a rendszerintegritás-védelem számítógép szintű az Intel processzorral felszerelt Mac-ek esetén, az Apple Silicon Mac-eknél ez a feltelepített operációs rendszerek szintjén váltható lesz. Így ha például szeretnéd egy partíción a teljes biztonsági móddal használni a legfrissebb macOS-t és egy másik partíción pedig csökkentett biztonságú móddal egy régebbi macOS-t, amin mondjuk fejlesztenél, akkor ezt is megteheted.

Sokak számára megnyugtató lehet, hogy az Apple a saját chipek használatával nem vette el a külső adattárolókról való indítás vagy a több partíció használatának lehetőségét és a Mac továbbra is egy Mac marad.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok