Ezek a CarPlay újdonságok érkeznek majd az iOS 13-mal

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén ősszel az iOS 13 elhozza magával a CarPlay legnagyobb frissítését: a frissített felhasználói felület és az új Naptár alkalmazás egy teljesen új élményt nyújt majd.

Ez lesz eddig a legnagyobb váltás a funkció iOS 8-as bevezetése óta, így érdemes megnézni alaposan, hogy mit találtak ki az Apple fejlesztői.

Szerencsére ezúttal is segítségünkre volt a MacRumors, akik készítettek egy rövid videót, ami bemutatja az iOS 13-as CarPlay újításait:

Frissített főképernyő

A CarPlay is kap egy widget oldalt, mint az iOS főképernyő, ahol egymás mellett láthatod a Térkép alkalmazást, a zenelejátszó vezérlőit és a Siri-javaslatokat is. Ez a képernyő ugyanúgy balra helyezkedik el a normál főképernyődtől, mint ahogy azt iOS-en megszokhattad.

A Siri-javaslatok akár HomeKit parancsokat is tartalmazhatnak, így ha hazaérsz, a CarPlay főképernyője felajánlhatja, hogy nyisd ki a garázskaput.

Naptár alkalmazás

Az új widget képernyő Siri-javaslatai közt a naptárbejegyzések is megjelenhetnek, amikre ha ráböksz, az új Naptár alkalmazás nyílik meg.

Itt követheted eseményeidet és ha valamelyikhez társítottál helyszínt is, arra rábökve rögtön navigációt is indíthatsz. Ez roppant hasznos lehet azoknak, akik rendesen kihasználják a Naptár alkalmazást.

Frissített alkalmazások

A Térképek és Zene alkalmazások új köntösbe lettek bújtatva a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Természetesen a frissítéssel az iOS 13 újdonságait is megkapták az alkalmazások.

Siri támogatás navigációhoz

Sirit akár arra is megkérheted majd iOS 13 alatt CarPlay-en, hogy a Waze segítségével navigáljon haza.

Remélhetőleg az Apple idővel azt is megoldja, hogy a Spofity-t hallgatók is használhassák Sirit, hiszen ők is megérdemlik ezt a fokú kényelmet.

Beállítások alkalmazás

Végre a CarPlay főképernyője is kapott egy Beállítások alkalmazást, ahol a “rendszer” bizonyos paramétereit módosíthatod.

Jelenleg még elég szegényes a kínálat, a vezetés közbeni Ne zavarjanak módot állíthatod, ki- vagy bekapcsolhatod Sirit és a Zene alkalmazás Lejátszás alatt felületének albumborító-megjelenését, valamint állíthatod, hogy a sötét mód mindig be legyen kapcsolva vagy csak automatikusan.

iPhone használata

iOS 13 alatt az iPhone-od használható marad tükrözés közben is, anélkül, hogy a CarPlay-en megjelenő alkalmazás is elmászna.

Így az anyósülésen lévő barátod válthat zeneszámot iPhone-odon anélkül, hogy a CarPlay kijelzőn eltűnne a navigáció. Ez az igazi innováció!

Te használsz CarPlay-t az autódban? Ha igen, várod az iOS 13 újdonságait?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Nekem az első és egyetlen fontos újítás, hogy a telefont lehet majd büntetlenül nyomkodni, miközben a kijelzőn marad az eredetileg elindított app.

 2. JEROME says:

  Sziasztok, én használom a carplayt, fennt van az IOS13 beta is egy ideje. Van még mit fejleszteni rajta. A carplay nem működik SIRI nélkül. Nekem eddig a SIRI ki volt kapcsolva, így amikor telefonhíváskor bemondattam a neveket, azt jól magyarul ejette ki. Most angolul mondaja ki a magyar neveket, ami azért elég furán hangzik.
  Waze-t használok. Jó lenne ha ezt is ki tudná tenni az alapképernyőre. Valamint a waze automatikusan indul a carplayre való csatlakozásnál, de ha elhagyom az autót nem zárja be az alkalmazást, ezért a navigáció megy tovább a zsebemben. Erre automatizálást sem tudtam beállítani, mert app bezárás funkciót nem találtam.
  Amúgy szép az új lekerekítetett design.
  A spotify végre kiteszi a borító képeket lejátszásnál, de számot keresni továbbra sem lehet. (valószínűleg vezetésbiztonsági okokból)

 3. Az iOS 12.4-ben sem működött a CarPlay Siri nélkül. Korábbról nem tudok nyilatkozni mert akkor még nem volt kompatibilis autóm hozzá.

  Simán lehetne keresni a Spotifyban is (ahogy a Mapsben, Wazeban stb.), ez nem az Apple limitációja, hanem a Spotifyé. Szimplán lusták megcsinálni.

 4. Én egyébként nem értem miért kell hozzá Siri :man_shrugging:t2:

 5. Chr1s says:

  Sziasztok!

  Nekem 2014 golf VII-m van, hogy lehet, ha lehet egyáltalán, a CARPLAY-t beállitani?

  Köszönöm

  Chr1s

 6. Jadeye says:

  ez attól függ, hogy a kocsid fejegysége tudja-e vagy sem.

 7. Nekem majd az lesz az innováció ha majd kábel nélkül fog működni és nem kell állandóan vezetékezni.

 8. Jadeye says:

  ez a fejegységedtől függ, nem a szoftvertől.

 9. Wifi-s headunit kell hozzá és kábel nélkül megy minden, én is wifin használom mióta van.

 10. JEROME says:

  Amit írtam általában szólt a carplay-ről, nem csak az IOS 13-as észrevételeim. Általában mondva lenne még mit fejleszteni rajta, de naponta használom.
  Én nem tudtam működtetni SIRI nélkül IOS 12 alatt.

 11. Jadeye says:

  azért nem tudtad működtetni Siri nélkül, mert követelmény a működéséhez a Siri engedélyezése.

 12. Én két dolgot hiányolok: Waze osztott képernyőn és a telefonhívásoknál is maradjon a térkép, mert mindig akkor hívnak, amikor a térképet kellene néznem.

 13. oak says:

  Most készülök egy CarPlay kompatibilis autót vásárolni, de Apple support oldalon olvastam, hogy Magyarországon jelenleg még nem támogatott a használata.:flushed:
  Ti hogyan használjátok? :thinking:

 14. ef-dani says:

  Bekapcsolod a Sirit es összekötöd a fejegységgel. A telón felugrik egy kérdés, amire igen a válasz és már működik is. (A kérdést többet nem teszi fel)

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!