Így spórolhatsz adott esetben az új Mac Pro memóriabővítésén

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Múlt héten elindult az új Mac Pro és a Pro Display XDR előrendelése és sokakat lesokkolt, hogy az új, profi Apple gép közel 20 millió forintba is kerülhet.

A “kimaxolt” modell árán sokat dob természetesen a processzor és az SSD ára is, azonban van egy része az összegnek, amiből könnyen le lehet faragni, ez pedig nem más, mint a RAM, mely később is bővíthető. Utólag vásárolt memóriával pedig jelentősen olcsóbban kihozható a kimaxolt modell.

Mielőtt azonban belevágnánk a Mac Pro RAM bővítésébe, érdemes megnézni az Apple támogatási oldalát, ahol a cég részletesen levezeti, hogy milyen modulokat ajánlanak és hogy milyen elrendezésben.

A memóriamodulokkal kapcsolatos követelmények

Ha ki szeretné cserélni a memóriamodulokat a Mac Pro számítógépben, a moduloknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • 2933 MHz-es, DDR4 típusú DIMM. Nem ajánlott különböző sebességű memóriamodulok használata.
 • Hibajavító kód (ECC)
 • 8 GB-os, 16 GB-os, 32 GB-os, 64 GB-os vagy 128 GB-os DIMM-modulok
 • Regiszterezett (R-DIMM) vagy csökkentett terhelésű DIMM (LR-DIMM). Ne használjon egyszerre R-DIMM- és LR-DIMM-modulokat.
 • 288 tűs
 • Az optimális teljesítmény érdekében ugyanolyan méretű memóriamodulokat helyezzen mindegyik foglalatba.
 • A hűtőbordával rendelkező DIMM-modulok nem támogatottak, és károsíthatják a DIMM-foglalatokat.

A Mac Pro lehetővé teszi mind az R-DIMM-, mind az LR-DIMM-modulok használatát, viszont egyszerre nem lehet mindkét típusú memóriát használni. Ha egyszerre használ R-DIMM- és LR-DIMM-modulokat, akkor az állapotjelző lámpa memóriahibát fog jelezni, amikor bekapcsolja a számítógépet.

Ezután már csak 3 dolgot kell figyelembe venni:

 • a 8 magos alapmodell csak 2666 MHz-en hajtja meg a memóriát (ennek ellenére az Apple ezekhez a gépekhez is 2933 MHz-es modulokat ad)
 • a maximális 1,5 TB RAM csak a 24 és 28 magos modelleknél elérhető, kevesebb mag esetén 768 GB-nál nem tud többet címezni
 • az Apple 32 GB-os RAM modulokig R-DIMM-et ad, 64 vagy 128 GB esetén pedig LR-DIMM-modult

Az utolsó a legfontosabb, ugyanis ahogy a fenti idézet kimondja, nem lehet kombinálni az R-DIMM és az LR-DIMM modulokat és mindegyik foglalatba érdemes az optimális teljesítmény érdekében ugyanakkora méretű modulokat helyezni.

Épp ezért ha később tervezed bővíteni a memóriát a Mac Pro-dban és nem szeretnéd kidobni a benne lévőket bővítéskor, érdemes olyan modellt választanod, ami alapból LR-DIMM modulokkal érkezik. A legkisebb RAM bővítés az Apple-től, ami ezt a feltételt teljesíti a 384 GB-os opció, mely 2.184.000 forintba kerül.

Ha ezt a lehetőséget választod, akkor a gépedben 6 darab 64 GB-os LR-DIMM modul lesz és marad még 6 üres helyed, ahova később vehetsz akár további 6 darab 64 GB-os modult.

A 9to5Mac-nél példaként a Nemix RAM-bővítő készletét hozzák fel, ahol 4×64 GB RAM 1197 dollárba (+41 dollár szállítási költségbe) kerül, ami körülbelül 366 ezer forint. Ezzel 256 GB-tal dobnád meg a Mac Pro RAM-ját, miközben az Apple körülbelül ennyiért csak 96 GB-ot (6×16 GB-ot 364.000 forintért) ad.

Persze ha beéred a sima 32 GB-os R-DIMM modulokkal, akkor olcsóbb az egész buli. Ilyenkor választhatod a 192 GB-os (6×32 GB modulok) lehetőséget az Apple-től +1.092.000 forintért és hozzácsaphatod később a Nemix 2×32 GB-os bővítését 215 + 41 dollárért, ami durván 76 ezer forint. Ehhez összegben az Apple 48 GB-os bővítése (ami 6×8 GB-ból áll) van, ami 109.200 forint.

Összességében elmondható, hogy tényleg lehet spórolni azzal, ha később veszed meg a memóriát a Mac Pro-dhoz, de vásárláskor figyelned kell arra, hogy összesen mennyi RAM lesz a végcélod:

 • ha beéred 96 GB memóriával, akkor választhatod az alapmodellt 4×8 GB-tal és később veszel hozzá további 8×8 GB-ot
 • ha 192 GB a célod, akkor a 96 GB-os változatot érdemes venned az Apple-től, mely 6×16 GB-ból áll és később veszel hozzá még 6 darab 16 gigás RAM-ot
 • ha 384 GB-ot szeretnél, akkor a 192 GB-os változatot vedd az Apple-től (ami 6×32 GB modulokból áll) és később további 6×32-vel tudod bővíteni
 • a ha nem akarsz többet 768 GB RAM-nál, akkor válaszd 384 GB-os opciót az Apple-től, ami 6×64 GB és később vedd meg a 6×64 gigás bővítést
 • ha pedig 768 GB-nál több memóriát szeretnél, akkor válaszd a 24 vagy 28 magos modellt és a 6×128 GB-ból felépülő 768 GB-os opciót az Apple-től, amit utána 128 GB-os RAM-okkal bővíthetsz

Remélhetőleg ezek alapján már sikerült kitalálnod, hogy melyik Mac Pro modell az ideális számodra.

Amikor pedig elérkezik a bővítés ideje, az Apple támogatási oldalán már van egy útmutató ahhoz, hogy miként cserélhető vagy bővíthető a RAM a 2019-es Mac Pro-ban.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Fura egy mondatban olvasni a spórolás és a Mac Pro szavakat.

 2. Kíváncsi lennék, hogy mégis ez a cikk kinek releváns… aki megteheti hogy megveszi az új mac prot, nem hiszem hogy a memória bővítésen akar ilyen körülményesen spórolni…

 3. Hát, azért mindenkinek számít 1-2 millió :smiley:

 4. :D:D:D very true :D:D:D

 5. Főleg ha a kosztpénzből kell megspórolni

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!