fbpx Skip to content

Múlt héten volt 5 éve, hogy elkezdődött az Apple Watch árusítása a világ szerencsésebb területein. Itthon ugyan várni kellett a második generációs változatig, hogy hivatalosan is meg tudjuk venni az Apple okosóráját, de ennek ellenére az évforduló mégiscsak 2015. április 24.

Ennek örömére nézzük meg, hogy mi is történt Apple Watch fronton az elmúlt időszakban és lássunk pár érdekességet is az óra egyik eredeti tervezőjének köszönhetően.

Történelem óra:

  • 2015 – Az Apple 2014 őszén az iPhone 6-tal és az Apple Pay-jel együtt lerántotta a leplet az Apple Watch-ról, de annak árusítása csak a következő év tavaszán kezdődött. Az első generáció alapvetően pozitív fogadtatást kapott, de lassú volt és a legtöbb funkciója eléréséhez csatlakoznia kellett az iPhone-hoz.
  • 2016 – A kétmagos Series 2 jelentősen gyorsabb lett elődjénél és a beépített GPS-nek és vízállóságnak köszönhetően sokkal hasznosabb is lett. Megjelent emellett egy Series 1 névre hallgató variáns is, mely az alacsonyabb árszegmensben próbált érvényesülni.
  • 2017 – A Series 3 elhozta az LTE-támogatást, ezzel növelve az óra függetlenségét az iPhone-tól. Belsejében az S3 chip 70%-kal gyorsabb lett és a barométernek köszönhetően még pontosabban tudta rögzíteni edzéseinket. Az S3 mellett megjelent a W2 chip, mely a Wi-Fi kapcsolatot 85%-kal gyorsabbá és 50%-kal energiatakarékosabbá tette.
  • 2018 – A Series 4 elhozta az első igazán nagy változást a design tekintetében és természetesen az EKG támogatást is. A 64 bites processzora miatt akár 2x gyorsabb lett elődjénél.
  • 2019 – A Series 5 kijelzője sosem alszik és már iránytű is került az órába, miközben belső tárhelye 32 GB-ra dagadt. Az LTE-s modellekben megjelent a vészhívási lehetőség is.

Most, hogy végigjártuk az óra történetét, repüljünk vissza a legelejére Imran Chaudhri-nak köszönhetően, aki többek közt az iPhone, az iPad és jelenlegi témánk kapcsán az eredeti Apple Watch fejlesztésében dolgozott az Apple-nél.

Chaudri 2017-ben otthagyta az Apple-t, így most már nyilatkozhat arról, hogy milyen élményei voltak az Apple Watch kapcsán. Twitteren egy pár tweetben megosztotta legérdekesebb pillanatait az óra készítésével kapcsolatban:

Itt egy néhány mókás tény az Apple Watch 5. évének ünneplésére.

Itt egy fotó, ami az árusítás megkezdésének napján készült a csapatról. Középen én lennék (a szakáll öregít, de a feleségem nem hagyja, hogy elmenjek otthonról nélküle).

Ez egy újrarajzolt változata az eredeti vázlatomnak a főképernyőről. A kerek ikonokat a középen lévő óra ihlette, amit eredetileg dokknak hívtam. A korona adott a főképernyőnek egy dimenziót, amivel a felhasználói felület rétegei közt lehetett váltani.

A Digital Touch funkciót kezdetben E.T.-nek hívtuk, mint „electronic touch” (elektronikus érintés). Én a potenciális jövőbeli emocionális kapcsolat miatt is hívtam így.

A rajzoláshoz használt „tintát” a graffity-s napjaim ihlették. Az eltűnő hatással a kommunikáció átvitelét szerettük volna hangsúlyozni egy bűntudatmentes módon.

Az első prototípusomat egy 6. generációs [iPod] nano-ra alapoztam, amit erre a szíjra rögzítettem. Épp akkor fejeztem be az iOS 5-öt és vittem le, hogy megmutassam az ID csapatnak, hogy hogyan állt az Értesítési központ és Siri, és hogy mi lehet belőlük a jövőben. Soha nem tudtam megmutatni Steve-nek. Őt az iOS 5 után vesztettük el.

Mindig is az egyszerű szíjakat szerettem. A sportpánt szíj az Apollo űrhajósainak Speedmaster órái esetén meglévő tépőzáras szíj evolúciója volt.

A mozgó számlapokon lévő pillangókat a Zuckerman Studio-ban fényképezték és animálták. Egynek se esett baja, már mind halott volt eleve. Andrew csak új életet adott nekik. Itt a kék pillangó, aki most már velünk él.

A Nap számlapot a ramadánt betartó muszlimoknak készítettem, hogy gyorsan láthassák a Nap helyzetét és mindenki másnak, hogy megértsék a Nap idővel való viszonyát.

Nagy utat járt be az Apple Watch 2014-es bemutatója és 2015-ös startja közt, az egyszer biztos. És ez még csak az Apple viselhető kütyüinek kezdete, ahogy azt az AirPods és az AirPods Pro is mutatja.

Szerinted milyen Apple kiegészítőket hordhatunk majd 5 év múlva?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.