Egy új pletyka szerint Lightning-csatlakozós lesz az iPhone 12, és nem USB-C-s

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amióta az Apple átállt az iPad Pro családban az USB-C csatlakozóra, rengetegen arra várnak, hogy vajon mikor fogja az iPhone követni a profi táblagépet.

Egy iPhone alsó része a Lightning-aljzattal, és egy USB-C kábel vége.

Egy friss kiszivárogtatásból azonban úgy néz ki, hogy az Apple-nek más tervei vannak, és idén még maradnak a Lightning-csatlakozónál, de az iPhone 13-mal teljesen elhagyják azt, és Smart Connectorra váltanak.

A „Fudge” névre hallgató Twitter felhasználó nem most először fed fel információkat az iPhone 12-ről, legutóbb a LiDAR-szkennert és az iOS 14 újratervezett főképernyőjét mutatta meg nekünk: iPhone 12: kisebb szenzorsziget, LiDAR szkenner és négy különböző modell várható.

Ezúttal ezt nyilatkozta az Apple következő telefonjáról:

Kár, hogy az USB-C csatlakozós iPhone 12 prototípusok nem kerülnek gyártásba. Még egy évig marad a Lightning.

Na mindegy, legalább Smart Connector lesz a 13-as sorozatnál.

Sokan az egységes csatlakozó miatt örülnének leginkább az USB-C-nek, de az adatátviteli sebesség is javulhatna. Jelenleg az USB 3.0 tempójára csak a 2015 utáni iPad Pro modellek képesek, de azok is csak az Apple kamera adapterén át. Jelenleg az iPhone-ok még egy USB-C-s Lightning-kábelen át is csak USB 2.0-s adatátviteli sebességgel mennek, de úgy néz ki, hogy az Apple-t ez nem annyira érdekli.

Hogy mennyire nem érdekli őket? Annyira, hogy ha lehet hinni a fenti jóslatnak, akkor nem csak hogy marad az iPhone 12-nél a Lightning-csatlakozó, de jövőre már csak a vezeték nélküli töltésre kell hagyatkoznunk.

Az iPhone 13-nál ugyanis a Lightning töltőcsatlakozó helyére az Apple Smart Connectorja kerülne, amit még anno szintén a 2015-ös iPad Pro-nál vezettek be. Ez a csatlakozó kiegészítőkkel való kommunikációt és diagnosztikai/visszaállítási funkciókat látna el, de az Apple elsősorban nem ezen keresztül szeretné megvalósítani az iPhone-ok töltését. Arra ott lesznek szerintük a vezeték nélküli töltők.

Csak hogy tisztázzuk, a 13-as sorozaton a Smart Connector nem a töltés miatt lesz. Arra számíthatsz, hogy vezeték nélkül fogod tölteni elsősorban. A D6x sorozat (iPhone 13) fejlesztése még nem is igazán kezdődött el ténylegesen, szóval a „MagSafe”-es iPhone inkább csak terv jelenleg. A csatlakozó mentes lét jön így is, úgy is.

Jelenleg a Smart Connector nem vízálló, ez még egy extra probléma, amit az Apple-nek meg kéne oldania, de szerencsére van rá egy évük, ha minden igaz, és úgy döntenek, hogy tényleg elhagyják a Lightningot és csak a Smart Connectorra hagyatkoznak.

Személy szerint az esetek többségében vezeték nélkül töltöm az iPhone-omat, de egy intenzív Pokémon Go játszás során közel se képes a telefonom bírni a strapát, ezért útközben értelemszerűen Lightning-kábellel töltöm külső akkuról, így elég nagy érvágás lenne, ha ezt nem tudnám így folytatni.

Ez persze csak egyetlen példa arra, hogy miért lenne problémás a Lightning-csatlakozó elhagyása, külföldi fórumokon sokan a vezetékes CarPlay átjátszás elhagyását vennék rossz néven például.

Szerinted tudna klasszikus csatlakozó nélkül is sikeres lenni egy iPhone?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. felőlem mehet a lightning is a kukába, ha működne aq wifi-sync

 2. És a számítógépekre történő adatátvitellel mi lesz?

  Én gyakran másolom gépre a fotókat például, lesz majd USB-Smart Connector csatlakozó?

  Ráadásul az EU azért b@szogatja az Applet hogy egységes töltési rendszer legyen, szóval USB C(amíg át nem vált valaki másmilyenre…), erre most ehelyett Smart Connectort választaná és ezt hagynák?

 3. Ez lesz a legnagyobb hiba amit elkövethetnek!

 4. Szanya says:

  Sokszor olvastuk már ezt a mondatot. :face_with_monocle:

 5. kchris says:

  aq-s wifi elég gyors szerintem.

 6. Ugyanaz, ami már most is van az iPhone 11-gyel. Veszel USB-C USB-A átalakítót.

 7. Szóval valamelyik nagyeszű az Applenél azt hiszi, hogy pénzt fogok kiadni olyan telefonért, amihez laptop mellett nem egy 30 centis kábelt, hanem vezeték nélküli töltőbizbaszt kell cipelnem. Hatalmasat téved.

 8. Senki nem mondta, hogy ezt kell tenned. Ne keverjük már a szezont a fazonnal…

 9. Dehogynem, a fizika töltőport elhagyása pont ezt jelentené.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!