fbpx Skip to content

A Spotify a napokban egy új szolgáltatást mutatott be, mégpedig a csoportos zenehallgatást, amit sok médium tévesen, egy a karantén idejére rendkívül hasznos újításnak hitt és írt meg. A valóság azonban merőben más, de nézzük is meg, mit tud ez az újdonság, hiszen mi ki is próbáltuk a cikk megírása előtt.

Spotify végre Apple Watch-on is

Az elmúlt hetekben, hónapokban nagyon megnőtt a közös szerkesztésű lejátszási listák száma, illetve a különböző közösségi felületeken való zenemegosztások gyakorisága is. Erre reagálva a Spotify létrehozta a csoportos zenehallgatás lehetőségét – viszont ez nem azt jelenti, hogy mindenkinél, aki a csoporthoz csatlakozik, ugyanaz a zene szólna, akárhol is van a világban, hogy így a kötelező távolságtartás mellett is ugyanazt hallgathassuk, mint ha egy légtérben lennénk.

Ez a funkció nem a karatén idejére lett kitalálva, pedig elég hasznos tudna lenni, ha mindenki ugyanazt a zenét tudná hallgatni a saját otthonában, valós időben, mint a barátai. Ennek az újításnak az a lényege, hogy egy házibuliban nem kell egy eszközt vagy egy embert kijelölni a DJ szerepre, hanem többen is, a saját készülékükről keverhetik a talpalávalót.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki.

Először is Spotify Premium csomagra lesz szükségünk, elvileg mindenkinek, nemcsak a “házigazdának”. Másodszorra azon a készüléken, ami a hangrendszerhez csatlakozik, akár vezetékkel, akár anélkül, a hangszóró kiválasztó (Spotify Connect) gombra kell nyomni a bal alsó sarokban (számítógépen jelenleg még nem működik) és alul már meg is fog jelenni a csoportos zenehallgatás egyedi vizuális Spotify kódja, amit más készülékkel beolvasva máris DJ szerepbe pattanhat bárki.

Itt vált igazán gyanússá a dolog, hogy ez bizony nem a távolságtartás idejére lett kitalálva, hiszen link alapú megosztás nincs, csak a vizuális kód, ami elég problémás, ha a címzettnek csak egy eszköze van, hiszen a saját képernyőjéről nem tudja a készülék a kamerájával beolvasni a kódot, kell hozzá egy másik eszköz is. Amint valaki csatlakozott a csoporthoz, már irányíthatja is a bulit, számot léptethet, újat keverhet be, de azt nem változtathatja meg, hogy hol szóljon a zene, azt csak a házigazda készülékén lehet megtenni.

Hasznos újítás ez, csak kicsit megkésett és nem épp a karanténra lett kitalálva, de a közelgő házibulik és kerti partik közkedvelt kiegészítője lesz. Ezentúl nem kell végre egy laptop előtt tolongani a kedvenc számunkért, hanem mi magunk is műsorra tűzhetjük azt bármikor. Én most egy Apple Watch szinkronizálásnak jobban örültem volna, hogy telefon nélkül is el tudjak menni futni, amit a koronavírusnak köszönhetően majdnem napi szintem meg is teszek.

Ti mit hiányoltok a Spotify-ból?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hát… nem a csoportos zenehallgatást hiányoltam eddig a legjobban…
    Most hirtelen 2 azért eszembe jut, ami nélkül nem akarok zenét hallgatni, ezért van Tidal előfizetésem:

    • landscape nézet
    • lossless

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Swordhun

Népszerű hozzászólások

  1. Hát… nem a csoportos zenehallgatást hiányoltam eddig a legjobban…
    Most hirtelen 2 azért eszembe jut, ami nélkül nem akarok zenét hallgatni, ezért van Tidal előfizetésem:

    • landscape nézet
    • lossless

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Swordhun