fbpx Skip to content

A Forza játékok neve egyet jelent az igényes, minőségi, realisztikus autóversenyzős játékokkal – legalábbis eddig ezt jelentette. Most azonban május 5-én a Street alcímre hallgató rész konkrétan le fogja nullázni a széria eddigi makulátlan hírnevét.

Early-access keretében nagy lelkesedéssel le is töltöttük kanadai Apple ID segítségével a játékot – majd néhány verseny után ugyanekkora lelkesedéssel töröltük is… Kipróbáltuk, hogy nektek már ne kelljen.

De mi is lehet a baj ezzel a játékkal, ha egyszer a Forza név eddig  garanciát jelentett a minőségi versenyzésre? Hosszú évek alatt megszoktuk a freemium modellt, nem szeretjük, iszonyat bosszantó tud lenni, de ha jó a játék, képesek vagyunk lenyelni akár ezeket az apró, de kellően bosszantó várakozásokat és mikrotranzakciókat. Azonban nem ez a Forza Street hibája, hanem hogy egy középszerű, igaz szép grafikájú, arcade-stílusú, de szinte nulla interakciójú autósjátékkal szúrták ki a szemünket.

Számos tök jó autós játék érhető el iOS-re is, ilyen a Real Racing 3, Gear.Club, F1 Mobile Racing vagy ugyebár a konzolról átültetett GRID Autosport is. Ezek mindegyike teljes irányítást ad a játékos kezébe, mi szabályozhatjuk a gáz- és fékpedálokat és természetesen a kormánykereket is – persze bekapcsolható mindenféle rásegítés, de ott van a lehetőség a teljes irányítás kézbevételére, akár kontrollerrel is.

https://youtu.be/07TffPtB_Jg

A Forza Street azonban nem ezt csinálta, de nem ám, de nemcsak mobilon nem, hanem a gépes változatban se. Egyszerűen ugyanazt tették, mint sok, számomra értékelhetetlen minőségű autósjáték, hogy lényegében kötött pályán versenyezhetünk, ahol csak a gáz, fék és nitró használata van a kezünkben, a kormányhoz hozzá se nyúlhatunk. Botrány egyszerűen, és nem is azért, mert ilyet még nem láttunk, hanem hogy ezt Forza név alatt ki merték adni – vagyis világszerte csak majd néhány nap múlva.

Az újabb Apple chipek már képesek lennének egy korábbi, teljes értékű Forza játék futtatására, ezért a Microsoft megtehette volna simán azt is, hogy valamelyik korábbi részt átülteti mobil rendszerekre és még simán nagyobb összeget is elkérhetett volna érte, ahogy a GRID Autosport is tette pár éve, ahol aztán se realitásból, se gyönyörű grafikából nincs hiány.

Szerintünk óriási hibát követtek el ezzel a fejlesztők, de biztosan rengeteg pénzt fognak keresni a freemium modellnek hála, viszont a széria hírnevét a porba tiporták, ahogy csak lehetett. Mindenkit óva intünk a letöltéstől – inkább próbáljátok ki a fentebb felsoroltak egyikét vagy hozzászólásban írjátok meg, melyik az az autósversenyzős játék, amelyik kellően realisztikus és teljes vezetési szabadságot ad.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Sipka Sipka says:

    Hill Climb Racing! :crazy_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Sipka Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Sipka Sipka says:

    Hill Climb Racing! :crazy_face:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Sipka Avatar for Szifon