Canon DSLR kamera vs. iPhone 11 Pro

Az elmúlt pár évben nem csak arról szólt a diskurzus egy-egy új iPhone bemutatója után, hogy a piacon megtalálható többi okostelefonhoz képest hol helyezkedik el a benne található kamera, hanem arról is, hogy kik számára képes kiváltani egy rendes fényképezőgépet.

Steve Jobs még 2010-ben, az iPhone 4 bemutatóján utalt rá, hogy a “point and shoot”, tehát az egyszerű fényképezőgépeket szeretnék kiváltani az iPhone-okban található kamerákkal, mára azonban már a digitális tükörreflexes (DSLR) gépek is a terítékre kerültek. Matti Haapoja YouTube-ra feltöltött egy videót, ahol egy Canon DSLR-rel mérte össze a legújabb iPhone-t.

A videó lényege, hogy egyik oldalt az iPhone 11 Pro-val, másik oldalt pedig egy Canon 1DX Mark II-vel készült képeket nézhetjük meg és el kell döntenünk, hogy melyik fotót melyik eszközzel készítette.

Személy szerint én az öt képből négynél eltaláltam, hogy melyik melyik, egyedül a cikkhez használt képnél tévesztettem. Hozzászólásban írd meg, hogy neked hány sikerült!

Az összehasonlítás eredménye persze nem az, hogy ki kell dobni a 7500 dolláros fényképezőgéped, ha vettél egy új iPhone-t, hanem sokkal inkább arról, hogy ha már van egy iPhone 11 Pro-d, akkor lehet, hogy nem kell venned mellé.

Jó megvilágítás mellett és szemüveg nélküli alanyok esetén az iPhone 11 Pro képes közel olyan jó képek készítésére, mint egy 3-4x annyiba kerülő fényképezőgép. Vagyis lehet bármennyire is látványosan rossz a portrémód szemüvegeknél vagy zajosabb a kép esténként, az esetek többségében egész sokat lehet spórolni, ha csak egy iPhone-nal fotózol.

Nyilván az igazi profiknak továbbra is van szükségük valódi fényképezőgépre, de egyre több embert tud kiszolgálni a zsebében található telefonja is.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. 5/5! Az egyik feltűnő különbség hogy az iPhone jobban elmossa a hátteret.

 2. a fotók egymás mellett nincsenek meg, csak a videóban?

 3. expa says:

  Azt jó, hogy ki lehet kapcsolni vagy lejebb lehet venni. Azért az komoly, hogy szinte nincs is különbség :smiley:

 4. Van különbség rendesen a két eszköz között. Egyszerűen csak olyan lencsék vannak a Canonon, hogy az IPhone közel olyan jónak tűnjön. Portréra, ha ráteszel egy 85 F1.2 obit vagy egy 105 F1.4 est olyat lő, hogy letépi az arcodat. Nameg lehet ránézésre ugyan olyan… De nagyíts bele 100 - 150 % ot. Az iPhone jó lesz 13x10 képnek a Canon meg min 60x40 nek is.

 5. Agent_H says:

  Ezek az összehasonlítások azért feleslegesek mert soha nem lesz egy telefon képe olyan minőségű mint akár egy belépőszintű DSLR/MILC-é. Nem kell az 1DX-et felhozni példának, egy EOS 750D is agyonveri.
  Mindenesetre jó, hogy fejlesztgetik :).

 6. Czo says:

  En azt tudom, hogy orulnek, ha a Panasonic MILC-em optikaja es szenzora ossze lenne kombinalva az iPhone-okban talalhato fenykepezest segito szoftverekkel. Mert igazabol ott tartunk, hogy szerintem az osszes fenykepezogep gyarto lemaradt.

 7. fotózzatok már egy távolit is, ahol a zoom dolgozik, vagy sötétben, de nem olyan helyen ami úgy kivan világítva mint ha nappal lenne. és utána hasonlítgassunk. szelfizni biztosan tökéletes. de másra nem jó. elküldöd a pasidnak a fotódat, pasid is neked és boldogak vagytok, hogy milyen szépek vagytok. még egy szivárványt is oda szerkesztel, hogy kerek legyen a szerelem.

 8. Így van, ott van a szenzor, de az egyszeri user baszki nem fogja állítgatni a RAW képeket félórát, hogy kihozza azt, amit az iPhone instant. Erről lehet írok egy cikket, teszt képekkel!

  Egyébként a szenzor egy dolog. Instára mind1 milyen szenzorod van, de az objektív egy másik kérdés. Ott hullik el az iPhone, ha megfelelő objektív van nálad. Nyilván háromféle kell hogy legyen abban az esetben, ha az iPhone-t ki akarod váltani.

 9. endy says:

  Azért ne nézzük hülyének a fényképezőgép gyártókat, hogy ok nélkül full-frame irányba mozdultak és gyártják az iPhone értékű üvegeket. Szép képeket lő az iPhone, hogy aztán az iPhone képernyőjén megnézhessük. Egy nagyobb kijelzőn vagy retina MacBook Pron háttérképnek már nem állítja be az ember.

 10. Ez is jogos, de Te nem is fogsz lőni háttérképet a DSLR-rel. Nyilván ahhoz is kell egy tudás, ami ha nincs meg akkor megveszed az iPhone-t, mert azzal lősz olyan képet, ami tetszik. Tényleg itt a szoftveres tudás az, amiben teljesen elvesztek a gyártók, és itt most az egyszeri userről beszélek nem a profi fotózásról, nekik meg vannak a megfelelő eszközeik.

 11. Én simán beállítom háttérképnek :joy: Azt én csináltam az enyém :smiley: Az olyan egyszerű felhasználóknak mint én tökéletes képeket lehet vele készíteni. Nekem már az X is megfelelt csak kevés fényviszonynál voltak “problémák” de a 11 pro-val számomra tényleg fantasztikusak a képek, a videóról meg ne is beszéljünk azok is tökéletesek.

 12. Mégha csak iPhone értékűek lennének azok az üvegek, hogy örültem volna neki… :slight_smile:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!