fbpx Skip to content

A héten zajlott az Adobe MAX, a cég éves konferenciája, ahol rengeteg szoftver új verziója mellett végre elérhetővé vált a tavaly bemutatott Photoshop iPades változata is. Számos designer álma vált valóra ezzel, de vajon az 1.0 hozza-e már azt a szintet, hogy lecserélheti a számítógépes verziót?

Aki a kreatív iparágban dolgozik és Adobe szoftvereket használ, az megszámlálhatatlan hasznos újdonságot kapott most a Creative Cloud előfizetésen keresztül. Azonban több szoftvert még csak demo szintjén mutattak meg a színpadon, ilyen volt a mobilos Photoshop Camera és az iPades Illustrator is, de most fókuszáljunk inkább arra, hogy mit tud vagy épp mit nem, a Photoshop for iPad.

Meg kell jegyeznem előre, hogy bár grafikusként dolgozom, ez a cikk mégsem lesz egy végletekig szakmai írás vagy bemutató, arra érdemes más platformot keresni a grafikus társaknak. Mivel a Photoshopot mindenhol angolul használom, ezért sok funkciónak nem is tudom a magyar megfelelőjét, ezt kérlek nézzétek el nekem.

Tavaly, mikor az Adobe bejelentette, hogy javában dolgoznak egy teljes értékűnek szánt Photoshopon iPadre, nagyon megörültem, hiszen sokszor utazások során csak azért kell laptopot is vinnem magammal, mert egy-két kisebb munkát még ilyenkor is meg kell csinálnom. Azonban csak nyűg a MacBook cipelése, amikor sokkal kisebb és könnyebb az iPad és az ereje is elég lenne az elvégezendő munkához, csak épp célszoftver nem létezett az igényes munkához.

Tudom, az Affinity szoftverei elég komoly Adobe-vetélytársak és egyszer kell csak őket megvásárolni, de aki Adobe környezetben dolgozik, annak kényelmesebb is abban maradni. Kicsit több mint 10 éve használok Adobe szoftvereket, nyilván, mint sokan mások, eleinte csak a Photoshoppal próbáltam megoldani mindent, de 7-8 éve megélhetés szintjén használom napi szinten a cég többi programját is. Sőt, volt idő, amikor még tanítottam is a használatukat, ezért némi tapasztalattal rendelkezem, hogy vajon mennyire sikerült elérni a teljesértékűséget iPaden, vagy azért még mindig az elsődleges eszköz a számítógép lesz és nem az iPad?

Grafikus munkáim során inkább arculattervezéssel és kiadványszerkesztéssel foglalkozom, nem pedig fotómanipulációkkal, digitális festéssel vagy rajzolással, amelyekre nem épp a Photoshop a legalkalmasabb szoftver, de rengeteg banneres és egyéb kisebb webes grafikák is befutnak hozzám, amikhez viszont már a PS-t használom leginkább. Reméltem, hogy a ezekhez a munkákhoz elég lesz mostantól az iPad is, de sajnos számos olyan, jelenlegi hiányosságba futottam bele, amelyek számomra jelenleg lehetetlenné teszik az ilyen jellegű munkát.

Sajnos az artboardokat még nem tudja kezelni a szoftver, ahogyan a réteg effekteket és a smart filtereket se. Ezeknél kapunk egy kis figyelmeztetést, hogy ez a funkció még nem támogatott ezen az eszközön, de ez nem annak a hibája, hogy nekem csak egy iPad mini 5-öm van, mert még iPad Pro-n se működnek.

Szerencsére még a konferencia demója közben mutattak olyan funkciókat, amelyek későbbi frissítés formájában fognak érkezni és ígéretet tettek rá, hogy ezek a nagyon közeli jövőben fognak valóra válni, így csak remélni tudom, hogy mondjuk havi szinten fogunk frissítéseket kapni.

Most azonban nézzük meg inkább azt, mit is tud a program, mert abból bőven akad a néhány, akár kulcsfontosságú hiányosságon túl.

Az Adobe fejlesztői teljesen átgondolták, hogy érintőképernyőn hogyan működhetne olyan könnyedén a Photoshop, mint a jól megszokott módon számítógépen. Már első indításkor, a kötelező Creative Cloud bejelentkezés után egy rövid bemutató során láthatjuk, hogy az alapok nem nagyon változtak, hiszen bal oldalt találhatóak a rajzeszközök és jobb oldalt a rétegek és azoknak a különböző tulajdonságait módosító beállítások, középen pedig a rajzvászon kapott helyet természetesen.

Egyértelműen láthatóak a hasonlóságok már itt, de egyből észrevehetjük a hiányosságokat is, hiszen sokkal kevesebb rajzeszköz áll jelenleg a rendelkezésünkre. Amelyek megtalálhatóak, azok működése azonos, szintén csoportokba rendeződnek és a plusz beállításaik most nem fent, hanem oldalt jelennek meg, de ez például dokkolható a színpaletták alá is. Felül érthető okokból nincsen menü sor se.

A rétegek alapból eléggé másképp jelennek meg, mint gépen, de ez egy elég hasznos nézet, főleg kisebb kijelzős iPadek esetén, illetve természetesen a részletesebb nézet is kinyitható, ami alá pluszban a réteg tulajdonságok is elővarázsolhatóak. A rétegek csoportosíthatóak, maszkolhatóak, különböző adjustment rétegekkel tovább finomíthatóak. Itt sajnos ugye még hiányoznak a smart filterek és az effektek a jelenlegi verzióból, de így is elég sok mindent lehet már csinálni, persze lehet és van min panaszkodni, hiányolni.

Nagy újítása és hasznos funkciója az iPades Photoshopnak a Touch Shortcutnak névre hallgató kis fehér kör a bal sarokban, ami egyébként mozgatható, de sokkal fontosabb a működése. Ezt a gombot nyomva tartva majdnem mindegyik eszköznek egy plusz tulajdonsága jelenik meg, sőt, ha valamelyik irányba elhúzzuk az ujjunkat, akkor egy újabb funkció vagy épp egy másik eszköz lép működésbe. Az ecset eszköznél nyomva tartva radírra vált át, oldalra húzva pedig pipettára, a mozgató eszköznél pedig tengelyt tartó mozgatás és a duplikálás közt tudunk ezzel váltogatni.

Amennyit eddig használtam ezt a gombot, csak jókat tudok róla mondani, mert így billentyűkombinációk helyett gyorsan tudunk váltogatni eszközök vagy funkciók közt, tökéletes érintőképernyős megoldás. Természetesen, ha billentyűzetet csatlakoztatunk az iPadhez, akkor használhatók a billentyűkombinációk is.

A képmanipulációkhoz használt képeket importálhatjuk a Fotók vagy épp a Fájlok alkalmazásokból is, és a CC könyvtárak tartalmait is használhatjuk, de sajnos még csak úgy, hogy a vektoros tartalmakat pixelessé teszi, de ez igazából részben érthető is, mert jelenleg még rajzolni se lehet a programban vektorosan.

A betűtípusok és a szövegek kezelése se épp egy álom még az 1.0-s változatban, hiszen hiába fizetünk az Adobe fontokért, nem tudjuk őket használni, csak azokat, amiket alapból ismer a Photoshop és hiába tud olyat az iPadOS 13, hogy saját betűkészleteket is behúzhatunk az alkalmazásokba, ez itt még nem működik.

Dolgozhatunk kijelzőre vagy nyomdára is, hiszen a dpi szabadon állítható, de jelenleg még csak 8 bit RGB-ben tudunk alkotni, CMYK-ról nincs még hír.

A mentéssel szerencsére azonban nem kell foglalkozni, mert folyamatos, illetve az egyik bemutató videó szerint néhány percenként automatikusan a felhőbe mentődik az aktuális verzió, a köztes időben meg valószínűleg csak az eszközön, de folyamatosan mentve lesz minden. Az egész felhő alapúság egyik hozadéka, hogy mostantól nem .psd-re végződnek a fájljaink, hanem .psdc-re, ami a felhő alapúságot (cloud) jelzi. Nincs ezzel semmi gond, hiszen a számítógépes Photoshop is kezeli ezt a formátumot, de az alapból még a régiben ment, azonban az iPad megnyitás során egyből átkonvertálja a korábbi fájlokat is az új formátumba.

