fbpx Skip to content

Az Egyesült Államokban már igényelhető az Apple saját hitelkártyája, az Apple Card. Sokan úgy vélik, hogy ez egy olyan termék, ami soha nem jöhetett volna ki, ha még élne Steve Jobs.

Az igazság azonban az, hogy valójában ő is többször elgondolkodott azon, hogy az Apple készíthetne hitelkártyát. Végül az adósok besorolása miatt vétózta meg az ügyet. Nézzük is meg, hogy miről van szó!

Amikor egy hitelkártyát szeretnél igényelni, biztosítanod kell, hogy vissza is tudod majd fizetni az elköltött pénzt. Annak megállapítására, hogy ez menni fog-e neked, az Egyesült Államokban kialakítottak egy pontszám-rendszert, a FICO-t, ami mindenkit besorol 300 és 850 pont közé.

A pontszámodba beleszámít a fizetési történeted, a fennálló tartozásaid, a hitelmúltad hossza, az új hiteleid száma és a meglévő hiteleid típusai is.

Minél magasabb a pontszámod, annál nagyobb eséllyel tudod majd visszafizetni a hitelt. Az Experian szerint például 800-850 közt kiemelkedően jó, 740-799 közt nagyon jó, de még 670-739 közt is jó vagy. Ha azonban 670 alatt van a pontszámod, már veszélyes lehet pénzt bízni rád.

A CNBC szerint az Apple és a Goldman Sachs egészen kitettek magukért, mert sok, alacsonyabb pontszámú igénylőnek is adtak Apple Cardot. Jelentésükben egy olyan felhasználót is bemutatnak, akinek a FICO pontszáma csak 620.

Ezzel az Apple több embert juttat hitelhez és többeknek lehet Apple Cardja, de közel se annyinak, mint amennyit Steve Jobs szeretett volna.

Az Apple előző vezérigazgatója legalább 3 alkalommal dolgozott már az Apple hitelkártyán. A legutóbbi 2004-ben történt, amikor a MasterCarddal dolgozott azon, hogy egy iTunes-ban levásárolható hitelkártyát készítsenek.

Már a mókás reklámok miatt is kár, hogy nem jött össze ez a projekt 2004-ben

A kártya lényege az lett volna, hogy a felhasználók költekeznek vele a való életben és ha időben visszafizetik a hiteleket, akkor “iPoint”-okat kaptak volna, amiket zeneszámokra költhettek volna az iTunes Store-ban. Végül azonban nem sikerült megállapodásra jutniuk.

Jobs korábban is játszadozott valamilyen Apple hitelkártya ötletével, állítólag már a 90-es évek végén is, de akkor azért nem tetszett neki az ötlet, mert néhány felhasználó igénylése el lett volna utasítva, ő viszont azt akarta, hogy mindenki hozzájuthasson egy Apple hitelkártyához, aki csak akar.

Ezt ugyan nem sikerült összehoznia így 15 évvel később sem az Apple-nek, de legalább a megszokott FICO pontszámnál alacsonyabb értékkel rendelkezők is hozzájuthatnak az Apple Cardhoz. Az Apple célkitűzése állítólag az volt, hogy az Egyesült Államokban lévő több mint 100 millió iPhone felhasználó mind megfeleljen az Apple Card elvárásainak.

Ez nem teljesen egyezik azzal a halmazzal, amit Jobs a 90-es évek végén kitűzött, de határozottan jobb, mintha mondjuk csak az iPhone XS Max felhasználók igényelhetnék az Apple Cardot.

Te használnál Apple Card hitelkártyát?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha belegondolsz, az általad linkelt cikkben az az indoklás, hogy “a rajtol ige jelentése önmagában is az, hogy elindul, nekiindul” kicsit vicces, mert az indul esetén ugyanúgy igekötőket tesz elé, miközben az indul önmagában is azt jelenti, hogy valahonnan mozdul az adott dolog egy másik irányba.

  2. Avatar for benezo benezo says:

    Igen,már használom is: :slight_smile: De azért vannak jobb kondiciokkal rendelkező kártyák.

  3. Nekem is van, a kaját ezzel fizetem, de az amazonon az amazon prime kártyát, repjegy vásárláshoz a légitársaság hitelkártyáját stb.
    Az apple és a GS ugyanazt teszi mint a többi kártyatársaság, ha rosz a credit ratingeg alacson a hitelkereted (pl. 1000-2000$) és magas a kamatod.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for balamber Avatar for Szifon Avatar for benezo Avatar for Jadeye