Laptopokra is érkezik a Windows 10X

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi tudjuk, az X valójában tíz, ahogy azt az Apple megtanította nekünk az elmúlt 20 évben a Mac OS X révén. Szóval a Microsoft új operációs rendszere Windows 1010, ugye?

A Windows 10X-et eredetileg kihajtható és hajlítható kijelzős eszközökre tervezték

Na jó, ha a furcsa névtől eltekintünk, a Windows 10X egy érdekes Windows 10 variáns és most egy kiszivárgott Microsoft dokumentumból kiderült, hogy ez a rendszer több helyen lesz fellelhető, mint ahogy azt a redmondi cég eredetileg bejelentette.

Eredetileg a Windows 10X egy olyan operációs rendszer volt a Microsoft elmondása alapján, amit a Surface Neo táblagépre és egyéb kihajtható/hajlítható kijelzős termékekre terveztek. Azonban úgy néz ki, hogy a valóság egy kicsit más lesz.

WalkingCat (@h0x0d a Twitteren) talált rá egy támogatási dokumentumra a Microsoft szerverein, mely néhány egészen fontos információt árul el a Windows 10X-ről:

 • hagyományos laptopokon is elérhető lesz
 • a start menü neve “Launcher” lesz és egy jobb keresőt kap, ami a helyi fájlok között és az interneten is keres, valamint releváns alkalmazásokat, fájlokat és weboldalakat ajánl majd
 • a Windows Hello arcfelismerő rendszer felébresztés után azonnal működésbe lép, nem kell felhúzni hozzá a lezárt képernyőt
 • modern Intéző alkalmazást tartalmaz, mely érintőkijelzőre is optimalizált és könnyebbé teszi a munkát a felhőben tárolt dokumentumokkal
 • az Akcióközpont (ahol az értesítések és kapcsolók találhatóak) egyszerűbb és átláthatóbb felületet kap, ahol az igazán lényeges funkciók kerülnek kiemelésre
 • az Office alkalmazások közül a Win32-es verziókat tartalmazza majd, Outlook-ból pedig a webalkalmazást

Sajnos a Microsoft időközben eltávolította a dokumentumot, mielőtt mindent sikerült volna kiszedni belőle, de így is látszik, hogy milyen irányba halad a Windows 10X.

A Microsoft korábban a Windows RT-vel már próbálkozott egy kisebb funkcionalitást tartalmazó, könnyed Windows-t létrehozni, de akkor kudarcot vallottak. Talán ezúttal ez máshogy lesz.

Míg az Apple külön fejleszti asztali és mobil operációs rendszerét és a kettő közt dobálgatja az innovációkat, addig a Microsoft mobil operációs rendszere elhasalt a piacon és kénytelenek a Windows-t csiszolgatni, hogy modern rendszert készíthessenek. Egy ismételt próbálkozás erre a Windows 10X.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon beválik-e az új operációs rendszer, mindenesetre az, hogy a Microsoft laptopokra is feltenné, bizakodásra ad okot.

Te használsz Windows-t a Mac-eden?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Kosztalma… hogy te mekkora király vagy!

 2. Moderátor, te is egy kiraly vagy…

 3. OMEGAfan, magadról megfeledkeztél, hogy mekkora király vagy!

  Mondjuk számomra (is?) eléggé “tájidegen” a téma, de oké, egyszer-egyszer elfér.

 4. modern Intéző alkalmazást tartalmaz, mely érintőkijelzőre is optimalizált

  Végülis lassan 10 éve nyomják ezt az “érintőkijelzőt minden laptopba” hülyeségüket. Lassan nem ártott…

 5. A kérdésre válaszolva: igen. De távoli eléréssel, Windows Remote Desktop programmal, és így nem is nálam fut a kis '14-es Air -emen. :smiley:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!