fbpx Skip to content

Az Apple pénteken készített egy új GitHub oldalt, ahol olyan erőforrásokat osztottak meg, amik segíthetnek azoknak a fejlesztőknek, akik jelszókezelő alkalmazás készítésén dolgoznak.

Az oldalon megtalálhatóak különböző hasznos adatok, mint például oldalak szabályai, közös bejelentkezést használó oldalak, jelszóváltoztató URL-ek és példakódok.

Az Apple ezzel azt szeretné elérni, hogy jobb jelszókezelő appokat tudjanak készíteni a fejlesztők, hogy így a felhasználók előtt jobb lehetőségek legyenek, ha valamiért nem akarnák használni az iCloud kulcskarikát.

Mindez az Apple szavaival:

A Jelszómenedzser erőforrások egy nyílt forráskódú projekt, mely lehetővé teszi, hogy integráld az iCloud kulcskarika által használt weboldal-specifikus követelményeket és így erős, egyedi jelszavakat generálj. A projekt emellett megosztott bejelentkezési rendszert használó oldalak gyűjteményét, a weboldalak jelszó-változtatási oldalainak linkjeit és egyéb hasznos segítségeket tartalmaz.

A jelszószabályok segítenek abban, hogy a jelszómenedzserek megfelelő jelszavakat tudjanak ajánlani. Például ha egy oldal megköveteli a kis- és nagybetűk és számok használatát, de tiltja a speciális karaktereket, akkor ezt figyelembe tudja venni a menedzser.

Több oldal is használhat azonos bejelentkezési adatokat. Ilyen például a Facebook és a Messenger oldalai is.

Hasznos funkció még az is, ha a jelszómenedzserből egyszerűen meg tudja változtatni a felhasználó a jelszavát, ebben segíthet az, ha a menedzserből egyenesen a weboldal jelszóváltoztató oldalára tud ugrani.

Az Apple szerint ennek a projektnek a használata 3 előnnyel jár a fejlesztők számára:

  1. Az erőforrások megosztásával minden jelszómenedzser javíthatja minőségét és mindezt kevesebb munkával érhetik el, mintha minden jelszómenedzser készítője külön dolgozna.
  2. Azzal, hogy a weboldal-specifikus működéseket dokumentálják, a jelszómenedzserek ösztönözhetik a weboldalakat, hogy a feltörekvő szabványokat támogassák, mert senki se szeret kivétel lenni.
  3. A jelszómenedzserek javításával a felhasználók bizalmát is könnyebben elnyerik, mellyel mindenki jól jár.

A külvilág számára az is látszik ebből, hogy az Apple mennyi munkát ölt az iCloud kulcskarika funkcióinak fejlesztésébe és hogy mennyire jófejek, hogy eredményeiket nem titkolják el, sőt, egy megosztott projekten keresztül közös munkára invitálják más jelszómenedzserek készítőit is.

Ha érdekel, hogy mit készítettek az Apple mérnökei, ide bökve ellátogathatsz a projekt GitHub oldalára.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok