fbpx Skip to content

Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány hasznos alkalmazást egy történetbe.

Miután elképzelhető, hogy nem nézed minden héten az App Store Ma fülét, úgy döntöttünk, hogy az érdekesebbeket átemeljük ide is. Mai sztorink az “Ezek a játékok életet menthetnek”.

A legtöbb játék lényege, hogy próbáljuk elkerülni a veszélyes helyzeteket. Ezeket rendszerint feneketlen árkok, tüskék vagy behemót rosszfiúk jelentik. A Dumb Ways to Die-ban azonban kissé más alakot ölt a veszély.

Ezek a kockázatos szituációk a való életben is szembejöhetnek veled – mert ez nem pusztán egy játéksorozat, hanem egy interaktív, biztonságot promotáló kampány része.

Bezony, mindegyik Dumb Ways to Die-játékot a Metro Trains Australia (MTA) közlekedési hatóság készítette. De tényleg.

2012-ben történt, hogy az MTA, megelégelve a félelemkeltő üzeneteket, bemutatott egy, Melbourne lakosainak szánt animációs biztonsági videót. Főszereplőit, a Beannek nevezett, cuki, ámde esetlen babszemeket egymás után érte el a korai végzet.

A videó könnyed bájjal mutatott be néhány jópofa, balszerencsés esetet (figyelem: ne böködd bottal a grizzly medvéket!). A fülbemászó háttérzenéjű videó ezenkívül olyan, komolyabb dolgokra is felhívta a figyelmet, mint hogy miért nem szabad átlépni a sárga vonalat a vágányokon, miért kell megállni a szintbeni kereszteződéseknél, és miért nem szabad átsétálni a síneken.

A videó elérte a több mint 183 milliós nézőszámot a YouTube-on, és még Rihannát is maga mögé utasította az ausztrál iTunes-slágerlista éléről. Bizton állíthatjuk tehát, hogy a videó fogadtatása készítői legvadabb álmait is túlszárnyalta.

„Kezdetben csak egy kampányt akartunk indítani, amely eljut a fiatalokhoz, és megismerteti őket a biztonságos vonathasználattal – magyarázza Leah Waymark, az MTA vezérigazgatója. – Aztán hamar rájöttünk, hogy amit alkottunk, világszerte hatalmas figyelmet kap.”

„A videót a hét vége felé tettük közzé, és egész hétvégén semmit sem tudtam elintézni, mert csak ültem, és néztem, hogyan szökik az egekbe a nézettsége a YouTube-on. Teljesen letaglózott. Rengetegen felvették velünk a kapcsolatot, és további dalokra, filmekre stb. vonatkozó ajánlatokról és lehetőségekről beszéltek.”

Az MTA csapatának ezzel egy egészen egyedi lehetőség hullott az ölébe, amellyel az egész világ vonathasználóira hatással lehettek. Elkezdték hát törni a fejüket.

„A legjobb iránynak a játékkészítés látszott, hiszen ez passzolt leginkább a célközönségünkhöz” – mondja Waymark.

Az első játék, a Dumb Ways to Die 2013 júniusában jelent meg. A minijátékok középpontjában a videóból megismert karakterek és veszélyhelyzetek álltak.

A véletlenszerűen következő pályák célja, hogy a vezetékeket helyesen összekötve vagy épp a csökönyös babszemeket a közelgő vonat útjából elmozgatva megvédd ezeket az imádni való figurákat a világ veszélyeivel szemben.

Azóta megjelent három briliáns Dumb Ways-játék, egy sereg gyerekbarát Dumb Ways Juniors-játék, meg pár lebilincselő spin-off – de az alapelv változatlan maradt.

Bármelyik játékkal játszol, a cél ugyanaz: tartsd biztonságban a babszemeket. – Leah Waymark, a Metro Trains Australia vezérigazgatója

„Találkozhatunk ugyan néhány durva halálnemmel, a végcél mégis az, hogy a kockázatok elkerülésével tartsuk biztonságban a babszemeket – magyarázza Waymark. – Mindent, amit csinálunk, ez az üzenet hat át.”

A kockázat azonban semmit sem ér következmények nélkül. És a móka felét az adja, hogy végül úgyis elbukunk, és a karaktereinket eléri a vég.

„Bizonyos szinten szórakoztató azt nézni, mi történik, ha nem mentjük meg a babszemeket – fűzi hozzá az MTA balga ötleteinek feje, Jasmine Hansen. – Olyan édes, naiv kis figurák ezek, hogy nem lehet megállni nevetés nélkül az ügyetlenkedésüket.”

További játékok is készülőben vannak, hiszen az MTA még mindig nem elégedett az eddig elért hatással.

„Hihetetlen, hogy milyen messzire eljuttattuk az üzenetünket – teszi hozzá Waymark. – A dolgunk most az, hogy megtartsuk ezt a figyelmet, és új, szórakoztató játékokkal tovább terjesszük a biztonsági tudnivalókat, és gondoskodjunk az emberek biztonságáról, különösképpen a vonatok körül.”

[appstore id=”1482584527″]

[appstore id=”639930688″]

[appstore id=”929346489″]

[appstore id=”1317632685″]

[appstore id=”1454581348″]

[appstore id=”1267633962″]

[appstore id=”1087693451″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok