30 éves a számítógépes Pasziánsz

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mit csináltak az emberek a számítógépekkel, amíg nem volt internet? Erre a kérdésre lehet azt válaszolni, hogy „dolgoztak”, de ennél sokkal valószínűbb, hogy a Pasziánsz játékkal foglalkoztak inkább.

A korábbi Windows-ok egyik beépített játéka óriási rajongótáborral rendelkezett és a mai napig is rendelkezik, így érdemes megemlékezni a számítógépes verzió 30. születésnapjáról.

A pasziánszról már 1788-ban a német Das neue Königliche L’Hombre-Spiel című játékantológia is említést tett, elnevezése pedig a francia türelem, „patience” szóból ered. Amerikában egy táblával és fapöckökkel játszott „solitaire” nevű játékról nevezték el a pasziánszt, majd később a klondike-i aranyláz idején átkeresztelték „klondike”-ra.

A számítógépekre először 1981-ben érkezett meg, amikor Mark Reid megírta Atarira. Erre két évvel a Commodore 64-re is elkészült a játék, ráadásul azt maga a Commodore fejlesztette. A pasziánsz a platform első játékai közt volt.

A Windows-os Pasziánsz program gyökerei azonban máshonnan nőttek. Michael A. Casteel ugyanis egy Apple Lisa-n írt egy Klondike nevű alkalmazást az 1984-ben megjelent Macintosh-ra. Ezt az alkalmazást egyébként azóta is karbantartja (innen le is töltheted), ráadásul iPhone-os kiadást is készített belőle.

iKlondike Solitaire
 • iKlondike Solitaire
 • Méret: 4.16 MB | Verzió: 2.8.4
 • Ár: 1090 HUF | Értékelés:

Casteel alkalmazása megtetszett Wes Cherry-nek, aki 1988-ban a Microsoftnál töltötte gyakorlatát és nyári feladatként lemásolta a Klondike-ot Windows-ra és elnevezte Solitaire-nek.

Maga a játék már a Windows 2.11 megjelenése előtt elkészült, de abba még nem került bele. A program akkor került a rivaldafénybe, amikor olyan funkciókat és programokat kerestek, amikkel fel lehetne dobni a Windows 3.0-t. Bill Gates-nek tetszett a kártyajáték és így a cég értesítette Cherry-t, hogy jöjjön vissza a céghez a Windows 3.0-ra átdolgozni a játékot, valamint szerződtettek egy profi designert, hogy kicsit szebb legyen a felhasználói felület.

Így került be egy több mint 200 éves játék a Windows 3.0-ba.

Azóta a Microsoft háromszor is majdnem tönkretette a játékot: először, amikor Windows XP-ben átalakították a felületét, majd Windows 8-nál nem csomagolták be az operációs rendszerbe és végül harmadjára, amikor a Windows 10-es változatba reklámokat tettek.

Utóbbiból egy kicsit már visszavettek, így a jelenlegi Microsoft Solitaire Collection egészen jó játéknak mondható, ráadásul ez is elérhető iOS-re is, ha nosztalgiáznál egy kicsit.

Microsoft Solitaire Collection
 • Microsoft Solitaire Collection
 • Méret: 172.11 MB | Verzió: 4.10.1
 • Ár: Ingyenes | Értékelés:

Te mennyit játszottál anno a Pasziánsszal?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Nekem a Solitaire City van letöltve már nem is tudom mióta ios-ra. Az egyetlen játék ami leköt :grinning: Szerintem kb azóta játszok vele mióta megjelent, valahogy 7-10 között lehettem, de nem tudom biztosra már. Nekem biztos, hogy Nr.1 játék. :grinning:

 2. bldone says:

  Hm, ez a cikk kísérteties módon emlékeztet a Retroland áprilisi írására ugyanebben a témában; mintha annak egy zanzásított változata lenne.

 3. Nem onnan van :smiley: De tény magyar oldal ihlette a cikket, de nem az, amit mondasz. Lehet akkor azaz oldal meg onnan ihletődött na :smiley:

 4. bldone says:

  Azt hiszem megtaláltam azt az oldalt, amire gondolsz – esélyes, hogy akkor őket ihlette meg az általam említett, mert az egész írás struktúrája nagyon hasonló.

  De hogy valami haszna is legyen az írásomnak (és véletlenül sem ékeskednék idegen tollakkal – a már említett áprilisi cikkben olvastam én is), érdekesség: nem “akármilyen” profi designert talált a Microsoft a kártyalapok megtervezésére; azt a Susan Kare-t bízták meg a feladattal, aki korábban az Apple-nél dolgozott, és neki köszönhető többek között az eredeti mosolygós Mac ikon, a Command billentyűzet ikonja, és az eredeti Mac OS UI elemeinek egy jelentős része (ikonok, betűkészletek).

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!