fbpx Skip to content

Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány hasznos alkalmazást egy történetbe.

Miután elképzelhető, hogy nem nézed minden héten az App Store Ma fülét, úgy döntöttünk, hogy az érdekesebbeket átemeljük ide is. Mai sztorink az “Éld át a fotókidolgozás örömét”.

Az analóg fotózás szerelmeseinek valószínűleg ismerősek a sötétkamrában alkalmazott technikák. A fényekkel való játék, és más, több mint egy évszázados módszerek a mai napig annyira elterjedtnek számítanak a képfeldolgozás terén, hogy az analóg fotózás hívei a legalapvetőbb folyamatoknak tekintik őket az utómunka során.

Ha azonban digitális hobbifotósoknak teszel fel kérdéseket a nagyítógépről, a szűrőkről és a próbacsíkokról, vagy a színégetési és fakítási technikákról, hamar rájössz majd, hogy sokan közülük a sötétben tapogatóznak. Itt jön a képbe a Darkr, amelynek köszönhetően a mai digitális világunkban is megtapasztalhatod a sötétkamra nyújtotta élményt.

Találd meg a megfelelő kontrasztot

A fényképészek hagyományosan úgy hívták elő a fotókat, hogy a nagyítógép használatával átvilágított negatívok alá fotópapírt helyeztek, közéjük pedig különféle szűrőket raktak, amelyekkel a kontrasztot tudták beállítani.

A kontraszt az adott negatív világos és sötét területei közti különbséget jelenti, és nagyban befolyásolja a kép hangulatát. Ha egy fényképen nagy a kontraszt, akkor általában sokkal hatásosabbnak, kirívóbbnak tűnik. A Darkr alkalmazásban több szűrő közül is válogathatsz (az enyhe, 00-s szűrőtől egészen az erőteljes 5-ösig), hogy megfelelő hangulatot kölcsönözhess a fényképednek.

Az itteni példában szereplő fénykép jó fényviszonyok mellett készült, így már eleve nagy rajta a kontraszt. Ezért a 3-as szűrő mellett döntöttünk.

Hangsúlyozd ki a részleteket a megfelelő expozíciós idő kiválasztásával

A sötétkamrában tulajdonképpen újraexponálod a negatívokat, és beállítod a képeken a fényeket, az árnyékokat és a színárnyalatokat. Minél tovább exponálsz egy képet, annál sötétebb lesz. A tökéletes fotó létrehozásához a próbacsíkok használatát is el kell sajátítanod, melyek segítségével belőheted a tökéletes expozíciós időt fotóid számára a nagyítógépben. Ha élethű színeket szeretnél visszaadni a fotón, akkor a fehér színeknek valóban hófehérnek, a fekete színeknek pedig koromsötétnek kell lenniük.

A Darkr alkalmazásban olyan próbacsíkokon tekintheted meg a fényképek előnézetét, amelyek expozíciós ideje mind egy-egy másodperccel tér el. Ha kíváncsi vagy, hogyan befolyásolja az expozíciós idő a képeidet, egyszerűen csak görgess le-fel az eredmények között. Ezzel a funkcióval sokkal egyszerűbben kiválaszthatod a megfelelő végeredményt, mint a hagyományos tesztelési módszerekkel. A fárasztó tesztelgetés már a múlté – az app mindent automatikusan elkészít neked.

A színégetési és fakítási funkció használatával apró módosításokat végezhetsz a képen

Ha sikerült is elsajátítanod ezeket az alapvető készségeket, számos dolgot kell még megtanulnod ahhoz, hogy tökéletes képeket tudj létrehozni. Többek között azt, hogyan tudsz eltérő expozíciós időket beállítani a képen szereplő különféle tárgyakra. Mivel a digitális kamerák egységes expozíciós időt használnak, rengeteg részlet elveszhet a kép nagyobb vagy kisebb fényerősségű területein.

[appstore id=”1182702869″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok