Akár ilyen videóra is képes az iPhone 11 Pro

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iPhone 11 Pro egyik legnagyobb újdonsága, hogy 3 kamera található a hátlapján.

Ez a 3 kamera pedig egészen nagyszerű dolgokat tesz lehetővé. Mateo Bertoli filmes szakember kivitte az iPhone 11 Pro-t a Sequoia Nemzeti Parkba és főleg az ultraszéles látószögű kamerára fókuszálva készített egy egészen lenyűgöző videót.

Bertoli: Múlt héten kivittem az iPhone 11 Pro Max-omat egy “tesztkörre” a Sequoia Nemzeti Parkba. Úgy döntöttem, hogy leginkább az ultraszéles látószögű kamerát fogom tesztelni, mert hát mi lehetne jobb alany filmezésre, mint azok az óriási fák?

A videóknál Bertoli észrevette, hogy az új iPhone 11 Pro kevésbé zajos képet készít, ráadásul jobb a dinamikatartománya is, melynek eredményeképp természetesebbnek tűnnek majd a felvételek.

A videóknál észrevettem, hogy kicsit kevesebb a zaj (a normál és telefotó lencsénél) és történt pár hibajavítás is a korábbi modellhez képest. Az iPhone X/XR/XS esetén például nekem nagyon rosszul működött a kiterjesztett dinamikatartomány: a bőrtónusok nagyon furcsák voltak és amikor napfelkeltét/naplementét vettem fel, akkor valami nem stimmelt azzal, ahogy az iPhone menedzselte a fényes területeket. Ezt most javították és a végeredmény sokkal természetesebbnek tűnik.

A videót elnézve azt gondolhatnád, hogy valamilyen állványt használt, de erről szó sincs. Az összes felvételt kézből készítette, ami azért különösen azért érdekes, mert az iPhone 11 Pro ultraszéles látószögű lencséje nem rendelkezik optikai képstabilizátorral.

A stabilizáció egyszerűen lenyűgöző és úgy gondolom, hogy eljutottunk egy olyan pontra, hogy már nincs szükség állványra. Soha nem láttam még ehhez hasonlót és annak ellenére, hogy az ultraszéles látószögű kamera nem rendelkezik optikai képstabilizátorral, a szoftver hihetetlen munkát végez az anyag stabilizálásával. Igazából vittem magammal az állványomat és kézi stabilizátoromat, de sosem kellett használnom, mert mindent meg tudtam tenni úgy, hogy kézben fogtam a készüléket.

Végül az ultraszéles látószögű kameráról külön is ejtett pár szót:

Beszéljünk az ultraszéles látószögű kameráról, mert az a legfőbb eltérés a korábbi iPhone-októl. Kezdésképp az ultraszéles látószögű kamera egyáltalán nem éles és én ezért imádom. Eljutottunk arra a pontra, hogy a szenzorok annyira jók, hogy a kép általában extra éles és tiszta, főleg 4K-ban filmezéskor. Ez nem csak okostelefonokon történik meg, hanem más kamerákon is, ezért használ sok filmes diffúziós filtert, hogy kiegyenlítse a fényeket, csökkentse a kontrasztot, ezzel kevésbé élessé és természetesebbé téve a képet. Igazából azt vettem észre magamon, hogy az esetek többségében az ultraszéles látószögű kamerát használtam, mert úgy tűnt, mintha lenne a lencséje előtt egy diffúziós szűrő. A másik két kamera viszont hihetetlenül éles, szerintem túlságosan is. Ettől függetlenül az ultraszéles látószögű lencse sokkal zajosabb rossz fényviszonyok közt és beltéren, szóval azokban a szituációkban nem javasolnám. Azt viszont el kell mondanom, hogy imádom és rengeteg dolgot tesz megvalósíthatóvá művészeknek, mert a 13 mm-es fókusztávolsággal szó szerint mindent tudnak rögzíteni.

Bertoli a teszt során a gyári Kamera alkalmazást használta 4K 60 fps beállítással, a végeredményt pedig a DaVinci Resolve segítségével szerkesztette.

Neked hogy tetszett Bertoli felvétele? Meggyőzött az iPhone 11 Pro?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. dokk says:

  :+1:t5::+1:t5:

 2. Nice!:+1:

 3. Remélem a következő modellekbe lesz hat kamera …meg a fényképezést is tovább fejlesztik …csak azt nem értem, hogy a fényképezőgépet már feltalálták… ha fényképezni szeretnék akkor veszek fényképezőgépet ha telefonálni szeretnék akkor meg telefont …miért nem tudnak normális akumlátort tenni ezekbe a készülékekbe…
  Inkább azt a fejlesztenék, hogy ne kelljen naponta normális használat mellett háromszor tölteni…

 4. Jadeye says:

  azoknak, akiknek digitális, tükörreflexes gépre van szükségük, azoknak sosem lesz elegendő egy mobil készülék. egy telefon viszont mindig nálad van, míg egy fényképezőgép nincs. mindig az a legjobb fényképezőgép, ami épp nálad van.

  az akkumulátorok technológiájának problémája pedig változatlanul nem az Apple-ön múlik, de erre már válaszoltam neked a másik kérdésed alatt.

 5. Nekem nagyon tetszik a kamerája, ezért is döntöttem mellette. Élmény vele fotózni, videózni. Főleg egy amatőrnek tökéletes. Az akksi meg a kamera óriásit fejlődött X-hez képest. Nem mondom azt, hogy megéri a pénzét, de jó okostelefon lett az biztos.

 6. kaz134 says:

  Upgradeltem iPhone X ről, XI Pro-ra, és megkaptam ami eddig nem volt, kevés fénynél is használható képeket produkál a Gép. Ugyanis ez már rég nem telefon, hanem a Gép amire szükségem van. És szeretem az apple ökoszisztémát azért van nekem ilyenem. De amit sosem értettem, hogy sokan minek jöttök ide ha nem is szeretitek, nincs is nektek, vagy volt de már más van…

 7. Mert próbálják igazolni, hogy mennyire jól döntöttek. Nincs ezzel semmi baj, normális jelenség.

 8. bldone says:

  “Az iPhone X/XR/XS esetén például nekem nagyon rosszul működött a kiterjesztett dinamikatartomány (…) Ezt most javították és a végeredmény sokkal természetesebbnek tűnik.”

  Mert nyilván nem tudnák ezt egy szoftverfrissítéssel javítani a fenti modelleknél, inkább egyél új telefont …

 9. miért ne jöhetnék ide, ha már váltottam? :smiley:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!