fbpx Skip to content

A The Information értesülései szerint az Apple eljátszott a gondolattal, hogy robotok segítségével egyszerűsítse termékeinek összeszerelését.

Sajnos azonban állítólag ez nehezebb feladatnak bizonyult, mint amire számítottak és arra jutottak, hogy az emberi kéz sokszor jobb munkára képes.

A jelentés alapján az Apple még 2012-ben, Sunnyvale-ben, Kalifornia államban összeállított egy csoportnyi robotika és automatizálás területén specializálódott szakembert, hogy álljanak elő olyan megoldásokkal, amiknek köszönhetően kevesebb embernek kell a gyártósorokon dolgoznia.

A csapat azonban hamar nehézségekbe ütközött néhány automatikus rendszer elkészítésekor.

Egy csavar becsavarását ellátó robot építése az egyik legnagyobb kihívás az iparban. A robotnak egy specifikus szögben kell felvennie a csavart, oda kell illesztenie a lyukhoz több ipari kamera segítségével. Az Apple olyan kicsi csavarokkal dolgozik, hogy a robotnak esélye sincs kiszámítani a becsavaráshoz szükséges erőt. Összehasonlításképp az emberi munkás képes érezni az ellenállást és észreveszi, ha valami nem stimmel.

A kijelző panelek ragasztása se egyszerűbb. Az Apple specifikációi olyan szigorúak, hogy sokszor milliméteres tévedés se fér bele a termék esetén. Egy korábbi csoporttag azt mondta, hogy a jól betanított kínai munkások alkalmasabbak a robotoknál a ragasztó felvitelére.

Azt azért nem lehet mondani, hogy tejesen kudarcot vallottak volna, mert a kutatási eredményeiket a terméktesztelés automatizálására fel tudták használni az Apple TV, az Apple Watch és az iPad esetén.

2014-ben a 12 colos MacBook gyártását is megpróbálta automatizálni az Apple, de bonyolultabb lett a folyamat, mint ha hagyományos módszerrel dolgoztak volna:

A korai próbálkozások során a szállítószalag kiszámíthatatlanul mozgott, ezzel lassítva az alkatrészek haladását. A billentyűzet rögzítését ellátó robotnak 88 kicsi csavart kellett rögzítenie és folyton elromlott, ezért sokszor embereknek kellett közbeavatkoznia és újra megcsinálni a folyamatot. Az alkatrészek mozgatására használt tartóegységek is feltorlódtak a futószalagokon forgalmi dugót okozva.

Emiatt késett állítólag fél évet a 12 colos MacBook és csak 2015 áprilisában jelent meg.

Kicsit furcsa, hogy pont az Apple-nél ne tudnák ezeket a problémákat megoldani, de úgy tűnik, hogy ők sem mindenhatók és az emberi munkára még egy jó darabig szükség lesz kedvenc kütyüink összeállításához.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Kellene nekik is egy Elon Musk!

  2. Avatar for Szanya Szanya says:

    Mindent meg lehet oldani. Kérdés, milyen áron?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Kambalaba Avatar for Szanya

Népszerű hozzászólások

  1. Kellene nekik is egy Elon Musk!

  2. Avatar for Szanya Szanya says:

    Mindent meg lehet oldani. Kérdés, milyen áron?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Kambalaba Avatar for Szanya