fbpx Skip to content

Az iOS 13.5.5 első bétája hétfőn jelent meg, és a 9to5Mac-nél bőven találtak érdekességeket a frissítésben, többek közt az iPades billentyűkombinációk és az Apple előfizetései terén.

Hardveres hírek tekintetében is bőven volt mit átrágni a héten: japán forrásból kiszivárgott az iPhone 13 formavilága mellett az is, hogy az iPhone 13 Pro és a 2021-es iPad Pro újfajta kijelzőt kaphat, az iPad Air USB-C csatlakozóval frissülhet és feketében is megjelenhet az Apple Pencil. Vágjunk bele!

Új billentyűkombinációk

Az idén kiadott Magic Keyboard billentyűzeten az esc és a funkcióbillentyűkön kívül minden megtalálható, ami egy MacBook billentyűzetén is.

Az esc kiváltható a ⌘+. billentyűkombinációval, de a kijelző/billentyűzet háttérvilágítás fényerejére használt funkciógomboknak nincs helyettesítő kombinációja. Úgy tűnik, hogy az Apple ennek a hiányosságnak a pótlásán dolgozik.

Egyelőre még nem tiszta, hogy ezek fix billentyűkombinációk lesznek-e vagy az Apple lehetővé teszi majd számunkra, hogy saját kombinációkat állítsunk be, de bármelyik is legyen a helyzet, előrelépés lesz a jelenlegi megoldáshoz. Jelenleg ugyanis a Magic Keyboard háttérvilágításának fényereje csak a Beállítások alkalmazásban módosítható.

Előfizetések csomagkedvezménnyel

A másik érdekesség, amit az iOS 13.5.5 bétája felfedett, az az, hogy az Apple egy olyan csomagon dolgozik, amin keresztül egy alacsonyabb havidíj mellett a felhasználók előfizethetnének a cég összes szolgáltatására.

Ennek köszönhetően egy alacsonyabb havidíjért használhatnánk az Apple Music-ot, az Apple TV+-t és az Apple News+-t.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az Apple egy csomagba összecsapja több szolgáltatását is: tavaly ősszel például az Apple Music-ra előfizető diákok Apple TV+ előfizetést is kaptak.

Az Apple Music jelenleg is sikeres szolgáltatás az Apple számára, de a sorozatokat és filmeket szállító TV+ és a híreket és magazinokat gyűjtő News+ már közel se tudott olyan sok előfizetőt megfogni. Elképzelhető, hogy egy csomagkedvezmény viszont csábító ajánlat lenne számukra is.

iPhone 13: szenzorsziget nélkül és USB-C porttal

A japán Mac Otakara azt állítja, hogy sikerült megszerezniük az iPhone 13 egyik prototípusának formavilágát és kinyomtatták 3D nyomtatóval.

A legnagyobb változás első ránézésre az lenne, hogy a kijelzőbe felülről nem lógna be a szenzorsziget. A lap szerint emögött vagy az áll, hogy az Apple-nek sikerült a kijelző mögé tennie a TrueDepth kamera összes érzékelőjét, vagy az, hogy a kijelző aljára helyezték át a kamerát.

Az első kicsit lehetetlennek tűnik, a második pedig egyenesen marhaságnak, ezért nem érdemes még túl lelkesnek lenni emiatt.

Ami miatt azonban lehet, hogy megéri, az a prototípusról mintázott műanyag alján található: egy USB-C csatlakozó!

Ha ez tényleg valódi, akkor már biztosan állíthatjuk, hogy az Apple-nél készítettek egy olyan iPhone 13 prototípust, amin USB-C töltőcsatlakozó van.

Szokatlan még, hogy a hátlapi kamera helyén csak 5 lyuk található. Ha minden igaz, akkor ez azért van, mert eltérő kameramodulokat tesztel jelenleg még az Apple.

Az oldal persze védi magát azzal, hogy ez csak egy iPhone 13 prototípus, így ha a jövőre megjelenő telefon semennyire se hasonlít erre, akkor tudják védeni magukat.

LTPO kijelzők az iPhone 13 Pro-ban

Jelenleg az iPhone 11-ben LCD, az iPhone 11 Pro-ban pedig OLED kijelző található. Ezzel azonnal van egy látványos különbség a két telefon közt.

A DigiTimes szerint egy ehhez hasonló különbség az iPhone 13 és 13 Pro közt is lesz. Igaz, addigra a sima 13 is OLED kijelzőt kap, de a drágább modellekbe LTPO technológiával ellátott OLED kerülne.

Az LTPO technológia energiatakarékosabb panellel járna és könnyebb vele megvalósítani a változó képfrissítési rátát (akár csak másodpercenkénti egy képfrissítéssel), így a vele felszerelt iPhone jobb akkumulátor-üzemidőt, ProMotion kijelzőt vagy az Apple Watch Series 5-höz hasonló mindig aktív kijelzőt kaphatna.

Új iPad Pro: A14X chip, 5G támogatás és Mini-LED kijelző

A @L0vetodream Twitter fiók ismét nyilatkozott az Apple jövőbeli tervei kapcsán:

Következő év első vagy második negyedévében érkezik.

Az iPad Pro A14X-et kap, a kisebb modell kódneve J517, a nagyobbé pedig J522.

Mini-LED kijelzővel és 5G X55 modemmel.

Az X55 itt a Qualcomm Snapdragon X55 modemre utal, ami a mmWave és sub-6GHz 5G hálózatokat is támogatja.

Az 5G támogatást már az idei iPhone-hoz is jósolják, ezért egyáltalán nem meglepő az a pletyka, hogy jövőre az iPad Pro is megkapja. A Mini-LED kijelző viszont már izgalmasabb információnak ígérkezik. Ha ez tényleg így lesz, akkor az iPad modellek kijelzői LCD-ről egyenesen Mini-LED-re fognak váltani és kihagyja az Apple az OLED paneleket.

Búcsút inthet a Lightning-csatlakozónak a következő iPad Air

Ez az infó is a japán Mac Otakara magazintól származik. Ha minden igaz, kínai beszállítói információk alapján az Apple a következő iPad Air is USB-C csatlakozót kapna az iPad Pro modellekhez hasonlóan. A Pro változatok már 2018-ban megkapták a modernebb csatlakozót, de az iPad és az iPad Air esetén a mai napig Lightning van.

A változás mögött az áll, hogy az új iPad Air a jelenlegi 11 colos iPad Pro modellen fog alapulni, csak valószínűleg kimarad belőle néhány drágább alkatrész.

Az új iPad Air idén ősszel érkezhet több forrás szerint, szóval nem kell sokáig várnunk rá, hogy eggyel kevesebb Lightning-csatlakozós eszköz legyen az Apple termékpalettáján.

Feketében még az Apple Pencil is szebb

Mr. White Twitteren a következő infót ejtette el:

https://twitter.com/laobaiTD/status/1267854985779458048

Az új Apple Pencil fekete lesz.

Egyelőre még nem tudni, hogy ez egy új Apple Pencil generációval is járna-e, vagy csak egy új szín lenne, de valószínűleg az új iPad Pro modellekkel érkezik majd a frissített ceruza valamikor 2021 első felében.

Neked melyik pletyka keltette fel a leginkább az érdeklődésed?

[newsletter_signup_form id=21]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Csatlakozó megbukott mivel hogy az Apple beleépített egy csipet és azt hitte, hogy mindenki ilyen csatlakozókat fog gyártani a fülhallgatóji és különböző eszközei hez amit az iPhone hoz lehet kötni fizikálisan. Ezektől a gyártótól be akarta szedni nyilvánvalóan a jogdíjat a Lightning után de nem jött be neki. Illetve, hogy ez ilyen csúnyán megbukott hosszú évek alatt senkit nem érdekelt ezért inkább átállnak egy olcsóbb” újabb „csatlakozóra az USB C re. Orvoslás a Jack Lightning átalakítót volt a amit az idő során sajnált tőlünk. És mivel hogy neki ez a szörnyű terv nem jött össze ezért mindenki vásárolhat C átalakítót, csatlakozót és töltőt. Tudom hogy adni fognak a telefonhoz de kell egy a kocsiba, a munkahelyre, a barátnőhöz meg kell egy a műhelybe. Stb… A lényeg hogy az Apple elérte amit akart. Lehet a kasszához fáradni. mindemellett ez csak a véleményem. Ne itéljetek el. Nekem is sok minden cserél nem kell majd decemberbe amikor sorban állok a 12 pro ért. Üdv mindenkinek fejek :heart:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon