fbpx Skip to content

Rengeteg okos porszívó érhető el már manapság a piacon. Az áruk körülbelül 20.000Ft-tól egészen 200.000Ft-ig terjed, de nyilván vannak komolyabb versenyzők is. Viszonylag nehéz a választás is, mert kizárólag tesztek, értékelések alapján vásárolunk ilyen terméket. Nehéz eligazodni a különböző funkciók és szívási teljesítmények között is, arról nem beszélve, hogy mit nevezünk okosnak, és mennyi keretünk van rá.

Eufy RoboVac okos Robot porszívó - teszt és vélemény

A Eufy (ejtsd: ‘júfi’) okos porszívói a középtartományt célozták meg, amit lényegében profi eszközzel abszolválnak, tehát szerintem olyan terméket kapunk a pénzünkért, ami ár/érték arányban 5 csillagot érdemel. Ezen túl a Eufy támogatja az Alexát, illetve összeköthető HomeKittel is (igaz, nem hivatalosan), egyszóval tényleg egy okos porszívóról van szó minden tekintetben. Nézzük is meg.

A RoboVac egy méltán híres termék az amerikai Amazon kínálatában, az emberek többsége kiváló, 5 csillagos értékelést adott, mivel a cég tényleg egy remek ár/értékkel rendelkező robotporszívót tett le az asztalra. Végeredményben ezért is került hozzánk, kíváncsi voltam, hogy a középkategóriában tényleg megéri-e vásárolni ilyen terméket, mert azt tudjuk, hogy a belépő szintű, olcsóbb, kínai robotporszívók azért hagynak némi kívánni valót maguk után.

A csomagolásban lényegében már összeszerelt terméket kapunk, csupán a kis sörtéket kell rárakni a porszívóra és már indulhat is. A dobozban kapunk még továbbá mágnes csíkot, illetve egy távirányítót, de ezekről később.

Ahogy látható, az eszköz számos szenzorral fel van szerelve. Érzékeli, ha a padlónak vége van, így nem tud leesni a lépcsőn, illetve azt is észreveszi, ha valami előtte van, de ha ez mégsem sikerülne, akkor ütközés érzékelőkkel is felszerelték, tehát óvatos ütközés után megfordul, valamint képes szőnyegekre is rámenni, és a 2cm-es küszöbök sem jelentenek akadályt neki. Alapjában véve a szívási teljesítménnyel teljesen meg voltam elégedve, igaz, én nagyrészt parkettán és csempén használtam, ahol hibátlan munkát végzett. Egy helyen van szőnyegem jelenleg, arra kényelmesen ráment és folytatta is a porszívózást.

Az igazán nagy meglepetés akkor ért, amikor bekapcsoltam, mert konkrétan halk. Voltam már pár helyen, ahol van robotporszívó, hát nem nagyon lehet beszélgetni mellettünk, azonban a RoboVac gondolt erre is, és bizony egy halk termékkel találkozhatunk, ami mellett kényelmesen beszélgetsz, sőt, akár filmet is nézhetsz. Ezt egyébként a weboldalon is kiemelik, az átlagos porszívóknál 75%-kal halkabb a Eufy.

Tesztelés céljából leszórtam nagyobb müzli darabokat, papízsebkendőt, illetve egyéb dolgokat, valamint a cipőmről a sarat is. Mindezekkel megbirkózott, kérdés nélkül. A beépített szűrőknek köszönhetően kényelmesen tisztíthatjuk, üríthetjük a viszonylag nagy, porzsák nélküli rekeszt.

Mágnes csík, avagy nem mehetsz oda!

Általában az olcsóbb porszívóknál az a probléma, hogy nem tudjuk megmondani az adott terméknek, hogy X helyre nem mehet. Ezt a Eufy mágnes csíkkal oldotta meg, lehelyezzük az adott helyre a csíkot és a porszívó nem megy át rajta. Ez lényegében hibátlan megoldás, csak nem a legszebb, mert ugye az adott csík ott éktelenkedik, de ezeket szépen elrejthetjük mondjuk az asztal vagy ágy alatt, ha nem szeretnénk, hogy a porszívónk mondjuk beleakadjon a kábelekbe. Ez még mindig úgymond a legpontosabb megoldás.

Problémák, avagy mire figyelünk oda?

Két dolog az, amire lényegében oda kell figyelnünk. Az egyik a küszöb, vagy a küszöbhöz hasonló tárgyak, mint például a ruhaszárító lába, tehát bármi, ami kiáll a padló síkjából, a másik pedig a magasság, mint például egy adott fűtőtest alja és a padló közti rés. Ha egy küszöb adott esetben pont akkora, hogy már át akar menni rajta a porszívó, de már nem olyan alacsony, hogy át is tudjon kelni rajta, akkor megakad. Ilyen például a szárítók lába, amiben konkrétan fennakad sajnos. A másik probléma például a bútorok alatti magasság. Ha olyan alá megy be, aminek változik a padló és az adott bútor alja közti magassága, tehát először még befér, de belül beleakad, akkor ott is elakad a porszívó, erre ugye nincs felkészítve. Ilyenkor jönnek jól a termék okos funkciói.

Eufy RoboVac okos funkciók

A RoboVac rendelkezik iOS alkalmazással, ami értesít, ha valami történik vele, elakad, esetleg nem fér be valahova, segítség kell neki és így tovább… Nem csak az adott takarítást indíthatjuk el vele, hanem bármilyen problémáról értesülünk. Ekkor természetesen a porszívó leáll és adott esetben kézzel kell segíteni rajta, de az alkalmazás segítségével akár irányítással is kihozhatjuk a szituációból.

Nézzük meg részletesebben a fenti menüpontokat. Az első egyértelműen a RoboVac különböző módjairól szól. Ez lehet általános-automatikus, vagy gyors, 30 perces, illetve adott szegmensben való takarítás. Ezen felül még beállíthatjuk, hogy a sarkokat tisztességesen takarítsa ki, tehát sarktól-sarokig menjen folyamatosan. A módok közül találunk 100 perceset, illetve 50 perceset is, de alapjában véve több mint 1 órát porszívózik. A Schedule alatt beállíthatjuk, hogy akkor porszívózzon, amikor nem vagyunk otthon, ezt pedig automatikusan tegye meg. A home menüponttal egyértelműen “hazamegy”, tehát töltőre teszi magát, végül a Find menüpont segítségével megkereshetjük a robotporszívót, csipogással jelzi, hol van.

Távolról folyamatosan figyelhetjük az akkumulátor szintet, illetve akár el is indíthatjuk. Rendelkezik Amazon Alexa és Google Home támogatással, tehát kényelmesen, akár hanggal is indíthatjuk otthon, vagy küldhetjük a helyére, még csak a telefonunkért sem kell nyúlni. Adott esetben HomeKit támogatást is kaphatunk, de ehhez szükségünk van a HomeBridge szolgáltatásra.

Végezetül, de nem utolsó sorban érdemes megjegyezni, hogy a RoboVac nem rendelkezik térképpel. Random takarít, random megy ide-oda a helyiségen belül. Tehát ne várjuk azt, hogy centiről-centire végigmegy. Én direkt szétszórtam kis LEGO darabokat a szobán belül, hogy egy óra múlva tudjam, merre járt. Mindet feltakarította, tehát a random ugyan random, de kitakarít. Nyilván nem helyettesít minket, de a középkategóriában szerintem ez elképesztően jó teljesítmény.

Konklúzió

Sokszor szóba kerül, hogy tudja-e helyettesíteni egy robotporszívó a normál takarítást. Természetesen nem, de szépen szinten tudja tartani az adott helyiséget, illetve ha állatszőr is van, akkor azt gyönyörűen felszívja, ami azért sokszor hasznos lehet a háztartásban. A Eufy egy kiváló középkategóriás robotporszívó, ami természetesen nem ér fel a több 100.000Ft-os nagyokhoz, de hozza azt, amit egy átlagember elvár tőle. Nyilván tudni kell, hogy mire képes és mire nem, de ez a cikk épp ezért készült, hogy könnyebb legyen a választás. Sok tesztben egyébként középkategória győztes lett ez a termék, és nem véletlen. A porszívózásra, a funkciókra, a kialakításra semmilyen panaszunk nem lehet. Egyszerűen csak tudni kell használni.

A Eufy RoboVac termékek megvásárolhatóak a Stylebolt oldalán, érdemes megnézni a többi típust is, mert csak apróbb különbségek vannak.

[wp-review id=”115793″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for diario diario says:

    Osszehasonlítva a roborock s5 el jobb vagy roszabb lehet ?

    Koszi

  2. Szia, sajnos nem volt a kezemben az a porszívó, így nincs összehasonlítási alapom.

    Az S5 egyébként fejlettebb közlekedéssel térlátással rendelkezik, nyilván más ár/érték. Ha van arra pénzed, akkor az jobb egyértelműen.

  3. Avatar for diario diario says:

    Koszi :slight_smile:

  4. Most tesztelek egy Roborock 2-öt. Nagyon jó kis porszivó. Feltérképezi lézerrel a lakást és utána betudod állítani az appban, hogy hova ne menjen takarítani. Ahol sok kábel van pl vagy a macsekok itatója meg hasonló helyek. Ráadásul van benne Siri Parancs is. Itt egy képernyőkép amin látszik , hogy tudsz tiltott területet kijelölni. Ráadásul. térképen kijelölhetsz neki helyet, hogy hova menjen takarítani, és még beszél is Hozzád, hogy mit fog csinálni :slight_smile:

  5. Jaja vágom ezt a terméket, csak dupla annyiba kerül mint az Eufy. Az Eufy ár/érték aránya a jó, a Roborock pedig maximalista, más ugye. :slight_smile: Lesz majd erről is cikk, sztem a Roborock jobb, de nyilván ha nincs ennyi pénzed ilyenre, akkor az Eufy is jó választás.

  6. Amúgy nincs olyan nagy különbség nálunk vagy attól függ hogy nézzük. Az eufy 270 a roborock 370. De amúgy nagyon tetszett az eufy is a leírásod alapján. De mist irobot meg a roborock közt gondolkoztam és a roborock mellet döntöttem, remélem 2 évet ki fog birni.

  7. Érdeklődnék hogy lehet Homekit-el összehozni?
    Nekem egy Eufy RoboVac L70 Hybrid van.
    Köszönöm

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for barnus86 Avatar for Szifon Avatar for diario Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for diario diario says:

    Osszehasonlítva a roborock s5 el jobb vagy roszabb lehet ?

    Koszi

  2. Szia, sajnos nem volt a kezemben az a porszívó, így nincs összehasonlítási alapom.

    Az S5 egyébként fejlettebb közlekedéssel térlátással rendelkezik, nyilván más ár/érték. Ha van arra pénzed, akkor az jobb egyértelműen.

  3. Avatar for diario diario says:

    Koszi :slight_smile:

  4. Most tesztelek egy Roborock 2-öt. Nagyon jó kis porszivó. Feltérképezi lézerrel a lakást és utána betudod állítani az appban, hogy hova ne menjen takarítani. Ahol sok kábel van pl vagy a macsekok itatója meg hasonló helyek. Ráadásul van benne Siri Parancs is. Itt egy képernyőkép amin látszik , hogy tudsz tiltott területet kijelölni. Ráadásul. térképen kijelölhetsz neki helyet, hogy hova menjen takarítani, és még beszél is Hozzád, hogy mit fog csinálni :slight_smile:

  5. Jaja vágom ezt a terméket, csak dupla annyiba kerül mint az Eufy. Az Eufy ár/érték aránya a jó, a Roborock pedig maximalista, más ugye. :slight_smile: Lesz majd erről is cikk, sztem a Roborock jobb, de nyilván ha nincs ennyi pénzed ilyenre, akkor az Eufy is jó választás.

  6. Amúgy nincs olyan nagy különbség nálunk vagy attól függ hogy nézzük. Az eufy 270 a roborock 370. De amúgy nagyon tetszett az eufy is a leírásod alapján. De mist irobot meg a roborock közt gondolkoztam és a roborock mellet döntöttem, remélem 2 évet ki fog birni.

  7. Érdeklődnék hogy lehet Homekit-el összehozni?
    Nekem egy Eufy RoboVac L70 Hybrid van.
    Köszönöm

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for barnus86 Avatar for Szifon Avatar for diario Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin