fbpx Skip to content

A Szifon.com és a WIWE története nem az utóbbi néhány hétben, hanem több mint 2 évvel ezelőtt kezdődött, amikor még az Apple csak fejlesztette az órában található EKG-mérést. Én már akkor kezemben fogtam ezt a kis eszközt, és azonnal, helyben készíthettem egy EKG-t, amit kielemzett és értékelt.

A WIWE kimutatja a ritmuszavart, ami a stroke és hirtelen szívmegállás kockázatához is vezethet, valamint véroxigén és pulzus mérésre képes. Mindezeket konkrétan 1 perc alatt bárhol és bármikor megtehetjük, majd elküldhetjük a saját orvosunknak. Nézzük meg, mire is képes a WIWE!

A WIWE segítségével egy egyelvezetéses EKG-t készíthetünk. Az elektrokardiogram (más néven EKG) egy olyan teszt, amely regisztrálja a szívütés elektromos jeleinek idejét és erejét. Az EKG révén az orvosok információkat kapnak a páciensek szívritmusáról és az esetleges rendellenességekről. A WIWE esetén úgynevezett egy elvezetéses EKG-ról beszélünk, ami a bal és jobb hüvelykujjunkon keresztül méri meg a pulzusunkat. Ilyen egyes elvezetést, vagy adott esetben hármast kapunk a kórházakban is, amikor rákötnek minket a monitorra és az “pittyeg” mellettünk.

Az innovatív és folyamatosan fejlesztés alatt álló algoritmusoknak köszönhetően a WIWE sokkal többre képes, mint az Apple Watch. Mondhatni össze sem lehet őket hasonlítani, mert míg az Apple Watch szinuszritmusra és pitvarfibrillációra (AFib) van kihegyezve alapfokon, addig a WIWE sokkal mélyebben elemzi a kapott adatokat!

A WIWE a szenzoraiból érkező jelet több lépésben, alaposabban elemezi:

  • Megkeresi a magas és meredek hullámokat (QRS hullámcsoportok), amelyek a szívkamrák elektromos tevékenységéből, aktivációjából adódnak
    Észleli a szabálytalan szívritmust.
  • Megnézi a P-hullám hiányát, ami szintén a pitvarfibrilláció tulajdonsága. Ez kell ahhoz, hogy az eszköz ne keverje össze más szívritmus-zavarokkal.

Ahogy az Apple Watch, úgy a WIWE is eseménymonitorozásra lett kifejlesztve, de nem csak arra alkalmas. A legtöbb esetben akkor nyúlunk ilyen eszközhöz, ha valami problémát észlelünk, ilyen lehet például:

  • Nyugalmi állapotban: gyors, kalapáló, vagy lüktető szívverés
  • Kimaradt szívverés
  • Kimerültség
  • Légszomj
  • Szorítás, vagy fájdalom a mellkasban
  • Ájulás
  • Szédülés

Ezekben az esetben kérdés nélkül érdemes elővenni a WIWE-ot és mérni egyet. Ilyenkor a WIWE a modern, okos algoritmusoknak köszönhetően kielemzi az EKG-t és rögtön információt kapunk a bennünk zajló problémáról. Ezeket közel sem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha semmi sem utal arra, hogy baj van. Számtalanszor láttunk már focistát eldőlni a pályán, vagy csak ha hallgatjuk a híreket, ismerősöket, hogy hányszor kapnak sztrókot az emberek, ez sajnos nem játék, mert bénuláshoz vagy akár halálhoz is vezethet!

A WIWE részletesen és pontosan kimutatja az elváltozásokat!

A WIWE bekapcsolása után bármilyen iOS-es és androidos készülékkel párosíthatjuk, legyen az akár egy régi iPhone 4s, mert visszafelé egészen az iOS 9-ig támogatja a WIWE az Apple szoftvereit. Ez nagyban segíti azt, hogy nem csak fiatalok, hanem az idősebbek a régebbi telefonjaikkal is használják ezt az eszközt. A párosítás természetesen Bluetooth-on keresztül, az alkalmazás segítségével történik, tulajdonképpen a lehető legegyszerűbben!

Már az első mérés után rögtön tudjuk, ha valami komolyabb problémánk van. Ezt a WIWE háromféleképpen mutatta meg, ami mindenki számára érthető. Az első a zöld szín, ebben az esetben nincs elváltozásra utaló nyom, tehát a normális intervallumba kerültünk, nincs különösebb problémánk. Sárgával jelöli, ha olyan elváltozást tapasztal az EKG-n, ami már nem a normális tartományba esik, érdemes utánanézni, de effektíve nem életveszély. Amennyiben pirosat kapunk, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert az nem normális érték, kivizsgálás szükséges!

Jól látszik, hogy nálam ez egy helyen magasabb lett, mint a normális tartomány, amit jobb oldalt láthatunk. Ebben az esetben én természetesen kikértem egy orvos véleményét, de nekem korábban volt már egy tüdőembóliám is, ami miatt ezek az értékek alapból magasabbak nálam.

A WIWE az Apple Watch-csal ellentétben véroxigén szintet is képes mérni, de mi is ez, és miért fontos? 

Egyes betegségekben kevés oxigén jut el a sejtjeidhez, melyek oxigénhiányban szenvednek, ennek hiányában pedig nem mennek végbe az életfontosságú sejtanyagcsere folyamatok, mint például az energiatermelés. A szervezeted egyre rosszabbul és rosszabbul működik. Az első feladat, hogy kiderítsék, mi okozza a bajt és azt kezelni kell.

Ha már tudod az okot és a kezelés megkezdődött, szükség van a véroxigénszint rendszeres mérésére, az oxigénszállító képességnek rendszeres ellenőrzésére. A véroxigén szinted az alábbi okok miatt csökkenhet:

  • a szíved nem tudja megfelelően keringetni a vért,
  • a tüdődbe nem jut elég oxigén,
  • a vörösvértesteid nem működnek megfelelően és ezért nem tudnak elég oxigént felvenni és/vagy szállítani. (Forrás)

Folyamatos fejlesztés és integráció a WIWE-nál!

A telemedicina rendszerek lehetővé teszik, hogy a szolgáltató (például egy magánklinika) egy erre a célra létrehozott weboldalán kövesse nyomon páciensei adatait, ezáltal kiküszöbölve a fizikai távolság, vagy éppen a hosszú várólista adta akadályokat, gyorsítva és eredményesebbé téve az ellátást, valamint csökkentve az ellátás költségét. A fennálló rendszerek közül a HL7/FHIR szabvány integrálás történt meg, amely teljes körűen képes kezelni azt az adatkört, amely a WIWE mobil appban megvan, és a telemedicina szolgáltatók számára átadni szükséges. A fejlesztés számos lehetőséget biztosít majd a telemedicina partnereknek, például magánklinikáknak, kardiológiai központoknak, egészségügyi centrumoknak, háziorvosoknak. Ezek közül néhány előny:

  • EKG, szívritmuszavar, pitvarfibrilláció, magas/alacsony pulzus, oxigénhiány azonnali nyomon követésének lehetősége számos páciens esetén is
  • az orvos-páciens kapcsolat/együttműködés mélyül, felgyorsul, a páciens rendszeres méréseket végez, melyek eredményeit orvosa látja, tovább analizálja, visszacsatol
  • a páciensek nem kell emailben elküldenie adatait, az orvos valós időben láthatja őket, ez nagy segítség lehet például idősebb páciensek esetén, akik nem tudnak emailt küldeni
  • a kórtörténet könnyen nyomonkövethető, a trendek azonnal értékelhetőek

Tehát a jövő nem csak abból áll, hogy van egy eszközünk, hanem az később integrálódhat az orvosunk, kórházunk rendszerébe ezáltal azonnali, pontosabb páciens információt adva az ottani dolgozóknak, akár úgy is, ha nem vagyunk bent!

WIWE hálózat és vidék

Vidéken a legfontosabb a WIWE használata, mivel a fővárosban még csak-csak eljutunk egy EKG mérésre, de sajnos vidéken viszonylag kevés az EKG gép. Ilyenkor, ha nekünk van egy kis eszközünk, amivel folyamatosan monitorozzuk magunkat, rengeteget segíthet. Sokszor csak a beteg panasza jut el az orvoshoz, a WIWE segítségével azonban jóval több információval indulhatunk már neki a kivizsgálásnak.

A fenti térkép alapján ha például Egerben, Miskolcon vagy akár Veszprémben élünk, akkor vagyunk olyan szerencsések, hogy akár egy WIWE-val is monitorozhatjuk magunkat néhány napig, hála Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága támogatásának. Ez egyébként rohamosan fejlődik és terjed, és érdemes minden háziorvosnak beszereznie egy ilyet, hogy a betegeinek 1-2 napra kiadhassa!

Arról egyébként mondhatni felesleges szót ejteni, hogy mennyi esetben segített a WIWE az elmúlt években. Sokszor olyan rejtett betegségeknél is, mint például egy súlyos nagyér betegség, amiről Miklós számolt be itt.

Konklúzió

Köztudott, hogy számos szívprobléma hosszú ideig tünetmentes maradhat, vagy ha vannak is tünetei, ezek rendszertelenül és rövid időszakokra jelentkeznek. Ilyen lehet egy-egy veszélyes ritmuszavar, például az úgynevezett pitvarfibrilláció, amely a stroke kockázatát 3-5-szörösére emeli. A jelen egészségügyi ellátásban átlagosan 50 napot kell várnunk egy kardiológiai vizsgálat időpontjára – ha egyáltalán komolyan vesszük a sokszor más jelekkel összekeverhető tüneteket – így annak az esélye, hogy éppen abban a pár percben, amikor felkeressük az orvost, a tünetek jelentkezzenek, igazán minimális. A WIWE ebben segít, és szerintünk hatalmas létjogosultsága van hazánkban, ami nem csak az idősek számára lehet hasznos eszköz, hanem az egész család használhatja bárhol és bármikor!

[wp-review id=”114932″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok