fbpx Skip to content

Egy Twitter felhasználó azt állította, hogy képes volt arra, hogy az iOS 13 első béta változatát feltelepítse egy, az iOS 13 által nem támogatott eszközre: egy iPhone 6-ra.

A felhasználó NightigerFTW névre hallgat Twitteren és még viszonylag új a jailbreak körökben, éppen ezért sokan eleve alapos fenntartásokkal kezelték a dolgot, hiszen olyasmit állított, amire korábban még nem volt példa. Persze ez nem zavarta azokat, akik tájékozatlanok, és pláne elégedetlenek azzal, hogy az iOS 13 már nem fogja támogatni az iPhone 6-ot. Nézzük, mit is kell erről tudni.

Sajnos a Twittere védett, ezért képernyőfotókra kell hagyatkoznunk. Nézzük is meg, hogy mit írt!

6 nap folyamatos munka után MEGCSINÁLTAM. Bemutatom… az iOS 13 első bétáját egy iPhone 6-on!! Úgy tűnik, hogy az Apple “feltörhetetlen iOS-e” rendelkezik egy súlyos hibával a fájlrendszerében, ami lehetővé teszi ezt. Az IPSW még nem elérhető, de hamarosan az lesz ?

Oké, ez lehet, hogy csalódást fog okozni, de lehet hogy nem adom ki az iPhone 6 IPSW-t, amíg a végleges 13.0 meg nem jelenik. Nem akarom, hogy az Apple befoltozza ezt egy újabb bétában, szóval egyelőre marad offline.

Az egyetlen indok, amiért kiadnám, az az lenne, ha az iOS 13 második bétája foltozná, ezzel kényszerítve engem arra, hogy kiadjam az első béta IPSW-t. Még jelentkezem!

NightigerFTW, ahogy látható, nem tért ki arra, hogy hogyan volt képes arra, hogy egy nem támogatott iOS-t telepítsen az iPhone 6-jára.

Ilyesmire ráadásul nem is volt eddig példa, ami talán nem is annyira meglepő, jellemzően például az egyes készüléktípusokban használt processzorok különbözősége miatt. Az egyetlen lehetséges opció mondjuk az iPad 1 és az iPhone 4-en futó iOS “házasítása” lett volna korábban, mert ezek közül mindkettőben A4 processzor van, mégsem portolta át soha senki az iPhone 4-en futó, maximum iOS 7.1.2-t az iPad 1-re az azon elérhető, maximum 5.1.1 helyett.

A másik fontos részlet, hogy custom firmware-re gyakorlatilag már az iPhone 4s óta eleve nincs is lehetőség megfelelő bootrom exploit hiányában.

Ha ez még nem lenne elég, az iPhone 5s-re is kitért NightigerFTW:

Oké, szóval az eddig úgy tűnik nekem, hogy az iPhone 5s nem lesz képes arra, hogy megkapja az iOS 13-at… bocsi skacok ?

Egy ilyen horderejű hírre mások is felkapták a fejüket. Az unc0ver jailbreak egyik fejlesztője, Pwn20wnd és a RootlessJB 3.0 fejlesztője, Jake James is kifejtette gyanakvását NightigerFTW-vel kapcsolatban. Pwn20wnd így írt Twitteren és Redditen:

Ha nyilvánosan bejelentesz egy óriási eredményt, mindenféle, a múltban a témával kapcsolatban már megszerzett hitelesség nélkül, és azt akarod, hogy mindenki kétség nélkül higgyen neked, akkor óriási bizonyítékokat kéne mutatnod, hogy így oszlasd el a kételyeket – nem pedig úgy, hogy kiforgatod a szavaikat és letiltod őket.

Nem hiszem, hogy NighttigerFTW munkája kamu de (jogosan) megvannak a kétségeim vele kapcsolatban. Ha te is ebben a helyzetben vagy, csak várj, hogy mi történik. Ne hozzunk hirtelen döntést.

Több kértést is feltettem neki privátban és nagyon vegyes válaszokat kaptam… Bizonytalan vagyok a legitimitásával kapcsolatban, de még korai lenne hazugnak hívni. Azt javaslom mindenkinek, hogy egyelőre ne vegyük figyelembe és ne adjunk neki hírnevet. Ha kiadja, akkor kiadja.

Blokkolt Twitteren: egyre gyanúsabb.

Levette a blokkolást. Mint ahogy mondtam: ne hozzunk hirtelen döntést egyelőre. Várjuk meg, hogy mi fog történni.

A fiókomban van egy használaton kívüli iPhone 6-om, amin valószínűleg kipróbálnám az iOS 13-at, ha tényleg lehetséges lenne, amit NightigerFTW állít. Viszont ha ezek után megnézzük a kolléga Twitter profilját, most már észre vehetünk egy érdekes szöveget is:

Pranked the whole JB Community I guess..

Azt hiszem, átvertem az egész jailbreakes közösséget..

Innentől kezdve pedig akkor nem igazán kérdés, hogy semmi valóságalapja az egésznek. Egy jailbreakelt készülékkel pedig egyébként gyakorlatilag bármit meg lehet tenni, semeddig nem tart például az iOS verziószámát átírni, ahogyan a kinézet is megváltoztatható.

Mivel videókkal nem találkoztunk az állítólagos készülékről, csak fotókkal, így a legegyszerűbb megoldás pedig nem más, mint egy Photoshopolt képernyőfotó megjelenítése a kijelzőn, amin egyszerűen a készülék adatait kellett csak átszerkeszteni.

Az egészet egyébként a kolléga maga is elismerte kicsivel később, ahogyan azt is leírta, hogy valójában csak pár ismerősét akarta megviccelni vele, de egyszerűen felkapták, és megállíthatatlanul elkezdett terjedni:

Ahogyan az örök érvényű mondás is szól: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az a legtöbb esetben nem is igaz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for paul78 paul78 says:

    Az iPhone 6 nyilvánvalóan az 1 GB RAM miatt nem alkalmas az iOS 13 futtatására, ugyanis az iPad mini 4-ben is az A8-as chip található, csak ott 2 GB RAM társaságában, és ezáltal az iPad mini 4 meg is kapja az új rendszert.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for paul78

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for paul78 paul78 says:

    Az iPhone 6 nyilvánvalóan az 1 GB RAM miatt nem alkalmas az iOS 13 futtatására, ugyanis az iPad mini 4-ben is az A8-as chip található, csak ott 2 GB RAM társaságában, és ezáltal az iPad mini 4 meg is kapja az új rendszert.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for paul78