fbpx Skip to content

Az Apple bejelentette, hogy megszünteti az iBooks Author és az iTunes U szolgáltatást illetve alkalmazást.

Az előbbi július 1-től nem lesz elérhető, utóbbi pedig még év végéig használható lesz. Szerencsére a cég ajánl alternatívákat azoknak, akik használták őket.

Az iBooks Author alkalmazást még 2012-ben adta ki az Apple és abban reménykedtek, hogy a tankönyvszerkesztők kihasználják majd a benne rejlő lehetőségeket és interaktív élményeket készítenek majd az iPadre. A terv azonban nem igazán jött be és nem lettek népszerűek az Apple saját formátumát használó tankönyvek. Ezért az Apple most beszünteti az alkalmazást és jelenlegi felhasználóit a Pages felé terelik.

Az utóbbi években a Pages egyre több olyan funkciót szedett fel, amik korábban csak az iBooks Authorban voltak elérhetőek, ezért nem teljesen elképzelhetetlen, hogy ez az átállás menni fog az iBooks Author felhasználóinak. Természetesen a meglévő projektek exportálására is van lehetőség, az iBooks Authorból kiszedett .iba fájlokkal a Pages is boldogul.

Az iBooks Author még július 1-ig letölthető lesz a Mac App Store-ból és azoknak, akik korábban már letöltötték, a vásárlások közül bármikor megszerezhetik. Az Apple ígéri, hogy az iBooks Author továbbra is fog működni macOS 10.15-ön és korábbi verziókon, de azért érezhető, hogy nem szeretnék, ha túl sokan maradnának az alkalmazás használatánál.

Az iTunes U egy olyan szolgáltatás, mely macOS-en az iTunes-ból, iOS-en pedig a külön iTunes U alkalmazásból elérhető és segít a diákoknak abban, hogy tananyagokhoz jussanak.

Itt az Apple három irányba tereli a platform használóit. A tananyagokat Apple Podcastok és Apple Könyvek alkalmazásokon keresztül érhetik majd el és amikre ezek nem megfelelőek, ott pedig az Apple Schoolwork alkalmazást javasolja a cupertinói cég.

Az Apple Schoolwork a cég újabb próbálkozása, hogy sikeres alkalmazásokat készítsen az oktatási szegmensbe

Az iTunes U 2021 végéig (az év végéig és nem a tanév végéig) lesz elérhető, ezért a szeptemberi félévtől már ajánlott lesz a tanároknak és diákoknak átállni az Apple javasolt megoldásaira vagy esetleg egy másik platformra.

A bejelentés kapcsán a 9to5Mac-nél Bradley Chambers megjegyezte, hogy a koronavírus miatt sokaknak kellett online tanulnia és mivel az Apple az utóbbi években elhanyagolta az iTunes U-t, sokan a Google Classroom felé fordultak.

Neked hiányozni fog az iBooks Author és az iTunes U?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok