fbpx Skip to content

Sötétbe borult végre az Instagram is, azaz az iOS 13 megjelenése után a világ legnépszerűbb közösségi fénykép megosztó alkalmazása az iPhone-okon is megkapta a dark mode-ot. Óriási felhasználói bázis vágya volt, hogy végre minden fekete legyen a telefonján, kérdés, hogy az Instagramnak sikerült-e jól meglépnie ezt váltást.

A sötét mód nagy előnye OLED-kijelzőn, hogy nem csak hogy kevésbé vakítja el felhasználóját, de még az akkumulátoridőre is pozitív hatással van, hiszen az ilyen kijelzőn az a képpont, ami valódi fekete, az nem fogyaszt semmi, hiszen a háttérvilágítás itt pixelenként van, nem pedig az egész panelre. Aki LCD-kijelzős telefonnal rendelkezik, annál az akkumulátorra nem lesz hatása a dark mode-nak, de éjjel azért így is kellemesebb lesz pörgetni az Instagramot, mert nem fog annyira elvakítani.

Az Instagram korábbi újdonságaihoz hasonlóan a dark mode is szépen lassan, néhány nap vagy hét alatt válik élessé a felhasználóknál. Fontos azonban megjegyezni, hogy sok más alkalmazással ellentétben itt nincs kapcsoló, hogy mi magunk dönthessük el, a világos vagy a sötét változat a szimpatikusabb számunkra, hiszen a rendszerhez igazodik. Amennyiben a készülék sötét módban van, de az Instagram továbbra is fehéren jelenik meg, akkor mindenképp szükséges lehet az alkalmazás frissítése, vagy multitaskingból való kilövése és újraindítása. Én béta Instagramot használok, amiben sokszor előbb jelennek meg az újdonságok, a dark mode azonban nem működik még ott, holott verziószámban az magasabb, mint ami az App Store-ból letölthető, hivatalos változat.

A dark mode-ért én évekig nem voltam oda, nem láttam nagy szükségét, azonban amióta az iPhone-okban is OLED-kijelző van, már sokkal nagyobb létjogosultságát látom ennek az újdonságnak. Már csak azért is érdemes lehet a rendszert átállítani sötétre, mert egyrészt baromi menőn tud kinézni, illetve új érzést ad a telefonnak, hiszen az iOS kinézetében az iOS 7 2013-as megjelenése óta olyan hatalmas változások nem voltak, a sötét móddal azonban kicsit olyan, mintha egy teljesen új rendszert kaptunk volna, ami mégis ismerős és könnyen használható.

Grafikusként azonban nem vagyok maradéktalanul megelégedve az Instagram megoldásával. A fekete és fehér színek közt a legnagyobb kontraszt, ezt mindenki tudja, de nem mindegy az, hogy mekkora mértékben vannak használva, ugyanis fehér alapon a fekete feliratok kevésbé “világítanak”, mint feketén a fehér szövegek. Érdemes lenne megpróbálni nem tiszta fehérrel írni a betűket, hanem egy picit szürkésebb színnel, hogy kevésbé legyen zavaró, mert nekem most jobban elvonja a figyelmet a kép leírása, mint maga a kép, ami nem jó. Továbbá a gombok és stories kör színein is tompítottam volna egy sort, mert sötét háttéren ezek is sokkal harsányabbak, figyelemfelkeltőbbek, mint fehér alapon. Ráadásul sokszor nem is teljesen fekete a háttér, ami érthető is, de az OLED előnye ezzel sokat csökken. A következő pedig lehet csak személyes problémám, de én nagyon nem szeretem, amikor sokan különböző méretű fehér kerettel együtt rakják ki képeiket, persze értem, hogy van benne koncepció, meg akár még a profiljukon is jól néz ki együtt, azonban ezek a sötét módban számomra nem jó értelemben ütnek el és csak zavaróak.

Neked hogy tetszik sötét módban az Instagram?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Igen!Már jó pár napja.A szifon alkalmazást nem tervezitek ”befeketíteni”?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a cikk nem állított olyat, hogy mától lenne dark mode az Instagramon. :wink:

    az alkalmazás frissítése most más okból áll épp függőben, így jelenleg semmit nem tudunk a dark mode kapcsán mondani. :frowning:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for baloghadam74 Avatar for Jadeye