Problémás a Catalyst használata, de úton a segítség

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Október elején jelent meg a macOS Catalina, az Apple asztali operációs rendszerének új változata, mely többek közt elhozta magával a Project Catalyst-et.

A Project Catalyst segítségével a fejlesztők elméletben könnyen elhozhatják iPad alkalmazásaikat a Mac-re, de sokaknak voltak panaszai az Apple által nyújtott funkcionalitással és dokumentációkkal. Szerencsére úgy néz ki, hogy a helyzet hamarosan változni fog.

Mark Gurman a Bloombergnél összegyűjtötte néhány népszerűbb fejlesztő panaszait, hogy az átlag felhasználók is tudhassanak a Project Catalyst problémáiról.

James Thomson elárulta, hogy a PCalc iPades felületét nem érezte helyén valónak a Mac-en, szerinte “úgy nézett ki, mintha egy iPad alkalmazás lebegne egy nagyobb Mac képernyőn”, ezért kénytelen volt a felhasználói felületet újratervezni az asztali rendszerre.

Hozzátette azt is, hogy a macOS Catalina 10.15.0-s változatában a SceneKit keretrendszert használó alkalmazások nem működnek régebbi Mac-eken.

A jelenleg béta verzióban lévő macOS 10.15.1 ezt javítani fogja, de addig a fejlesztők számára nem érdemes SceneKit-et használó alkalmazásokat kiadni, ugyanis semmilyen módon nem tudnák jelezni a felhasználóknak, hogy a macOS hibája miatt nem működnek.

A Fiery Feeds fejlesztője, Lukas Burgstaller csak annyit mondott, hogy rengeteg falba ütközött iPad alkalmazásának átalakítása közben, de nem említett konkrétumokat.

Steven Troughton-Smith fejlesztő pedig aziránt fejezte ki nemtetszését, hogy az Apple jelenleg nem biztosít megoldást arra, hogy a felhasználók egyszerre meg tudják venni az alkalmazást iOS-re/iPadOS-re és macOS-re, így marad az, hogy a két platformra külön-külön meg kell vásárolniuk.

Troughton-Smith emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a teljes képernyős játékok átemelésével is van probléma, ugyanis Project Catalyst használata mellett nincs lehetőség a kurzor elrejtésére és a billentyűzet hozzáférés is problémás.

Ezek voltak eddig a rossz hírek, váltsunk most a jó részre. A CNET-nek adott interjúban Todd Benjamin, a macOS marketingigazgatója megnyugtatott mindenkit a Project Catalyst jövőjét illetően.

Több Mac Catalyst fejlesztő számára ez volt az első alkalom, hogy Mac-re fejlesztettek és nagyszerű, hogy ezt el tudtuk érni ilyen rövid idő alatt. Rengeteget tanulunk tőlük és azt tervezzük, hogy több anyagot és támogatást nyújtunk majd, amikkel segíthetünk nekik a csodálatos Mac élmény elérésében a Mac Catalyst használatával.

A macOS Catalinában sok gyári alkalmazás is használja a Catalyst funkcionalitását, a Lokátor, a Podcastok, a Részvények, a Hangjegyzetek és az Otthon alkalmazás is mind az iPadOS-es testvérek kódbázisát használják.

Látszik, hogy az Apple-nél hisznek abban, hogy ebből valami jó fog kisülni és remélhetőleg gyorsan reagálnak majd a fejlesztők panaszaira több dokumentációval a jövőben.

Te frissítettél macOS Catalinára? Ha igen, használsz már Catalyst-tel készült alkalmazást?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. vzsolt says:

  Sziasztok. Hogyan tudnám letölteni a Catalina telepítőt? Azonnal a frissítés indul el. Új SSD-re szeretném telepíteni.

 2. Jadeye says:

  úgy érted, hogy a Szoftverfrissítés opció nyílik meg? mert akkor az majd le fogja tölteni az alkalmazások közé.

 3. vzsolt says:

  Már telepítve van a gépre. SSD cseréhez kellene letöltenem, hogy csináljak egy indítólemezt USB-re, de ha az App Store-ban rányomok a letöltésre, azonnal a frissítés opció nyílik meg. Ellenőrzés után azonnal kiírja, hogy a legújabb verzió van telepítve. (Catalina 10.15.0)

 4. Czo says:

  Catalina alol nem fogod tudni letolteni az app storebol. Viszont van softwareupdate command, aminek van --fetch-full-installer es --full-installer-version parametere. Szerintem ha siman --full-installer-version 10.15 -ot megadsz neki, akkor le fogja huzni a catalina installert.

 5. vzsolt says:

  Köszi, kipróbálom.

 6. Jadeye says:

  hogyne tudnád – rányomsz, a szoftverfrissítés opció megnyílik, letöltődik a telepítő a /Applications alá.

 7. Czo says:

  En barmilyen operacios rendszerre nyomok ra (legyen az Catalina, vagy El Capitan vagy High Sierra) az App Storeban, atugrik a System Preferences/Software Updatere, kurblizik es vegul kozli, hogy minden up to date. Csak command line tudtam operacios rendszert letolteni.

 8. vzsolt says:

  Sajnos nekem is így működik.

 9. vzsolt says:

  Nekem így nem töltődik le.

 10. Jadeye says:

  nekem ez gond nélkül működött eddig, úgyhogy most vettem fel róla egy hibajegyet, mert hibaüzenetet ír. de akkor kövesd azt, amit @Czo írt.

 11. vzsolt says:

  Eddig nekem is működött mojave, sierra esetén, de itt valamiért nem akar.

 12. Jadeye says:

  nekem Catalinával is működött eddig.

 13. vzsolt says:

  Na, most már működik 10.15.1 frissítés után.
  Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat.

 14. Most már nekem is jó. Eddig azt írta hibának a letöltés gombra katt után, hogy ez az os verzió nem található. Lehet már fent volt a Storeban a 10.15.1, csak még nem dobták ki a nyilvánosságnak, mikor próbálkoztunk.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!