Mivel teljes átjárhatóság van a két szoftver között, ezért amit elkezdtünk az egyik eszközön, ugyanott tudjuk folytatni a másikon. Ennek köszönhetően ha a pepecselős, rajzolós feladatok jobban mennek Apple Pencillel, akkor ott az iPad, ha pedig mondjuk a szövegeket kell jobban formázni, arra használható a számítógép.

És ezzel talán el is jutottunk a konklúzióhoz. Már most egy remek, akár munkára is használható szoftver lett a Photoshop for iPad, de nem mindenki számára, nem minden feladatra alkalmas még. Annyi mindent lehet ezzel a programmal gépen csinálni, hogy még a veterán felhasználói se ismerik minden apró kis funkcióját, így megérthető, hogy az iPades változat még eléggé gyerek cipőben jár.

Én nagyon várom már azt, hogy a banneres munkáimhoz elég legyen az iPadem, hiszen ha a grafikát is meg tudom rajta csinálni, akkor a teljes munkamenetemet át tudom rá ültetni, hiszen cikket tudok rajta írni, honlapok kódját tudom szerkeszteni, csak a grafika hiányzik még.

Grafikus társak! Számotokra használható már munkára a Photoshop for iPad?

[appstore id=”1457771281″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for dokk dokk says:

    Jó cikk lett, köszi. Arról esetleg tudtok valami infót, hogy mobilra kiadják vagy nem?

  2. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    Köszi szépen :wink: Nem hallottuk, hogy terveznék-e mobilra is kiadni, de mi sok értelmét nem látnánk, ert ehhez kell a nagy kijelző, hasonló funkciókat tudnak más direkt mobilra készített alkalmazások

  3. És mi történik azokkal a félkész doksikkal, melyeket az asztali verzióval kezdtem el, de olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek limitáltak az iPad-en? Példának okáért lehet-e szöveget szerkeszteni az iPad-en, ha olyan fontot tartalmaz, amit nem ismer? Vagy mit csinál a CMYK doksikkal? Megnyitáskor átkonvertálja RGB-be?

  4. Avatar for dokk dokk says:

    Volt pár éve a Photoshop Touch app, az elég sokat tudott, de megszüntette az Adobe és kismillió alkalmazásra szedte szét. Kár, én szerettem.

  5. Van még aki ilyet használ amikor ott az Affinity??? :thinking::smirk:

  6. Aki, mondjuk dolgozik vele? :smiley:

  7. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    A szövegekkel akkor nem tudsz érdemben dolgozni, ha nincs meg a font az appban, de a többi részével tudsz haladni. A CMYK kérdést meg megnézem

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Szifon Avatar for akincses Avatar for dokk Avatar for Hori42 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for dokk dokk says:

    Jó cikk lett, köszi. Arról esetleg tudtok valami infót, hogy mobilra kiadják vagy nem?

  2. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    Köszi szépen :wink: Nem hallottuk, hogy terveznék-e mobilra is kiadni, de mi sok értelmét nem látnánk, ert ehhez kell a nagy kijelző, hasonló funkciókat tudnak más direkt mobilra készített alkalmazások

  3. És mi történik azokkal a félkész doksikkal, melyeket az asztali verzióval kezdtem el, de olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek limitáltak az iPad-en? Példának okáért lehet-e szöveget szerkeszteni az iPad-en, ha olyan fontot tartalmaz, amit nem ismer? Vagy mit csinál a CMYK doksikkal? Megnyitáskor átkonvertálja RGB-be?

  4. Avatar for dokk dokk says:

    Volt pár éve a Photoshop Touch app, az elég sokat tudott, de megszüntette az Adobe és kismillió alkalmazásra szedte szét. Kár, én szerettem.

  5. Van még aki ilyet használ amikor ott az Affinity??? :thinking::smirk:

  6. Aki, mondjuk dolgozik vele? :smiley:

  7. Avatar for Hori42 Hori42 says:

    A szövegekkel akkor nem tudsz érdemben dolgozni, ha nincs meg a font az appban, de a többi részével tudsz haladni. A CMYK kérdést meg megnézem

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Szifon Avatar for akincses Avatar for dokk Avatar for Hori42 Avatar for SzifonAdmin