fbpx Skip to content

Az Adobe még a novemberi éves konferenciáján, az MAX-on lerántotta a leplet a legújabb mobilos alkalmazásukról, az AI segítséggel működő Photoshop Cameraról. Az alkalmazás még nem érhető el a tömegek számára, azonban pár napja kaptam béta hozzáférést, így megnéztem, mit is tud élesben.

Első ránézésre ez is csak egy újabb filterező alkalmazásnak tűnhet, ami alapból nem is lenne hazugság. Azonban aki a mai grafikus világban kicsit is otthon van, annak az Adobe Sensei kifejezés hallatán már egyből világossá válik, hogy bizony ebben az alkalmazásban komoly tudás rejlik, csak kérdés, mire tudjuk használni.

Az Adobe Sensei a cég mesterséges intelligencia szoftvere, aminek a fő feladata a képek olyan szintű feldolgozása, hogy felismerje, hogy mik vannak a képen és azokat külön tudja választani. Felismeri például az eget, az embereket, arcokat, különböző tárgyakat, állatokat és még sorolhatnánk.

Néhány éve ez az algoritmus segíti a gépes Photoshop kijelölő és intelligens kitöltő funkcióit is. Az Adobe Photoshop Camera alkalmazásban is ugyanúgy a látvány felismerése és szétválasztása a feladata, itt azonban a felhasználási mód más, mint számítógépen, itt a filterek alkalmazásához fontos, hogy tudja a szoftver, mire kell alkalmazni a filter melyik részét.

Kétféleképpen tudjuk működésre bírni az alkalmazást, az egyik a kamerán keresztüli, a másik pedig a már kész fotókon keresztüli mód. Lényegi különbség nincsen, hiszen mindkét mód esetében a Sensei felismeri, hogy a képen egy táj, egy étel vagy mondjuk egy selfie látható-e, és már egyből ajánl is számunkra egy filtert használatra.

Igazából ez az app kerüli a filter szó használatát és inkább a lens, azaz lencse szót használják a látványt módosító filtercsomagokra, de mi maradjunk inkább a filternél. Szerencsére nem annyiból áll az egész, hogy csak simán rádobunk egy nekünk tetsző hatást a képre és már tölthetjük is fel azt mondjuk Instagramra, hanem szerkeszthetjük is a képeket a jól megszokott expozíció, árnyékok, csúcsfények, szaturáció és társaik módosításaival.

A béta időszak alatt és majd az induláskor is várhatóan nem lesz milliónyi filter az alkalmazásban, ugyanis csak előre szerződött kreatívok és influencerek lencsecsomagjait tudjuk letölteni, azonban később akár mi magunk is készíthetünk saját csomagokat. Az összes filter valójában egy réteges PSD fájlból épül fel, amelyek közül némelyik még mozgásra is képes, hogy még extrább tartalmakat készíthessünk a Photoshop Cameraval.

Már most is elég sok jópofa filter van, de persze nemcsak az a cél, hogy valami vicceset tudjunk az alkalmazás segítségével készíteni, hanem hogy akár jobbá tudjuk tenni a képeinket. Vannak lencsék például, amik stúdió világítást imitálnak vagy épp a hátteret választják le az alanyról, de van itt dupla expozíciós vagy a mostanság divatos prizmafotózós csomag is, így nem csak a minél valószerűtlenebb látvány létrehozásán van a hangsúly.

Szerintem már így béta állapotban is elég meggyőző tudással rendelkezik a Photoshop Camera és azért az Adobe Sensei, ami mögötte van, egy elég erős előnyt nyújt a versenytársakkal szemben.

Az alkalmazás várhatóan 2020 elején lesz mindenki számára letölthető, de egyelőre nem tudni a pontos dátumot.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok