Alkalmazásajánló: Concertino – Apple Music kliens a klasszikus zene szerelmeseinek

9to5Mac-en találtam rá a Concertino alkalmazásra, melynek célja, hogy egyszerűbbé tegye a klasszikus zenék keresését Apple Music-on.

Az app még webalkalmazásként kezdte életét tavaly novemberben, de most iOS alkalmazás is készült belőle. Nézzük meg, hogy mit tud a Concertino!

A webalkalmazásos gyökerek már ott is meglátszanak, hogy mindössze 7,3 MB a Concertino, ezért pillanatok alatt letöltődik. Szerencsére nem egy webalkalmazásról van szó, mert a felhasználói felület SwiftUI-ban készült, de érződik rajta, hogy nem egy megszokott UIKit alkalmazás, mint a beépített iOS appok és az App Store-ban megtalálhatók többsége.

A minilejátszó teljes képernyőre rakásához a felette lévő kis nyilat kell pontosan eltalálni és a becsukáshoz is fel kell nyúlni, tekerni se lehet a számokban, csak az előzőre/következőre ugrani, valamint több tételes műveknél csak az elsővel lehet megkezdeni a lejátszást és utána lehet ugrani a későbbi részekre.

Meg kell említenem azt is, hogy első indításkor az alkalmazás összeomlott, miután megadtam neki a jogokat, hogy az Apple Music könyvtáramhoz hozzáférjen.

Mindettől azonban eltekinthetünk, ha a felhasználói felület kritizálása helyett a funkcionalitást vesszük górcső alá.

A fejlesztő így írja le a Concertino-t:

Az online zene velünk fog maradni. De a legtöbb platformhoz hasonlóan az Apple Music is a pop zenéhez készült és énekesekre, albumokra és számokra épít. A klasszikus zenéhez másfajta hozzáállás kell: szerzők, munkák, tételek és előadók (néha jó sokan) vannak. A Concertino elhozza ezt a komplex struktúrát a klasszikus zenéhez az Apple Music-ra építve. Az Open Opus adatbázisából a szerzők és munkáik információit és az Apple Music metaadatokat automatikus analízissel kombinálja. Az eredmény pedig egy ingyenes, nyílt alkalmazás, ami az Apple Music-ot és a klasszikus zenét végre összehozza.

Nem vagyok egy nagy klasszikus zenei rajongó, de eszembe jutott, hogy gyerekkoromban rengeteget hallgattam Edvard Grieg-től a Peer Gynt-et (Suite No. 1, Op. 46) CD-n és a negyedik tétel volt a kedvencem (In the Hall of the Mountain King). Grieg-re keresve azonnal meg is találtam és rögtön több zenekar előadásában is meg tudtam hallgatni.

Technikailag az Apple Music feldobta az összeset az „In the Hall of the Mountain King”-re keresve, de nem tudtam volna köztük ilyen egyszerűen ugrálni és összehasonlítani a különböző előadásmódokat, ráadásul könnyűzenei feldolgozások is voltak a találati listában.

Szóval ha tudod, hogy mit szeretnél hallgatni, akkor a Concertino segít megtalálni az Apple Music-on. Azonban akkor se kell félned, ha csak azt tudod, hogy milyen stílusú klasszikus zenére vágysz.

Erre szolgál a Radio fül, ahol néhány kritérium (szerzők ismertsége, mű kelte, műfaj) beállítása után automatikusan indít egy lejátszási listát.

Ha pedig ennyit se szeretnél bajlódni, akkor 20 előre összeállított állomással is rendelkezik.

Az alkalmazás beállításai rém egyszerűek: kikapcsolhatod, hogy szűrje a nem teljes és az öreg felvételeket, ha szeretnéd. Igazából másra nincs is szükség!

Az alkalmazás webes változata persze továbbra is elérhető, ha macOS-ről, Windows-ról vagy Androidról használnád.

Összességében nekem nagyon tetszik az app és ha a felhasználói felületén csiszolnak még a fejlesztők, akár kiváló is lehet. Amennyiben egy kicsit is érdekel a klasszikus zene, ajánlom, hogy pillants rá, hátha felfedezel valami kellemes hallgatni valót. 🎼

Concertino
  • Concertino
  • Méret: 6.64 MB | Verzió: 1.20.1216
  • Ár: Ingyenes | Értékelés:

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. egy jó része működik viszont a számok hallgatása közben nem lehet pörgetni. Egy két funkcióra ha rá kattintasz akkor kilép az alkalmazás. Pl. én rányomtam hogy Bach a kategóriákra és már ki is lépett. iPhone X legújabb iOS

  2. vjan says:

    Kár, hogy a webes felületen letiltották a lejátszást, ha iPhone-t észlel. Az alkalmazás kissé hibás, időnként kiszáll. Legalább addig hagyhatták volna a webes felületen a lejátszást, amíg megbízható appot nem csinálnak. Így egyiket sem lehet használni. Felejtős.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!