fbpx Skip to content

Aki az elmúlt másfél-két évben nem pörgette az Instagram felfedezés fülét, annak kimaradhatott az elmúlt idők legnépszerűbb fotós kiegészítője, a Lensball. Mindenki más viszont rengetegszer találkozott ezzel az üveggolyóval, ami csak úgy hozza a lájkokat a fényképeinkre.

A Lensball lényegében egy üveggolyó, semmi több, nincsenek extra funkciói, tényleg csak egy fényesre csiszolt K9-es kristálygömb. Azonban pont annyira fel tudja dobni a képeinket, bárhol is készültek, hogy megakadjon rajta mások szeme. Néhány hónapja én is beszereztem egy ilyet és az utazásaim során számos helyre elvittem, hogy kipróbálhassam, tényleg megéri-e egy ilyennel fotózgatni.

A Lensball a fénytörés elvén működik, vagyis ha a fény két eltérő optikai sűrűségű közeg határára érkezik, ez lehet akár víz vagy üveg is, akkor egy része visszaverődik, másik része pedig belép az új közegbe és az itt haladó fénysugár általában megtörik. Amennyiben a közeg gömb alakú, úgy a fényt úgy töri meg, hogy a leképzett kép 180 fokban el van forgatva, vagyis fejjel lefelé áll. A fényképezőgépek optikái is lényegében így működnek a gyűjtő- és szórólencsékkel. A Lensball egy halszem optikának felel meg, hiszen hatalmas látószöggel bír, ami összehúzza a teret úgy, hogy a lencse középpontjában lévő teret felnagyítja.

Érdemes minél közelebb menni ahhoz, amit le szeretnénk fotózni, hogy még jobban kitöltse a gömbben keletkező képet. Mobiltelefon esetén érdemes a telefotó lencsét használni, fényképezőgép esetében pedig ha van makró lencsénk, akkor azzal, ellenkező esetben a sima telefotóval dolgozzunk. A rekeszt 5-9 köztire állítva biztosan éles kép rajzolódik ki az gömb egész, domború felületről, de a háttér még kellőképpen mosott lesz. Érdemes próbálkozni, hogy mikor lesz a számunkra legjobb az eredmény, de mindenképp egy elég jó kis fotós kiegészítőről van szó.

A Lensballos képek nehézsége sokszor az, hogy hogyan is tartsuk a golyóbist fotózás közben, hiszen a kézben tartás még akár fárasztó is tud lenni, míg elkészül a tökéletes kép, illetve hát vizuálisan unalmas is, ha minden képünk egy jó részét a kezünk foglalja el. Sokszor nehéz olyan felületet találni, ahonnan nem gurul le, de ha ez megvan, akkor a legszebb képeket tudjuk csinálni. Aki viszont nem szeretné mindenféle helyre letenni a golyóját, annak kétféle tartót is nyújt a gyártó. Az egyik szintén K9-es kristályból készült, míg a másik pedig gumírozott alumíniumból, amelynek csavar menet is van az alján, hogy állványra is tudjuk rögzíteni.

Elég érdekes volt utánanézni, hogyan is kész egy ilyen Lensball. Először is gyémánt vágóval nagy kristály tömbökből hihetetlen pontos kockákat vágnak ki, majd ezek a kockák egy speciális sütőn haladnák át egy futószalagon, ahol 1600 fokosra hevülnek eközben. Ezután egyesével egy egy hidraulikus présbe kerülnek a kockák és elnyerik a gömb formájukat. Majd pedig a tökéletlenségek és buborékok elkerülése véget szép lassan hűtik csak őket le szobahőmérsékletre, azaz 20 fokra, után pedig a felület kezelés következik. Először egy többlépcsős csiszoló folyamaton esnek át, aminek a célja, hogy tökéletes gömb formát kapjuk. Emiatt a golyó felülete elsőként matt lesz, majd 40 percet egy speciális forgó tárcsában tölt, hogy eltűnjön róla ez a réteg és tökéletesen átlátszó legyen. Minden Lensball egyesével átesik egy ellenőrző körön, amin csak minden negyedik jut át sikeresen, a többit újrahasznosítják és kezdhetik újra az egész folyamatot. Ezek alapján minőségi problémákra nem igen lehet panaszunk.

A Lensball két méretben vásárolható meg, a kisebb 60mm átmérőjű és 250 grammos, míg a Pro változat 80mm-es és nem kevesebb, mint 650 grammot nyom. A tömegen és méreten kívül nincs különbség a sima és a Pro változat közt, de nyilván a méretkülönbségből adódóan máshogy kell őket fotózni a hasonló látvány eléréséhez. Nekem egy Pro változatom van, ami egyszerűen gyönyörű, tényleg tökéletes gomb formájú, nincsenek benne buborékok és az átlátszóságát se zavarja semmi se, azonban nagyon nehéz, ezért mindig jól meggondolom, hova viszem magammal.

A csomag szerencsére tartalmaz egy kis szütyőt is, amiben szállítani tudjuk a Lensballt és védi a külső behatásoktól, de a leejtéstől nem, hiszen olyan vastag csak, mint egy MacBook törlőkendő. Aki komolyabb védelmet szeretne a kristálygömbjének, az plusz pénzért vásárolhat egy karabineres, belül mikroszálas, kívül neoprene táskát is neki. Ezek a tokok nemcsak a szállítás közben lehetnek hasznosak, hanem a tárolás közben is, ugyanis már a csomagoláson is jelzik, hogy eléggé könnyen tüzet tud okozni egy ilyen golyóbis, mert összegyűjti a fényt és egy helyre koncentrálva halad át rajta, ami elég gyorsan égési hőmérsékletre tud hevíteni tárgyakat. Velem is előfordult egyszer, hogy a kezemre esett a fénye és éreztem, hogy kellemetlenül melegszik ott a bőröm. Érdemes a szütyőben vagy fénytől elzárt helyen tárolni, mert senki se szeretne arra hazamenni, hogy leégett a lakása, csak mert a Lensball belobbantotta a könyvespolcot…!

A saját Lensballom elvittem már tengerpartra, hegyekbe, de még sivatagba is, és azt kell hogy mondjam, minden környezetben fel tudta dobni a látványt. Arról pedig nem is beszélve, hogy az útitársaim rendszerint odáig voltak ezért a golyóért és ők folyamatosan fotózkodtak vele. Mind mobilfotózáshoz, mind pedig rendes fényképezőgépes fotózáshoz jó szívvel tudom ajánlani a Lensballt.

December 25-ig szereztünk nektek egy 15%-os kedvezményt, amit a HORI15 kóddal tudtok érvényesíteni, ráadásul most zajlik egy 30%-os akció is év vége miatt és a két kedvezmény szerencsére összevonható! Csapj le rá most egyre és dobd fel az Instagramod Lensballos képekkel.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok