fbpx Skip to content

Az Apple évente kétszer felfedi, hogy hány alkalommal segített a különféle kormányok végrehajtó szerveinek.

Ennek közzétételére az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma kötelezi a céget, de mivel nyilvános a dokumentum, mi is megtudhattunk belőle pár érdekességet.

A legfrissebb jelentés 2019 első felét fedi fel, január 1. és június 30. közt és kiderül belőle, hogy az Apple Magyarország kormányának is segített többek közt.

A világ kormányai a lefedett időszakban 31778 alkalommal keresték meg a céget, ami körülbelül 500-zal több, mint 2018 első felében. Ezen esetek során több mint 195 ezer eszközről kértek adatokat és az Apple 82%-ban tudott segíteni.

A legtöbb eszközről Németország kérdezett, több mint 13500 esetben, az Egyesült Államok 4796 alkalommal érdeklődött, kis hazánk kormánya pedig 45-ször fordult az Apple-höz.

Ezen 45 kérés összesen 2398 eszközről szólt és az Apple 33 kérés esetében tudott segíteni, ezzel 73%-ban segítette a hazai szervek működését: ezeknél a megkereséseknél például lopott készülékekkel, vagy csalással kapcsolatos nyomozások során kértek adatokat az Apple-től.

Általában két témában szoktak az Apple-höz fordulni. Ha eszközökről van szó, általában a tulajdonosról érdeklődnek, vagy arról, hogy az eszközhöz tartozik-e valamilyen Apple szolgáltatás.

Ha pedig fiókkal kapcsolatos a megkeresés, akkor a fiókadatok, mint például név és cím, néhány esetben pedig iCloud tartalmak, mint fotók, emailek, iOS eszközök biztonsági mentései, kontaktok vagy naptáresemények a leggyakoribbak. A magyarországi kérések esetén az Apple egyetlen esetben sem adott ki felhasználói iCloud tartalmakat.

Amennyiben a törvények lehetővé teszik, az Apple bármi ilyen, kormányzati megkeresésről az érintett felhasználót is értesíti.

2019 első felében az Apple 70 alkalmazást eltávolított az App Store-ból jogi okokból, ezekből 56-ot Kína kormánya kért. 25 alkalmazást pedig a platform irányelveinek megsértése miatt töröltek áruházukból, ezeknél is Kína vezet, miattuk 22-t kellett levenni.

Ha át szeretnéd böngészni, hogy pontosan hogyan és hányszor segített az Apple a világ kormányainak, bökj ide a teljes jelentésért.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok