fbpx Skip to content

A The Information értesülései szerint az Apple eljátszott a gondolattal, hogy robotok segítségével egyszerűsítse termékeinek összeszerelését.

Sajnos azonban állítólag ez nehezebb feladatnak bizonyult, mint amire számítottak és arra jutottak, hogy az emberi kéz sokszor jobb munkára képes.

A jelentés alapján az Apple még 2012-ben, Sunnyvale-ben, Kalifornia államban összeállított egy csoportnyi robotika és automatizálás területén specializálódott szakembert, hogy álljanak elő olyan megoldásokkal, amiknek köszönhetően kevesebb embernek kell a gyártósorokon dolgoznia.

A csapat azonban hamar nehézségekbe ütközött néhány automatikus rendszer elkészítésekor.

Egy csavar becsavarását ellátó robot építése az egyik legnagyobb kihívás az iparban. A robotnak egy specifikus szögben kell felvennie a csavart, oda kell illesztenie a lyukhoz több ipari kamera segítségével. Az Apple olyan kicsi csavarokkal dolgozik, hogy a robotnak esélye sincs kiszámítani a becsavaráshoz szükséges erőt. Összehasonlításképp az emberi munkás képes érezni az ellenállást és észreveszi, ha valami nem stimmel.

A kijelző panelek ragasztása se egyszerűbb. Az Apple specifikációi olyan szigorúak, hogy sokszor milliméteres tévedés se fér bele a termék esetén. Egy korábbi csoporttag azt mondta, hogy a jól betanított kínai munkások alkalmasabbak a robotoknál a ragasztó felvitelére.

Azt azért nem lehet mondani, hogy tejesen kudarcot vallottak volna, mert a kutatási eredményeiket a terméktesztelés automatizálására fel tudták használni az Apple TV, az Apple Watch és az iPad esetén.

2014-ben a 12 colos MacBook gyártását is megpróbálta automatizálni az Apple, de bonyolultabb lett a folyamat, mint ha hagyományos módszerrel dolgoztak volna:

A korai próbálkozások során a szállítószalag kiszámíthatatlanul mozgott, ezzel lassítva az alkatrészek haladását. A billentyűzet rögzítését ellátó robotnak 88 kicsi csavart kellett rögzítenie és folyton elromlott, ezért sokszor embereknek kellett közbeavatkoznia és újra megcsinálni a folyamatot. Az alkatrészek mozgatására használt tartóegységek is feltorlódtak a futószalagokon forgalmi dugót okozva.

Emiatt késett állítólag fél évet a 12 colos MacBook és csak 2015 áprilisában jelent meg.

Kicsit furcsa, hogy pont az Apple-nél ne tudnák ezeket a problémákat megoldani, de úgy tűnik, hogy ők sem mindenhatók és az emberi munkára még egy jó darabig szükség lesz kedvenc kütyüink összeállításához.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Kellene nekik is egy Elon Musk!

  2. Avatar for Szanya Szanya says:

    Mindent meg lehet oldani. Kérdés, milyen áron?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Kambalaba Avatar for Szanya