fbpx Skip to content

A Popular Mechanics-nak adott interjút Chris Ligtenberg és John Ternus, az Apple két mérnöke.

Sok témáról szó esett, többek közt arról is beszéltek, hogy miért néz ki ilyen furcsán a Mac Pro és a Pro Display XDR „sajtreszelő” designja és hogy miért kellett az Apple-nek egyedi ventilátorokat terveznie a géphez.

Az Apple mérnökeinek a termodinamika törvényeivel kellett harcolniuk, hogy meg tudják oldani a Mac Pro hűtését. A gép elején három ventilátor található, hátul pedig egy kiömlő:

Ezek azonban nem olyan ventilátorok, amiket a boltok polcairól lekaphatsz, ugyanis az Apple inkább saját tervezéshez nyúlt. A lapátok távolsága nem állandó és a három ventilátor sem egyforma, így az általuk generált zajjal „kioltják” egymást.

Ligtenberg elárulta, hogy az ötletet az autógumi gyártóktól lesték el, így tudták jelentősen csökkenteni a gép által generált zajt.

Valami kellemes, de hangos zajt könnyebb elviselni, mint egy idegesítőt, ami halkabb. „Készíthetsz valamit, ami egy bizonyos hangnyomási szinten (SPL) szól és jól hangzik, vagy készíthetsz egy alacsonyabb szinten mozgót, ami az idegeidre megy és borzasztó lesz”, – mondta John Ternus, az Apple hardveres mérnökcsapatának alelnöke és a Mac Pro és a Pro Display XDR fejlesztésének vezetője. „Nagyszerű teljesítményt akartunk elérni úgy, hogy vagy nem hallasz semmit, vagy ha mégis, akkor az kellemes zaj legyen. Rengeteg elemzésbe került, míg rájöttünk, hogyan optimalizáljunk erre.”

Persze a Mac Pro-ban és a Pro Display XDR-ban található ventilátorok nem mesélik el a teljes történetet. Ott van még a „sajtreszelő” is, mely a Mac Pro elejét és a kijelző hátulját díszíti.

Erre a „sajtreszelő” kialakításra a passzív hűtés miatt volt szükség és sokkal nagyobb felületet ad a hőnek távozásra.

A Pro Display XDR esetén pedig azért fontos ugyanez, mert a kijelző forgatható és a tradicionális vékony-réteges passzív hűtés, amit általában használnak, nem jól alkalmazkodik a 90 fokos elforgatáshoz, hiszen ilyenkor teljesen megváltozik a légáramlás, és a jellemzően függőleges irányú, négyszögletes szellőzőnyílások sem ugyanúgy engednék át a levegőt, hiszen nem erre vannak tervezve. A kör alakú nyílások viszont bármely állásszögben is ugyanúgy működnek.

A jobb ventilátorokkal és a „sajtreszelő” lyukakkal az Apple mérnökeinek sikerült elérnie, hogy az új Mac Pro 20%-kal jobb légáramlással rendelkezik, mint a Power Mac G5.

Szerintem ez azért nem semmi!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok