Mire lesz jó pontosan az iPhone 11 és 11 Pro modellek U1 chipje?

Az iPhone 11 és 11 Pro belsejébe került egy új chip, az U1 ami teljesen átalakíthatja azt, ahogy a telefonodra gondolsz.

Az iPhone 11 Pro készülékházának röntgenképe három RF ablakkal a hátlapban (Fotó: iFixit)

Jelenleg viszonylag kevés előnnyel jár az új chip, de a lehetőségek jóformán korlátlanok. Kukkantsunk bele, hogy mire is lehet jó az új Apple U1 chip és hogyan működik!

Kezdjük az Apple oldalán található leírással:

Az iPhone 11 Pro az első okostelefon, amely ultraszélessávú technológiát használ a térérzékeléshez. Az új Apple-tervezésű U1 chip ultraszélessávú techno­lógiával pontosan meghatározza a többi U1 chipes Apple eszköz helyét. Mintha az iPhone egy új érzékkel gazdagodott volna, amely fantasztikus képességekkel ruházza fel.

Az U1 chipnek köszönhetően ha iOS 13 rendszerű iPhone-odat valaki más iPhone-ja felé fordítod, az AirDrop az ő telefonját részesíti előnyben, így gyorsabban oszthatjátok meg a fájlokat. És ez csak a kezdet.

Ettől picit okosabbak lettünk, ráadásul az okosabb AirDrop küldés olyan újdonságnak tűnik, amit mindenképp ki fogok próbálni egy Apple viszonteladónál, amikor kiállítják a demó termékeket, de azért még van mit tisztázni.

Az ultraszélessávú technológia, röviden UWB (Ultra WideBand) a Bluetooth-nál pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé. Jelenleg a Bluetooth alapú nyomkövető eszközök a jelerősséget figyelik: ha erősebb a jel, akkor közelebb mentél a sugárzóhoz, ha pedig gyengül, akkor távolodsz. Ezt azonban sok más tényező pontatlanná teheti és itt jön képbe az UWB, ami a jelerősség helyett a jel által megtett út idejét veszi számításba.

Az adó kiküld egy jelet, azt fogadja a vevő és visszaküld egy válasz jelet. Az adón egy irányérzékeny szenzor fogadja ezt a válasz jelet és az eltelt idő alapján kiszámítja, hogy milyen messze van a vevő és mivel az irányt is figyelte, azt is tudja, hogy merre van.

Jason Snell a Six Colors blogján összegyűjtött néhány izgalmas felhasználási lehetőséget, amire ez az új ultraszélessávú technológia képes lehetne:

Potenciális felhasználási lehetőségek közt szóba jöhet az okosotthon, a kiterjesztett valóság, a mobilos fizetés, a slusszkulcs leváltása vagy akár a beltéri navigáció […]

Képzelj el egy olyan otthoni hangrendszert, ahol a zene követ több szobán át az alapján, hogy az egyéni hallgató hol tartózkodik. Gondolj bele, hogy milyen nyugodt lennél annak tudatában, hogy a közelséged nélkül az okos ajtózárad nem nyílna ki, csak ha előtte állsz és azonnal bezárhat, ha beléptél rajta […]

A kiterjesztett valóság is nagyon fontos az Apple-nek és az UWB itt is jól jöhet, hiszen megadhatja az eszközök és kiegészítők pontosabb helyzetét […]

És az elveszett autós ügyek (ahol jeltovábbítókkal “átjátsszák” az otthonokból a rádiós kulcsok jeleit és tükrözik az autónál kint) már eléggé aggasztóak, hogy az autógyártók már próbálnak átállni Bluetooth LE-ről valami biztonságosabbra. A CCC (Car Connectivity Consortium), melynek tagja az Apple és a Google is, engedélyezhetné, hogy az UWB eszközök biztonságosan lecserélhessék a slusszkulcsokat.

Jelenleg persze csak az Apple új telefonjaiban találkozhatsz ultraszélessávú támogatással, de ez minden bizonnyal csak az idő kérdése, hogy másutt is megjelenjen ez a megoldás.

Te milyen felhasználási módokat tudsz még elképzelni az új Apple U1 chiphez?

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!