fbpx Skip to content

Gondolom, veled is volt már olyan, hogy az App Store-ban kerestél valamit és az Apple alkalmazásai jelentek meg, pedig egyértelműen mást kerestél.

A The New York Times kifaggatta a problémáról Phil Schillert és Eddy Cue-t, hogy fényt derítsenek arra, hogy vajon miért történt ez eddig.

Az Apple már korábban is észrevette, hogy úgy tűnik, mintha jobban nyomná saját alkalmazásait, mint az App Store-ban elérhető külső fejlesztők alkotásait, de állítólag egyáltalán nem ezt akarták.

Éppen ezért idén júliusban változtattak a kereső algoritmusán, mely szerintük nem egy hibajavítás volt, hanem egy App Store felhasználási élményt javító lépés. A cég vezetői szerint az Apple alkalmazásokat előnyben részesítő keresési találatok mögött inkább az állt, hogy az Apple alkalmazások nevei egyszerűek.

A vezetők elmondták, hogy a cég nem módosította kézzel a keresési találatokat, hogy így előnyösebb helyzetbe kerüljön. Ehelyett azt mondták, hogy az Apple alkalmazások általában azért kerülnek fentebb, mint a konkurencia, mert népszerűek és általános nevük van, ami gyakran közel áll ahhoz, amire a felhasználók kerestek.

“Az App Store keresőjének működtetésében semmi sincs, ami az Apple saját alkalmazásainak letöltéseit lenne hivatott növelni”, – mondta Schiller. “A találatokat úgy jelenítjük meg, ahogy azt szerintünk a felhasználóink akarják.”

A Sensor Tower kicsit ki is elemezte a dolgot és 60 ezer keresőszó megfigyelése után rájöttek, hogy az Apple alkalmazásai még mindig eléggé elöl vannak a listákon. Augusztus 21-én például a 60 ezer megfigyelt keresőszó közül 735-nél az Apple alkalmazása volt az első ajánlat. Június és július legnagyobb részében a books, music, news, magazines, podcasts, video, TV, movies, sports, card, gift, money, credit, debit, fitness, people, friends, time, notes, docs, files, cloud, storage, message, home, store, mail, maps, traffic, stocks és weather szavak az Apple alkalmazásait hozták ki.

A Times is megfigyelt egy érdekességet az App Store keresőjében. Miután az Apple március 25-én bejelentette az Apple Card hitelkártyát, a money, credit és debit keresőszavak az Apple Wallet alkalmazását hozták be, míg előtte sehol se volt az Apple gyári alkalmazása.

Cue és az Apple többi vezetői úgy hiszik, hogy a cég marketing csapata frissítette a Wallet leírását és emiatt változhatott a keresési listában a helye.

“Elmondhatjuk, hogy semmit nem tettünk ezért [hogy előrébb kerüljenek a találatok közt], azon kívül, hogy bemutattunk egy nagyszerű pénztárca alkalmazást, az Apple Card-ot és nyomattuk a marketinget”, – tette hozzá Schiller.

Szóval egyelőre ott áll a dolog, hogy az Apple tudomásul vette, hogy néhány ember szerint probléma, hogy saját alkalmazásait előre helyezi a saját áruházában – de közel sem tökéletes a júliusban bevezetett finomhangolásuk:

Az Apple álláspontja természetesen az, hogy várják a rivális alkalmazásokat az App Store-ba, de az ilyen esetek miatt érezhetjük úgy is, hogy ezek csak üres szavak.

Téged zavart már, hogy jellemzően az Apple alkalmazásai vannak elöl az App Store keresőjének találati listáján?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok