fbpx Skip to content

Többen is jelezték felénk az elmúlt pár napban, hogy egy új, a semmiből előtűnt weboldalon jelentős, 30 000 Ft-os kedvezménnyel árulják az AirPods Pro-t.

A gyakorlottabb internetezőkben szerencsére már rögtön felmerülhetett a csalás gyanúja az árulkodó jelek alapján. De mivel nem mindenki gyakorlott, ezért most nézzük meg, miért is tekinthető átverésnek ez az oldal, és miért nem érdemes ismeretlen helyről, kizárólag online vásárolni.

Jelentős kedvezmény – na de mégis mire fel?

Az AirPods Pro hivatalos ára 99 990 Ft, ezt az apple.hu-n, illetve bármely, hivatalos viszonteladónál is ellenőrizhetjük:

Azonnal gyanúsnak kellene lennie tehát, ha valahol a hivatalos árral szemben jelentősen olcsóbban, ebben az esetben 30 000 Ft-os kedvezménnyel kínálnak egy adott terméket, így az csak az eredeti ár nagyjából kétharmadába kerülne.

A vásárlás előreutalással lehetséges – sose utaljunk előre!

Az oldal a vásárlás lépései esetén azt írja, hogy először egy “foglalási igazolást és számlát” küldenek, amit a szállítás előtt kell kifizetnünk, 7 napon belül:

A számlaként történő fizetés az ügyfelek számára ingyenes. Miután befejezte a megrendelését, egy általunk kiállított foglalási visszaigazolást és egy számlát kap e-mailben. Kérjük, ellenőrizze a Spam mappáját, ha 24 órán belül nem kap tőlünk e-mailt. 7 napja van a számla kiegyenlítésére.

Soha ne utaljunk előre! Egy valódi webáruház vagy utánvéttel küldi a csomagot, vagy van rendes, online fizetést kezelő rendszere, illetve sok esetben személyes átvételi lehetőség is. (Az oldal jobb alsó sarkában a sok kártyatársaság logója is megtévesztő, hiszen nincs lehetőség kártyás illetve PayPal fizetésre sem. Na vajon miért…)

Az oldalon semmi más termék nincs

Az is feltűnhet, hogy az oldalon kizárólag ez az egy termék rendelhető meg, aminek szintén gyanúsnak kellene lennie. Hiába kattintunk fent, az alábbi képen pirossal bekeretezett, navigációs linkekre, azok mind a főoldalra mutatnak:

A közösségi oldalak ikonjai és a Facebook modul is csak látszat

Noha az oldal alján bal oldalt ott vannak a közösség oldalak ikonjai, és lent jobb oldalt még egy Facebook modul is látszik, ami alapján 1094-en kedvelik is a “cég” Facebookos oldalát, ezek egyike sem tartalmaz működő linket ezekre a közösségi oldalakra, hiszen nem is létezik ilyen cég – nem csak a közösségi oldalakon, hanem a valóságban sem.

Az elérhetőség mindössze egy postai és egy email cím

Az oldal elérhetősége kimerül a feltüntetett postai címben és egy email címben. Semmi telefonszám, semmi adószám, semmi cégjegyzékszám. (A postai címet térképen ellenőrizve az is látható, hogy a Baross utca 146-ot a budaörsi Decathlon áruházra teszi az adott térkép.)

Nem létezik “Airpods Direkt Kft” a cégnyilvántartásban

Ha a fenti “apróságok” még mindig nem győztek volna meg minket, írjuk be az oldalon megadott “Airpods Direkt Kft” adatait (lásd az alábbi képen a pirossal bekeretezett részt) az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat ingyenes céginformációs szolgáltatásának honlapján a keresőbe.

Nem meglepő módon semmiféle ilyen cég nem létezik (de még ha csak annyit írunk is be, hogy “AirPods”, arra sincs találat):

Aztán hogy megbizonyosodjunk róla, hogy nem esetleg csak a cégnév lenne elírva, megnézhetjük a megadott cím adatait is, hogy az milyen más cégek esetén szerepel, amire az alábbi találatokat kapjuk – és ezek egyike sem ez az “Airpods Direkt Kft”:

Mit tehetünk, ha átvertek?

Az oldal előreutalásos fizetést vár el egy általuk kiküldött számla után. Soha ne utaljunk előre, főleg ne egy ismeretlen cégnek!

Ha még nem utaltunk, akkor hagyjuk figyelmen kívül az egész rendelést. Ha nem fizetünk, akkor nem is fognak tudni átverni.

Ha már utaltunk, eredeti terméket biztosan nem fogunk kapni érte. Az adott esetben érkező termék várhatóan valami olcsó, kínai utánzat lesz – már ha egyáltalán érkezik is bármi termék. Ilyen esetben ezt érdemes jelezni a bankunk felé is, akik valószínűleg rögtön azt fogják javasolni, hogy mindenképpen tegyünk feljelentést a rendőrségen. Emellett jelezzük mindezt a fogyasztóvédelem felé is.

Tartsuk észben: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az az esetek döntő többségében nem igaz…

[newsletter_signup_form id=11]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Írj a fogyasztó védelemnek.

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  érdemes elolvasni a cikket, mert ez is ott van benne.

 3. Még az ÁSZF sincs átírva rendesen… :smiley: Valahol benne hagyták hogy Magyar Lapterjesztő Zrt. :smiley:

 4. Ez az oldal meg mindig aktiv, mar jo par hettel ezelott lattam, azt hittem azota megszunt, de akkor azota is szedi az aldozatait

 5. Még véleményt se lehet írni.
  Kosárból törölni se lehet a terméket.
  Kosárban a darabszámot se lehet megváltoztatni.
  Minden link a honlap tetejére mutat.
  Aki ennek bedöl, az legnagyobb barom a világon. :smiley:

 6. Jelentsétek Ti is.
  A szolgáltató a PorkBun
  Az sem lepne meg, ha csak egy felmérés lenne, hány embert lehet átverni, és ebből a végén statisztika készülne csak - tényleges átverés nem történne.
  Általános iskolába illően, szinte oktatójellegűen gagyi az egész. Rég láttam már ennyire nyilvánvaló próbálkozást.
  Ettől függetlenül valós adatokat megadni, pláne fizetni, tilos!

 7. A PorkBun-ra linkelni akartam de ezt írta ki
  “Sajnáljuk, de az új felhasználók nem tehetnek hivatkozást egy bejegyzésbe.”
  2013 okt 24-én regisztráltam a Szifonra, mikortól leszek nem-új?

 8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  azért számítasz újnak, mert még nem szóltál hozzá korábban az új felületen.

 9. Avatar for pAnk pAnk says:

  Leadtam pár rendelést nem létező adatokkal. Értékelést is írtam de nem jelent meg :slight_smile:

 10. Nekem megjött az e-mail az adatokkal hova kell küldeni a pénzt, rákerestem a számlaszámra és ezt dobta ki. :smiley:

  Számlatulajdonos Skrill Ltd.
  Bank Raiffeisen Bank Zrt.
  Város / város Budapest
  Ország HUN
  Számlaszám 12001008-01406220-00200001
  SWIFT UBRTHUHB
  IBAN HU79120010080140622000200001

  Az e-mailben található adat:

  Hitelintézet: Raiffeisen Bank Zrt.
  Számlaszám (IBAN): HU79120010080140622000200001
  Bankazonosító kód (BIC): UBRTHUHB
  Átutalandó összeg: 70890 Ft*
  Az utalásnál közleményként adja meg a következő fizetési referenciaszámot: 134443202

  Még egy találat:

  [email protected]
  Raiffeisen Bank Zrt.
  IBAN: HU79120010080140622000200001
  Számlaszám 12001008-01406220-00200001
  SWIFT: UBRTHUHB
 11. kovacstippek webnode hu
  Ez is olyan nyilvánvalóan gagyi. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Hunforchalad Avatar for Szifon Avatar for georgio Avatar for pAnk Avatar for proger82 Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye