fbpx Skip to content

Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány hasznos alkalmazást egy történetbe.

Miután elképzelhető, hogy nem nézed minden héten az App Store Ma fülét, úgy döntöttünk, hogy az érdekesebbeket átemeljük ide is. Mai sztorink a “Mi a csoda az az ASMR?”.

A földre hulló vízcseppek kopogása. Egy fém italosdoboz összenyomása. A léggömbbe áramló levegő monoton nesze. Biztosan ismerős hangok. De van köztük olyan, amitől könnyebben megnyugszol? Ha igen, akkor már átélted az ASMR (autonomous sensory meridian response, autonóm szenzoros meridiánválasz) jelenségét.

ASMR. Mostanában mindenhol találkozunk vele: a tévében, az interneten, sőt, számos publikációban is. Ráadásul vannak, akik abból élnek, hogy ASMR-tartalmakat hoznak létre a közösségi médiában. Mostanra az App Store-ban is sokféle ASMR-alkalmazás érhető el. De mi az, amitől ekkora figyelmet érdemelt ki magának ez a jelenség?

Az ASMR jelensége abból áll, hogy látható, hallható vagy tapintható ingerek hatására az idegrendszerben kellemes, sőt örömteli pszichológiai állapot érzete alakul ki. Magát a kifejezést 2010-ben használta először egy egyesült államokbeli online közösség, amely egészségügyi tudnivalókat osztott meg egymással. A tagok arról beszélgettek, hogy furán jó érzést kelt bennük az eső hangja, egy könyv lapozása vagy más, hasonló dolgok, és ezt nevezték el ASMR-nek.

Eleinte az ASMR a billentyűk kattogására, ollócsattintásra és más egyszerű, hétköznapi hangokra korlátozódott. Mára azonban természeti háttérzajok, a városok zsibongása és még furább hangok – például a fésülködés susogása – is beletartoznak a fogalomba. A Somewhere és a TaoMix 2: Sleep Sounds & Focus egyaránt a hangok széles választékát kínálja fel, sőt, az egyes elemeket még a tetszésedre is alakíthatod.

[appstore id=”1277771049″]

[appstore id=”1032493819″]

A Sleep Orbit: Relaxing 3D Sound 17 kategóriája több mint 100 hangot tartalmaz. Az app fejlesztője, Scott Berger elmondja, hogy az elemzések szerint az ASMR a közösségi hálózatok miatt tett szert ilyen népszerűségre.

„Szerintem sokan átélték korábban is az ASMR jelenségét, csak egyszerűen nem tudták, hogyan definiálják. De az utóbbi időben, hála a közösségi hálózatoknak, egyre többen szereznek tudomást a dologról, és az emberek elkezdték aktívan megosztani egymással az élményeiket.”

[appstore id=”1215043393″]

Újabban a többérzékelős ASMR-tartalmak is nagy figyelmet kapnak. Ilyen lehet például egy videó valakiről, aki egy íróasztalnál órákig folyamatosan papírt karistol, vagy amelyben valaki csámcsogva falatozik. Még ASMR-művészek is vannak, akik foglalkozásszerűen állítanak elő ilyen tartalmakat.

„Nem csak attól lesz egy művész népszerű, hogy kiemelkedően jó, nagyszerű hangzású és képminőségű videót készít, hanem attól, hogy olyan egyedi karaktert teremt, amelyhez kötődni tudnak az emberek” – magyarázza Gašper Kolenc, a Tingles – ASMR Sleep Sounds nevű ASMR-videóplatform elnöke.

[appstore id=”1181126709″]

A tudomány is elkezdett foglalkozni az ASMR előnyeivel; különösképpen azt kutatják, hogy miképpen segít megnyugtatni az elmét, és hogyan váltja ki az alvást. Egyre többen állítják, hogy az ASMR valóban javítja a koncentrációt, és pihentetőbb alvást tesz lehetővé.

„Sok reakciót kapok olyan felhasználóktól, akik egyszerűen örülnek, hogy jobban tudnak aludni, és kipihentebbnek érzik magukat. Nagyszerű abban a tudatban élni, hogy az ember megkönnyíti másoknak az életét” – nyilatkozza Berger.

Kolenc elmesélte egy Puerto Ricó-i nő példáját, akit bajba sodort egy vihar. „Úgy mesélték, hogy »a szél és az eső miatt egyáltalán nem volt térerő a régióban, és ilyen helyzetben bizony nehéz megnyugodni. A nő többször is megnézte egy ASMR-művész videóját, amelyet még az eső előtt letöltött, és enélkül aligha tudott volna megbirkózni a helyzettel.« Amikor ezt olvastam, nagyon boldog érzés fogott el.”

Az ASMR másfajta viszonyrendszert alakít ki köztünk és a minket körülvevő hangok között, és e folyamat során megnyugtatja az elménket, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok