fbpx Skip to content

A The Guardian új cikkéből kiderül, hogy az Apple néhány felhasználó Siri felé intézett kérdéseit továbbítja embereknek meghallgatásra.

Valójában arról van szó, hogy az Apple szeretné tudni, hogy a modern iOS eszközökben található “Hey Siri” funkció mindig akkor aktiválódik-e, amikor azt a felhasználó akarja. Lássuk, van-e mitől félnünk, illetve hogyan lehet mindezt megakadályozni!

Sirit sok kritika érte már 2011-es bemutatása óta, de az Apple mindent megtesz azért, hogy a személyi asszisztens jobban el tudja látni feladatait. Az egyik legfontosabb talán az, hogy rendelkezésre álljon, amikor szükség van rá.

Épp ezért nagyon fontos, hogy az Apple el tudja dönteni, hogy Sirit szándékosan aktiválta-e a felhasználó, hogy a kapott kérdést meg kéne-e tudnia válaszolnia Sirinek és hogy megfelelő választ adott-e. Ezen kérdések megválaszolására az Apple külső cégekkel kötött szerződést, ahol vállalkozók hallgatják meg a kérdéses hangrészleteket.

Ami kínos ebben a szituációban, hogy sokan azt hittük eddig, legfőképp az Apple reklámjai és adatvédelmi hozzáállása miatt, hogy a cég semmilyen módon nem rögzíti a Sirinek feltett kérdéseket. Ehhez képest a valóság az, hogy bizonyos hangrészletek a felhasználó helyzetével, kontakt-adataival és az aktív alkalmazás adataival továbbításra kerülnek egy olyan embernek felülvizsgálásra, aki nem is az Apple-nél dolgozik.

Ha elolvastad Siri felhasználási feltételeit, akkor az természetesen tartalmaz egy részt, ami erre kitér, de ha teljesen őszinték akarunk lenni, ezt szinte senki se olvassa el.

A The Guardian azért most csinált ebből sztorit, mert egy olyan alkalmazott, aki ezen hangüzenetek meghallgatásával foglalkozik, kitálalt nekik. Munkája során bőven volt alkalma érdekes és privát beszélgetéseket elkapni:

“Tisztán hallhattál egy doktort és egy pácienst, amint a beteg kórképét beszélték át. Vagy hallottál valakit, aki egy autó járó motorjának hangja által tompítva, ezért nem teljesen biztosan, de mintha drogkereskedelemről beszélne. Aztán tisztán hallod megtörténni.”

A dolgozó szerint néha a hallottak alapján nagyon könnyedén ki lehet találni, hogy ki beszélget, főleg, ha elhangzik egy név vagy egy cím egy véletlen sikerült “Hey Siri” aktiválás alatt.

Természetesen a lap az Apple véleményét is kikérte az ügyben, akik megerősítették, hogy bizonyos hangfájlokat elküldenek elemzésre. Mentségükre azonban ezeket az érveket hozták fel:

  • a hangfelvételekhez nem társítanak Apple ID-t;
  • a Siri felé intézett kérdések kevesebb mint 1 százaléka kerül meghallgatásra ember által;
  • a hangfelvételek feldolgozásával Sirit és a diktálás funkciót is javítják;
  • a hangfelvételeket biztonságos intézményekben elemzik és minden felülvizsgálónak be kell tartania az Apple szigorú titoktartási követelményeit.

A múltban már derültek ki hasonló dolgok az Amazon Alexájával és a Google Asszisztensével is kapcsolatban. Előbbinél a feldolgozott hanganyagok a felhasználói fiókokhoz voltak kötve és abból lett a botrány, míg a Google esetén nem tiszta az ügy, mert ők mossák kezeiket.

Amennyiben szeretnéd megakadályozni, hogy a Sirihez intézett parancsaid egy részét más is meghallgassa, viszont nem szeretnéd kikapcsolni a funkciót, látogass el erre a GitHub oldalra, ahonnan könnyen letölthetsz egy konfigurációs fájlt, ami letiltja a szerver-oldali naplózást.

Miután megnyitottad az oldalt, kattints az “Installation steps” első lépése alatt a “direct link” linkre, majd válaszd az Engedélyezés lehetőséget.

A letöltött konfigurációs fájl ezután a Beállítások alkalmazásból lesz elérhető, ahol az iCloud és App Store beállításaid alatt meg is jelenik. Megnyitás után csak a Telepítésre kell böknöd, és már kész is.

Amennyiben az Apple Configurator alkalmazást ismered, ott készíthetsz magadnak saját profilt is és akkor nem kell megbíznod egy külső fejlesztő GitHub oldalában.

Elképzelhető az is, hogy a Beállítások, Adatvédelem, Elemzés alatt az “Az iCloud elemz. megosztása” kapcsoló kikapcsolása is segít:

Te mit gondolsz arról, hogy harmadik félnek is továbbíthatja az Apple a Siri által hallott beszédet?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    Szép mentés az epöl részéről. Ja várj, mégsem…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for pAnk