fbpx Skip to content

Úgy érzed lassú már a Mac-ed, de a számítási teljesítménye még mindig elegendő és nem szeretnél újat venni? Szeretnéd feltámasztani, felturbózni a régi géped? Esetleg kevés már benne a háttértár, de nem szereted a külső merevlemezeket vagy épp nem bízol a felhőszolgáltatásokban? Ezek mindegyikére megoldás lehet egy SSD csere.

Van még egy jó hírünk: nem csak a címben szereplő SSD-ket cseréljük most kedvezményesen, hanem a nyáron indított, az év legnagyobb kijelző csere akciója továbbra is tart még az iPhone készülékekre, akár 40%-os kedvezménnyel.

Miért pont az SSD? Miért nem volt jó a HDD?

A régebbi MacBookok és Pro gépek merevlemezei már-már elhasználódtak, javasolt lenne a korábbi HDD technológia helyett SSD-vel felturbózni a gépedet. A szilárdtest – angolul solid state – szó arra utal, hogy ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, mint a hagyományos merevlemezek. Az SSD írási és olvasási sebessége 10x gyorsabb is lehet, emiatt a rendszer boot ideje, azaz amíg a rendszer betölt és használhatóvá válik a gép, illetve a multitasking feladatok futtatása sem fog strandlabdázós várakozásban végződni. Az SSD sokkal megbízhatóbb, mint a HDD, a mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.

 

Milyen SSD-ket építhetek a Mac-be?

A MacBookok esetében ez a 2,5 hüvelykes SSD, ez a típus a leggyakoribb. Az ilyen lemezek univerzálisak és bármilyen számítógépbe telepíthetők, azonban az Apple a retina modellekkel együtt egyedi, nem univerzális méretű (és csatolójú) SSD-ket kezdett el használni a gépeiben, amelyek már sokkal komplikáltabb módon cserélhetőek és mivel nem univerzálisak, ezért a beszerzésük is körülményesebb. Az alábbi modellek viszont még a klasszikus, 2,5″-es lemezmérettel dolgoznak, ezért bennük a csere könnyen megoldható. A Slim iMac modellek esetén csak a kijelző eltávolításával nyílik mód az SSD cserére, ezért ezeknél a modelleknél egy plusz munkadíjjal kell számolni, mert ez a művelet igen körülményes és nagy fokú precizitást igényel, hogy közben ne repedjen meg a ragasztott kijelző.

Az akcióban résztvevő készülékek évjárat szerint: 

  • MacBook (2008 vége – 2010 közepe)
  • MacBook Pro 13″ Unibody (2009 közepe – 2012 közepe)
  • MacBook Pro 15″ (2006 eleje – 2012 közepe)
  • iMac (2006 eleje – 2015 vége)
  • Mac mini (2005 vége – 2012 vége)

A következő két hétben (február 16-ig) érdemes ellátogatnod az iSamurai szervizébe, ahol felkészült kollégáink kiváló minőségű alkatrészekkel és egy remek akcióval várnak. Négy különböző kapacitású SSD közül választhatsz (120GB, 240GB, 480GB, 1TB) és a csere nagyjából 3-4 órát vesz igénybe, de szervizterheltségtől függően maximum 24 órán belül kész és természetesen 6 hónap garanciát vállalunk rá – a részletekért kattints ide.

A beépítés mellett természetesen teljes adatmigrálásban, illetve macOS telepítésben is tudunk segíteni, illetve egy ilyen alkalommal a hardveres karbantartás igénybevételét is javasolni szoktuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok