fbpx Skip to content

Twitteren futottam bele az alábbi alkalmazásba, ami a vakok, gyengénlátók és látássérültek számára segít a mindennapi életben a bankjegyek egyszerű felismerését.

Borítókép a cikk címével és az app képével, amin egy 20000Ft-os bankjegyet ismert épp fel.

A videóban a kolléga a telefonja kamerája elé helyezi az adott bankjegyeket, amelyeket az alkalmazás felismer, és a VoiceOvernek köszönhetően a készülék hangosan ki is mondja, hogy milyen bankjegyet lát.

A bankjegyeken egyébként vannak speciális, a látásukban korlátozottakat segítő jelölő elemek, amelyeket például tapintással fel lehet ismerni, de egy alkalmazás használata sok esetben gyorsabb, és nem okoz neki problémát az sem, ha az adott bankjegy a használata miatt már kopottabb.

Te megbíznál egy idegenben, hogy akkor most a húszezrest vagy az ezrest választja ki a pénztárcádból? Naná, hogy nem. Állati jó megoldás a Pénzfelismerő app, ami egy halom ország valutájáról azonnal megmondja, hogy milyen címletű, amint a telefonod kameráját fölé tartod.

Egy korábbi postomban már említettem a Pénzfelismerő appot, Harry Kovács most bemutatja nektek a használatát. ?

Gepostet von W Kovács Ágnes am Freitag, 28. Juni 2019

Ez az alkalmazás a NantMobile Money Reader, ami a magyar forinton kívül egyébként még felismeri az amerikai dollárt, az ausztrál dollárt, a bahreini dínárt, a belarusz rubelt, a brazil reált, a brit fontot, az egyesült arab emirátusi dirhamot, az eurót, az indiai rúpiát, az izraeli sékelt, a japán jent, a kanadai dollárt, a kuwaiti dínárt, a mexikói pezót, a lengyel zlotyit, az orosz rubelt, a szaúd-arábiai riált, a szingapúri dollárt és az új-zélandi dollárt.

Az app magyar fordítása hagy némi kívánni valót maga után, még ha ez igazából csak a rögtön az első indításakor feldobott értesítésben merül is ki, ami a hamis pénzek kapcsán azt említi meg, hogy az app azoknak a felismerésére nem alkalmas. Ezt az app maga egyébként fel is olvassa, tehát ha esetleg nem lenne még bekapcsolva a VoiceOver, akkor az sem akadály. Viszont a szöveg elég vicces, gépi fordításra utaló hibákat tartalmaz. ?

Az app első indításakor felugró üzenet. Az üzenet szövege a kép alatt olvasható.

Ez az alkalmazás nem használható hamis pénz felismerésére, illetve ne tekintsen erre az alkalmazásra úgy, mint egyedüli és kizárólagos pénzfelismerési megoldásra. Az app kell használni belátása, hogy biztosítsa a magánélet, hiszen mindkét bejelenti felekezet, és megjeleníti felekezetek nagy méretben. A beépített lámpa sok iOS eszközök kellően megvilágítja valuta elővarázsolásához távolabbra messzire.

Ez utóbbi a bankjegyek felismerésénél egyébként mindegy, mert azoknak a neveit rendesen kimondja.

Ezen felül az alkalmazás igazából egyszerű, mint a faék: miután engedélyeztük, hogy hozzáférjen a kamerához (amit a VoiceOver szintén felolvas), már csak a kamera elé kell tartanunk az adott bankjegyet, esetleg közelebb vagy távolabb vinni, és az app rögtön kimondja, hogy mi az, amint felismerte.

Az app értékelései között egyébként megemlítik, hogy korábban az app használata közben lehetséges volt a felismeréskor nem csak a hangos felolvasás, hanem a néma mód is, amikor a készülék a bankjegy értékének megfelelően vibrált, ami olyan helyeken lehet hasznos, ahol mondjuk nem illik hangosan beszélgetni sem (lásd mondjuk egy könyvtár), vagy épp a nagy hangzavar miatt eleve nem lehetne rendesen hallani, mit mond a készülék, vagy ha valaki a vakság mellett siketséggel vagy nagyothallással is együtt kell éljen.

[appstore id=”417476558″]

Érdemes egyébként elolvasni W Kovács Ágnes korábbi írását is, mert ami számunkra, látóként teljesen természetes, az a látásukban bármilyen szinten korlátozottaknak sokszor kifejezetten kihívás vagy nehézség tud lenni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Nekem szerencsére nincsen rá szükségem, de kipróbáltam most gyorsan és mondhatom szinte minden szögből, még félbehajtott pénzeket is nagy biztonsággal és gyorsan felismer, forintokkal próbáltam.

  2. Nagyon hasznos alkalmazás.
    Nagyon jó a cikk. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for jeromos Avatar for Szifon Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Nekem szerencsére nincsen rá szükségem, de kipróbáltam most gyorsan és mondhatom szinte minden szögből, még félbehajtott pénzeket is nagy biztonsággal és gyorsan felismer, forintokkal próbáltam.

  2. Nagyon hasznos alkalmazás.
    Nagyon jó a cikk. :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for jeromos Avatar for Szifon Avatar for gunar