fbpx Skip to content

A Computer Clan YouTube csatornára felkerült egy hete egy izgalmas videó, ahol az első generációs Apple TV-re feltelepítik a Mac OS X 10.4 Tiger-t.

Ez így elsőre teljes őrültségnek tűnhet, de az első generációs Apple TV-ben még Intel processzor volt, ezért közel se annyira elborult ötlet ez, mint azt gondolnánk. Nézzük meg, hogy mire jutottak!

Az első generációs Apple TV-t még iTV néven, 2006 szeptemberében mutatta be Steve Jobs, de a végleges változatot csak 2007 januárjában, a MacWorld konferencián fedte fel. Igen, ugyanazon a prezentáción, ahol az első iPhone-t is!

Utóbbi kicsit ellopta a rivaldafényt szegény Apple TV-ről, pedig egy érdekes eszköz volt. Belsejében egy Intel Pentium M processzor volt 1 GHz-es órajellel, amit az Apple-nél 350 MHz-re korlátoztak. Memória tekintetében 256 MB-tal gazdálkodott, háttértára pedig először 40 GB, később pedig 160 GB volt.

A rajta futó Apple TV Software (1.0-3.0.2) alapja pedig a Mac OS X 10.4.7 Tiger volt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatban az első Apple TV egy lassú Mac mini volt.

Ez adta az ötletet a Computer Clan csatornának, hogy kísérletezzenek egyet:

Miután kiszedték az Apple TV-ből a merevlemezt, egy iMac segítségével feltelepítették rá a Mac OS X 10.4.8-as verzióját és miután abból kigyomláltak néhány rendszerfájlt, visszatették a helyére.

Az Apple TV csodával határos módon elindult, képet is adott HDMI-n keresztül, az egeret és billentyűzetet is támogatta, sőt még az internetről a Mac OS X 10.4.11-es frissítést is le tudta tölteni.

Igaz, a frissítés telepítése után ismét módosítani kellett a rendszerfájlokat, de utána az Apple TV simán elindult.

Természetesen ahogy az sejthető, a Mac OS X 10.4 Tiger nem 350 MHz-en ketyegő Intel processzorokra lett optimalizálva, ezért egészen akadozó élményt nyújt, de ennek ellenére lenyűgöző, hogy egyáltalán működik.

4 évvel az iTV bemutatása után, 2010 szeptemberében megjelent a második generációs Apple TV, amely már iOS alapú volt, így arról valószínűleg nem lesz ilyen videó a közeljövőben.

Te használtál anno első generációs Apple TV-t?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Czo Czo says:

    Ezt most abszolute nem ertem hogyan kerulhetett elo 2020-ban. Koztudott, hogy OS X alapu a rendszere, koztudott, hogy siman lehetett rajta 10.4-et, 10.5-ot es barkacsolas utan 10.6-ot is hasznalni (eleg sokan tettek ezt). Sott, a WiFi kartya helyere berakhato a Broadcom Crystal HD, amivel nem kottyan meg a rendszernek a H.264 dekodolas sem. A koranak megfelelo XBMC verziok peldaul ezt a felallast szorgalmaztak H.264 lejatszashoz.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for Szifon