fbpx Skip to content

Az App Store kifejezés csak 2008-ban került a köztudatba az iPhone 3G-vel és az iPhone OS 2.0-val. Épp ezért gondolhatnánk, hogy az AppStore.com is akkor lett lefoglalva, de a valóság kicsit más.

Igazság szerint ugyanis Steve Jobs már 2003-ban kitalálta a kifejezést, ráadásul nem is az Apple számára. Marc Benioff egy érdekes történetet fedett fel az Apple egykori vezérigazgatójáról.

Marc Benioff, a Salesforce vezérigazgatója tavaly ősszel kiadott egy könyvet, melyben többek közt azt is leírta, hogy hogyan került hozzá az AppStore.com 2003-ban.

A történet felmerült a Salesforce műszaki vezérigazgatójának, Parker Harris-nak egy interjúja során is, ahol így mesélt Benioff és Steve Jobs találkozásáról:

Egy alkalmazás áruház ötlete akkor jött, amikor Steve Jobs-zal találkoztak a cég alapítói. Benioff, Harris és Dave Moellenhoff együtt elutaztak 2003-ban Cupertino-ba, hogy Jobs-zal találkozzanak. A meeting során a legendás vezérigazgató azt tanácsolta a triónak, hogy a növekedés érdekében a Salesforce-nak egy felhőben lévő szoftver ökoszisztémát kell kialakítania. Ez egy olyan dolog, ami minden szoftvert szolgáltatásként nyújtó cég számára alap ma, de 2003-ban Benioff-nak és csapatának újító volt.

Benioff a könyvében így fejti ki a nagy ötletét:

Egy este vacsora közben San Francisco-ban eszembe jutott egy egyszerű ötlet. Mi lenne, ha egy fejlesztő a világ bármely tájáról képes lenne a saját alkalmazását a Salesform platformjára feltenni? És mi lenne, ha kínálnánk egy áruházat ezeknek az alkalmazásoknak, ahol egy online rendszeren keresztül a Salesforce felhasználói le is tölthetnék őket?

Az ötletét AppStore-nak keresztelte el és gyorsan le is foglalta az AppStore.com domain nevet. Végül a többieknek nem tetszett a név és az AppExchange mellett döntöttek, melyet 2006-ban indítottak útjára és azóta is él.

Amikor Benioff 2008-ban Steve Jobs keynote-ján meghallotta, hogy az Apple előállt saját App Store-jával, megvárta a prezentáció végét és a színpad mögött átruházta az Apple vezérigazgatójára az AppStore.com domaint.

Ezt legfőképp hálából tette, hiszen az App Store-nak akkoriban még nem volt webes felülete, de ki akarta fejezni Jobs számára, hogy az a 2003-as beszélgetésük milyen inspirálóan hatott cégére.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok