fbpx Skip to content

2010. április 3-án indult el az első iPad árusítása. Most, 10 évvel később nézzünk meg két érdekes történetet, amik a táblagép kezdetéhez köthetők.

Először egy 2002 és 2004 közti iPad prototípusról ejtünk szót, majd pedig egy fejlesztő visszaemlékezését olvashatjuk arról, hogy milyen volt megjelenés előtt fejleszteni az iPadre.

“035”

A Samsung és Apple közti perek során több termék fejlesztése kapcsán derültek ki érdekességek. A Network World rábukkant egy iPad prototípus képére, ami „035” névre hallgat.

A táblagépet az Apple valamikor 2002 és 2004 közt készítette, és ha alaposan megnézed, nem is tér el olyan sok mindenben az első iPadtől.

A kijelző mérete hasonló, az eszköz alján 30 tűs dokk csatlakozó található, az igazi eltérés talán az, hogy nincs még főgomb és persze jelentősen vastagabb.

A BuzzFeed olyan képeket is előbányászott, ahol egy iPad 2 mellett látható a „035” prototípus.

Egészen lenyűgöző, hogy ilyen korán már tisztában voltak vele az Apple-nél, hogy milyen táblagépet akarnak készíteni.

Az Agile Partners találkozása az iPaddel

Az Agile Partners társalapítója, Jack Ivers az iPad 10. születésnapjára osztotta meg, hogy hogyan kerültek közel az Apple-höz annyira, hogy egy iPad prototípust használhattak az árusítás megkezdése előtt. 2008-ban az Agile Partners kiadta a GuitarToolkit alkalmazást az App Store-ban, ami nagyon megtetszett az Apple-nek és szerették volna kiemelni az iPhone 3GS hirdetéseiben.

Ehhez azonban arra volt szükségük, hogy az alkalmazás több nyelven is elérhető legyen, hogy minél több felhasználó legyen elégedett vele, ha letölti a hirdetés után.

Ezután kaptunk pár hívást, amik nagyjából így mentek:

Apple: Arra lenne szükségünk, hogy lefordítsátok a GuitarToolkit-et a következő nyelvekre: japán, egyszerűsített kínai, német, francia, spanyol. Jövő hétre lehetőleg.

Agile: Öhm… Miért?

Apple: Írd alá ezt a titoktartási megállapodást.

Agile: Tessék. Na, ki vele.

Apple: Lehet, hogy a GuitarToolkit benne lesz egy hirdetési kampányunkban, de nem tudjuk megígérni. Megcsináljátok a fordítást?

Az Apple azt akarta, hogy beleugorjunk, de muszáj volt visszakérdeznünk, hogy milyen kiemelten? Végül a GuitarToolkit világszerte nyomtatott és TV kampányokban is szerepelt kiemelve, többek közt az Egyesült Államok és a világ legelismertebb magazinjainak hátlapján is.

Később az iPad bemutatása, de a megjelenése előtt az Agile Partners-t újra megkeresték az Apple-től, ezúttal már egy vezető, hogy ha aláírnak egy újabb titoktartási megállapodást, beszélhetnek valami fontosról. Miután belementek, a cég fejlesztői bemehettek az Apple főhadiszállására, hogy fejleszthessenek egy új GuitarToolkit alkalmazást az iPadre.

[appstore id=”284962368″]

Az Agile Partners fejlesztői a második vagy harmadik emeleten egy lezárt, jelölés nélküli szobában dolgozhattak az iPaden. Így írtak az élményről:

Az ajtót kinyitva egy fekete függöny fogadott, hogy még ha az ajtó nyitva is van, akkor se le lehessen belátni. A szobában bent 3 vagy 4 strapabíró munkaasztal volt és mindegyikhez egy iPad volt láncolva. Minden iPad teljesen be volt borítva egy kevlárnak látszó anyaggal, csak a kijelző és a főgomb látszódott ki. A designnak szinte minden részlete el volt rejtve, nem láthattuk a szegélyt, a széleket és az iPad vastagságát se tudtuk megállapítani a „tok” miatt.

Minden asztalon volt emellett egy Mac, amin az Xcode egy speciális, iPadre fordítani képes verziója futott. Egy napot töltöttünk el az alkalmazás beállításainak módosításával, hogy működjön az új kijelző felbontáson, valamint javítottuk a béta által okozott hibákat és építettünk egy TabToolkit prototípust is az iPadre.

[appstore id=”325946571″]

Neked mi a legmeghatározóbb emléked 2010-ből az iPad kapcsán?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok