fbpx Skip to content

2020 januárjának vége felétől kezdődően elég sok megkeresést kaptuk azzal kapcsolatban, hogy egyszer csak ismeretlen eredetű események jelentek meg az érintettek készülékein a Naptár alkalmazásban, amelyek ráadásul az állítják, hogy lejárt az iPhone vírusvédelme, és újítsuk azt meg 2020-ra, különben “mindmeghalunk”!

Természetesen ez csak egy scam naptár kamu eseményének értesítése, amit egy átverős reklámnak köszönhetően sikerült összeszedni, jellemzően a Sorozatbaráton, amikor az oldal egy hirdetést dob fel nekünk azelőtt, hogy a kívánt sorozatrészt megtekinthetnénk – mondhatni az ilyen átverések lehetősége is benne van a pakliban, ha ingyen akarunk sorozatokat nézni. A megoldás szerencsére viszonylag egyszerű, mindössze törölnünk kell az ilyen kamu értesítéseket tartalmazó, scam naptárra való feliratkozásunkat. Lássuk, mit kell ehhez tennünk.

A jelek szerint elsősorban a két Sorozatbaráton futhatunk bele

Noha az ilyen reklámokkal megtűzdelt linkekbe gyakorlatilag bárhol bele lehet futni, az utóbbi hetekben az érintett felhasználók révén sikerült kideríteni, hogy mindenki a két (.online és .club végű) Sorozatbarát oldalon találkozott össze ezzel, és koppintott óvatlanul a feliratkozás linkre.

És hogy hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? Egy teszt készüléken kipróbáltuk:

Látható, hogy a képernyőn elsőként megjelenő “értesítés” valójában csak egy teljes képernyőt (és még a mögöttes reklámot is) elfedő, a máshová való koppintást is megakadályozó felület:

Ha erre rákoppintunk, akkor már egy rendes értesítést dob fel az iOS, ahol egyébként van lehetőségünk a vastagon szedett Mégsem opcióra nyomni, amivel el is tűnik ez az átverős reklám, és már rányomhatunk a jobb felső sarokban a sárga SKIP AD opcióra, és végre elkezdhetjük nézni azt, amit szeretnénk.

Ha azonban óvatlanul mégis a Feliratkozás opcióra nyomunk rá, akkor azzal a reklám által terjesztett scam naptárra iratkozunk fel, ami utána értesítésekkel bombáz majd minket, szintén kamu szöveggel, scareware-ként, hogy megijesszen minket azzal kapcsolatban, hogy “lejárt az iPhone vírusvédelme”, és ezzel rávegyen minket a kamu naptáreseményben található link megnyitására.

Hogy az adott naptáreseményben található link megnyitásakor pontosan mi történik, azt már nem tudtuk kipróbálni, mert szerencsére egyetlen ilyen link sem működött már, amikor megnéztük. Mindenesetre legkevésbé sem javasolt rájuk koppintani.

Hogyan távolítható el az ilyen scam naptár?

Mivel ez csak egy feliratkozott naptár, így önmagában igazából nem tud semmit sem csinálni, csak az értesítésekkel bombázhat, és ezért az eltávolítása is egyszerű.

Lépjünk régebbi rendszereken a Beállításokban a Jelszavak és fiókok opcióba, vagy újabb rendszereken a Beállítások, Naptár opcióba, ahol a Fiókok résznél az Előfizetett naptárak alatt találjuk ezt a gyönyörűséget:

Ezt kiválasztva az oldal alján megtaláljuk a Fiók törlése lehetőséget, erre nyomjunk rá:

A vizuális típusok számára erről is készítettünk egy képernyőfelvételt:

Hogyan védhetjük ki az ilyesmit?

A legfontosabb, hogy minden esetben figyeljünk oda, és olvassuk végig egy értesítés szövegét, és értelmezzük is azt. Ezzel már ki tudjuk küszöbölni, hogy óvatlanul feliratkozzunk ilyen scam naptárakra.

A másik, pont az ilyen scam hirdetések miatt már jóformán elengedhetetlen dolog, hogy használjunk reklámblokkolót még a hordozható eszközeinken is.

Amennyiben pedig az otthoni routerünk lehetővé teszi, már a router beállításaiban érdemes a leggyakoribb reklámkiszolgálókat blokkolni. (A fenti, scam naptárra feliratkoztató, átverő hirdetés például a jelek szerint a gemius.pl szervereitől érkezik.)

Érdemes ezt jelezni az olyan oldalak üzemeltetői felé is, ahol belefutunk az ilyesmibe, elvégre a scam hirdetések eléggé visszatetszőek, illetve amennyiben egy adf.ly link dobta fel nekünk ezt a scam hirdetést, akkor használhatjuk rögtön a Report this ad opciót is:

Az iPhone-ok esetén egyébként klasszikus értelemben vett vírusoktól nem kell tartani, és emiatt nem létezik rájuk vírusirtó sem. Erről bővebben: Gyakori kérdések: lehet-e vírusos egy iPhone?

Legutóbbi frissítés: 2021.01.23.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Melyik reklámblokkolót ajánljátok? :slight_smile: Szerencsére nem kaptam még be semmi hasonlót, de az óvatosság nem árt…

  2. Avatar for dokk dokk says:

    1Blocker-t használom. Nagyon jó, és sok beállítási lehetőség van benne.

  3. Köszi, rákeresek majd és megnézem milyen.

  4. Bill Gates miatt?:smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Szifon Avatar for dokk Avatar for mtomi95

Népszerű hozzászólások

  1. Melyik reklámblokkolót ajánljátok? :slight_smile: Szerencsére nem kaptam még be semmi hasonlót, de az óvatosság nem árt…

  2. Avatar for dokk dokk says:

    1Blocker-t használom. Nagyon jó, és sok beállítási lehetőség van benne.

  3. Köszi, rákeresek majd és megnézem milyen.

  4. Bill Gates miatt?:smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for vkleszken Avatar for Szifon Avatar for dokk Avatar for mtomi95