fbpx Skip to content

A Eufy (ejtsd: Júfi) termékcsalád nem először van a kezünkben, de HomeKit-képes kamerából jóformán először kaptunk ízelítőt. Pár napja kiegészítettem az okos otthon részt itt a Szifon.com-on, abban részleteztem azt, hogy mennyire fontos az “elköteleződés”.

EufyCam 2 teszt es velemeny

Mit értünk ez alatt? Azt, hogy valamelyik platform mellett érdemes elköteleződni. Ez lehet a HomeKit, vagy az Amazon Alexa, vagy esetleg a Google Home. Fontos, hogy ezek közül válasszunk egyet, mert az egy dolog, hogy valami okosotthon, de ha nem kommunikálnak egymással az eszközök, akkor bizony csak megrekedtünk az okosotthonunkban, nem tudunk tovább fejlődni. A EufyCam 2 egy HomeKit-képes kamera rendszer, melynek a segítségével a kamerákat berakhatjuk a HomeKit-be és később automatizálhatjuk is azokat!

A EufyCam 2 kamera rendszer felépítése

A EufyCam 2 egy szett, mely 2db 1080p-s vezeték nélküli kamerából és egy központi egységből áll. Ez azt jelenti, hogy a kamerát bárhova elhelyezhetjük, nem szükséges kábelezni, akkumulátorról akár 1 éven keresztül is működnek, használattól függően. Az erőteljes, beépített akkumulátornak köszönhetően nem kell hetente levenni, vagy foglalkozni a töltésükkel. Alacsony töltöttség esetén pedig időben értesülünk, hogy levegyük és feltöltsük őket. Kényelmesen felrakhatjuk egy polcra, vagy kirakhatjuk a kertbe, mivel kültéri, IP-67-es védelmet is kapott!

A központi egység tartalmaz 16GB memóriát, amire a kamerák az eseményeket rögzítik. Ez opcionálisan elhelyezhető a lakás bármely pontján, de Ethernet-hálózat szükséges az első csatlakoztatáskor. Ezután már akár Wi-Fi-n keresztül is működik a HomeBase, és ezzel lényegében bárhova rakható. A központ beépített hangszórót is kapott, így adott esetben szirénaként is működik. A EufyCam 2-nél nincs rejtett költség, vagy havidíj.

A szoftver, a kamera lelke

Az alkalmazáson belül megtaláljuk a kamerákat és persze az előnézeti képüket is, amiket időnként frissít az alkalmazás. Itt látható, hogy mennyire erős a vezeték nélküli kapcsolat a központi egységgel, illetve az akkumulátor töltöttsége is. Ha rákattintunk a kamerára, akkor látható az élőkép és persze hallható a hang is. Beszélhetünk a kamerán keresztül és akár bele is nagyíthatunk a képbe. Ezen kívül természetesen készíthetünk videó felvételt és fotót a kamera élő képéről.

(A Eufy kapucsengőről hamarosan írunk majd)

A EufyCam 2 nem rögzít folyamatosan, hanem úgynevezett eventeket készít. Ezt az akkumulátor idő megőrzése érdekében teszi: amikor mozgást észlel, akkor készít egy rövid klipet és azt eltárolja a memóriájába. Ezután ezeket az eventeket (rövid videókat) nézhetjük vissza és menthetjük el. Beállíthatjuk, hogy milyen időközönként készítsen felvételt és azt mennyi ideig tegye. Ez lehet 20 másodperc vagy akár több perc is.

A képernyőképen is látható, hogy különböző módok közül is választhatunk, például ha otthon vagyunk, ne készüljön feleslegesen felvétel, de ha elmegyünk, akkor mozgás esetén készüljön egy rövid, 60 másodperces. Egy ideje már GSP alapján is beállítható ez a funkció, tehát ha elindulunk otthonról, akkor automatikusan elindul a biztonsági felvétel készítése. Ez kifejezetten hasznos.

A Eufy-t folyamatosan fejlesztik, így az szoftveres algoritmusnak és gyors processzornak köszönhetően egyre több dolgot képes felismerni a kamera és jelezni nekünk. Ilyenek lehetnek:

  • Human Detection: felismeri a kamera, hogy ember van a képen.
  • Pet Detection: állat felismerés.
  • Facial Detection: felismeri az arcot a kamera képén és azt külön push értesítésben küldi ki képként.
  • Facial Recognition: felismeri az arcot és társít hozzá felhasználóit is, ha többen használjuk az alkalmazással a kamerát.
  • Crying Detection: sírás felismerés, kisbabáknál fontos.

HomeKit kamera

A EufyCam 2 HomeKit-képes is, és ezzel egy egészen új részt nyit az okos kamerarendszerek fele. Mindannyian szeretjük egy alkalmazásból látni az összes okos eszközünket. Ha okosotthonról van szó, akkor ugye valamelyik platform mellett elköteleződünk, hogy ezek az eszközök egymással kommunikálhassanak és ne csak külön-külön. Jelen esetben a HomeKit ez. A Eufy jelenleg csak részleges támogatást kapott HomeKit esetén. Tehát ugyan a kamera képe látható az Otthon alkalmazásban, de bővebb automatizálásra, illetve biztonságos HomeKit felvételre sem képes. Egyelőre.

Azonban a HomeKit támogatás miatt jóformán bárhol megnézhetjük a képét, bármilyen eszközön, legyen az Apple Watch, Apple TV, vagy iPhone, iPad. Sőt, például a HomeCam alkalmazással gyors gombon vannak a különböző kiegészítők is, amik mondjuk felkapcsolhatják a világítást, kinyithatnak egy ajtót és ezt látható a középső képen is. Jóformán egy sokkal jobb felületet kaptunk az okos eszközök menedzselésére azért, mert a EufyCam 2 HomeKit-képes.

Belépés érzékelő

A kamerarendszerhez vásárolhatunk ajtó- és ablaknyitás érzékelőt is. Ezzel lényegében növelhetjük otthon a biztonságot. A nyitás érzékelő egyébként rendkívül könnyen telepíthető. Nem kell fúrni és faragni hozzá, csupán felragasztani az ajtóra vagy ablakra és már működik is. Párosítása a központi egységgel egy gombnyomás és ezután már beállíthatjuk az alkalmazáson belül, hogy mikor értesítsen minket.

A belépés érzékelő avagy a Eufy Entry Sensor megvásárolható ide kattintva. Természetesen szükséges hozzá a HomeBase-ek egyike, így érdemes a már meglévő vagy új kamera szett mellé vásárolni.

Konklúzió

A EufyCam 2 nem az első Eufy kamera, amit teszteltem és jóformán még mindig nehezen tudok belekötni. Nekem ugyan rettentően hiányzik a Timeline funkció, amikor vissza tudom pörgetni az időt, de akinek az nem fontos és megelégszik az elő képpel és az eventekkel, szerintem hibátlan terméket kap. A vezeték nélküliség mondhatni “must have”, elengedhetetlen, és talán már nem is akarnék vezetékes kamerát.

A EufyCam 2 már kifutott, most az EufyCam 2 Pro vásárolható meg ide kattintva.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok