fbpx Skip to content

A CarPlay megjelenése talán az egyik legjobb dolog volt, ami az autósokkal történhetett. Az iPhone funkcióinak és appjainak kiterjesztése az autók fedélzeti konzoljára egy zseniális ötlet, egyszerű, kényelmes, vizuálisan és minőségben is többet nyújt, mint a legtöbb autó beépített funkciói.

CarPlay iOS 13

Az Apple felmérése szerint világszerte az új autók 75%-a rendelkezik CarPlay támogatással, ez a szám pedig jó eséllyel még tovább fog emelkedni, miután a WWDC-n bejelentették az eddigi legnagyobb CarPlay frissítést, annak 2014-es bemutatása óta.

A frissítési csomag az ősszel megjelenő iOS 13 részét fogja képezni, melyben az Apple a teljes CarPlay interfész áttervezését ígéri. A jelenlegi verzióban egyszerre csak a egy alkalmazás lehet megjelenítve, Siri a használata esetén pedig a teljes kijelzőt elfoglalja, ami navigáció közben tud némi kellemetlenséget okozni.

Az új interfész, amit az Apple csak CarPlay Dashboardként emleget, már két alkalmazás párhuzamos megjelenítésére alkalmas, illetve harmadikként a Siri javaslatokat vagy a teljes Siri felületet is láthatóvá teszi.

Az új verzió demózása során a Maps és a Music egymás mellett foglalt helyet az autó beépített kijelzőjén, Siri előhívásakor pedig a korábban megszokott teljes képernyő helyett csak a hanghullámok jelennek meg a kijelző alján, háttérben pedig továbbra is a futó alkalmazások voltak láthatók.

Szintén új, vagy inkább bővített funkcióként üdvözölhetjük a CarPlay kiterjesztett 3rd-party alkalmazások natív Siri támogatását, amivel a fejlesztők gyakorlatilag ugyanazt a funkcionalitást fogják tudni biztosítani, mint az Apple alkalmazások esetén.

Az iOS 13 megjelenésével újabb appok is kerülnek be a CarPlay-be, illetve néhány megjelenését áttervezi az Apple. Végre a naptárt is meg tudjuk nézni vezetés közben, és nem a telefont kell bújni, ha le akarunk egyeztetni egy alkalmas meeting időpontot. Az Apple Music felülete pedig teljes egészében újratervezésre került, és immáron az albumok borítóit is megjeleníti, ami nagy szívfájdalmunk volt egészen mostanáig.

A végére hagytuk a legfontosabbat: az iPhone és a CarPlay felülete függetlenedik egymástól, így végre lehetővé válik az is, hogy amennyiben nem CarPlay kompatibilis alkalmazást szeretnénk valamilyen okból gyorsan lecsekkolni a telefonon, akkor a navi vagy más épp futó alkalmazás nem fog eltűnni az autó kijelzőjéről, marad a helyén.

Bár az Apple nem nyilatkozott arról, hogy a frissítés és az új funkciók visszafelé kompatibilisek lesznek-e az autók beépített rendszerével, de azt feltételezzük – és az interneten azóta fellelhető iOS 13 beta + CarPlay videók is ezt erősítik –, hogy minden további nélkül működni fog, hiszen nem volna fair a meglévő felhasználókkal szemben.

Mi izgatottan várjuk a felújított és kibővített CarPlay-t – te milyen gyakran használod a mindennapok során?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gusty gusty says:

    “Az Apple felmérése szerint világszerte az autók 75%-a rendelkezik CarPlay támogatással”

    Ez akkora baromság, ilyet nem mondhattak. Azt tudom esetleg elképzelni, hogy az új autók 75%-a, bár még ez is erősnek tűnik.

  2. Avatar for Walaky Walaky says:

    Technológiailag a CarPlay úgy épül fel, hogy az autó csak felhasználói felületet (gombok, érintőképernyő, képmegjelenítés) biztosít, az azon megjelenő tartalmat a telefon állítja elő.
    Vagyis visszafele kompatibilis az összes megjelent autóval a frissítés, és az is lesz, amíg ezen nem változtatnak. Ezen felül azt is jelenti, hogy 5 év múlva nem kell kidobni az autó fejegységét, a telefon lecserélésével újra gyors, és modern rendszer kerül a helyére. Feltéve persze, hogy nem változtatnak a protokollon, vagy követelnek olyat, ami jelenleg még nincs.

  3. 2017-es Fordban használom időnként és az hiányzik a legjobban, hogy csak kábelen működik a CarPlay, BT-n nem.
    Az viszont hasznos feature lesz, hogy ha elnyomják a telefonon a navit, akkor nem nyomja el a kocsi kijelzőjén.

  4. Ez engem is idegesít, mert van vezeték nélküli töltés is az autómban, és csak a Carplay miatt kell kábeleznem. Remélem, hogy a Waze is támogatott lesz osztott képernyőn, mert persze mindíg akkor hívnak, amikor pont kellene a navit figyelnem.
    Plusz egy jobb keresés a kontaktok közöt még hsznos lenne.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @Vikitorony, @bagyula71: ez az adott fejegységtől függ, hogy támogatja-e a vezeték nélküli CarPlay-t. érdemes megkérdezni a márkakereskedést vagy az autógyártót, hogy mikor teszik elérhetővé.

  6. Én a YouTubeot szeretném ha lenne, de nyílván tudom miért nincs. De például ha lenne olyan, hogy videó alkalmazás csak az autó álló helyzetében menne az jó lenne.

  7. Valaki próbálta már nem Multi-Touch-os autó kijelzővel ezeket az újdonságokat?

  8. Ennél azért picit több, hiszen a GPS / GSM moduloknak az illesztését is magában foglalja. Éppen ezért a legtöbb autóban a CarPlay felszereltség magával ránt valami egyéb függőséget (telefon előkészítés vagy valami ilyesmi névvel - például Volkswagen).

    Plusz, a CarPlay például olyan funkciókat is továbbít a készüléknek, mint a fényszóró kapcsolásának állapota. Például mikor az autó fényszorója automata állásban van, akkor ha fényes nappal bemész egy alagútba, azonnal éjjeli módra vált az adott alkalmazás (Waze, Maps, Google Maps stb.) annak hatására, hogy az autó felkapcsolta a lámpát.

  9. És pontosan a nagyobb sávszélesség miatt soha nem is fog menni BT-n, csak kábelen, vagy valami egyéb vezetéknélküli technológián (valami al wifi szabvány vagy mit tudom én).

    A BT egyszerűen kevés hozzá.

    Szerk.: Valóban, BT szükséges hozzá a pársoításhoz, de utána egy kétirányú wifi kapcsolat jön létre a készülék és az autó között.

  10. Avatar for Czo Czo says:

    A Carplay sima mezei Lightning csatlakozon at kozlekedo valami (vezetekes atvitel eseten), csak digitalis megoldasokkal. Semmilyen GSM vagy GPS illesztesre nincs szuksege (a kabelen odavissza iranyban kozlekedik a hang, egy iranyban a kep, odavissza iranyban felhasznaloi esemenyek (touch, gombok), valamint jarmutol fuggoen az auto statuszadatai a telefon iranyaba). Tehat a hasznalataval nem tudja a Carplay kompatibilis telefon a gepjarmu GPS es vagy GSM antennait hasznalni. Azaz ha a fejegyseg Carplay kepessege egyeb mas featurahoz van kotve, az szerintem pusztan arukapcsolas ha pedig tenyleg arukapcsolas, akkor megerne egy kort a hatosagoknal mert ez rontja a piaci versenyt. Szep buntetes lehet belole.

  11. Szívesen megmutatnám a gyártói oldalon, de le van véve a teljes modell paletta mert modellfrissítés van… :frowning:

    De határozottan emlékszem rá, hogy amikor rendeltem az autómat, akkor a CarPlay funkció kiválasztásakor még kellett egy másik csomag is. Aztán persze lehet, hogy nem ahhoz a funkcióhoz, hanem ahogy te is mondtad, egyéb más árukapcsolási dolog miatt, de ezt már sose fogom tudni megmondani.

  12. A VW-nél egyszerüen megrendeled a carplay-es fejegységet plussz fizetsz még, hogy azt aktiválják is rajta. Nekem legalábbis úgy volt mindegyiknél. A telefonelökészités az csak az usb csatlakozót meg a bluetooth-t jelenti, ha jol tudom. Azt tudom, hogy a gyári navi, ha megy akkor például a levegöt automatikusan átállitja belsö keringetésre, ha alagútba mész, meg, ha kifogy az üzemanyag megkérdezi, hogy keressen-e benzikútat, de a carplayjel én még nem figyeltem, hogy tényleg átvált-e éjszakai módra, de holnap kilesem :slight_smile:

  13. Na a gyári navival meg én nem vagyok közeli ismeretségben, mert mióta megvan az autó, végig a CarPlay-t használom. :slight_smile:

    Kuksizd meg, alagútban a rendszer is éjszakai módba vált, amint az autó felkapcsolja a lámpát. :slight_smile:

  14. De ki tudod úgyis próbálni, hogy feldugod a telefont a CarPlay-re, majd a világításkapcsolót kapcsolgatod a be/ki állapotok között. Látni fogod, hogy változik például a Waze színsémája.

    (Most próbáltam.)

  15. Nálam (nem VW) van a kocsiban egy környezeti fény érzékelő és az alapján váltja a normál műszerfal fényeit nappali és éjszakai mód között és a külön CarPlay-es kijelző is ez alapján vált fényerőt, illetve van olyan app, ami ezt veszi figyelembe a színséma váltáshoz. Nálam tehát ez független a fényszóró állapotától. Az más kérdés, hogy ha automatán van, akkor a környezeti fények alapján a fényszóró is bekapcsol.

  16. Kipróbáltam és tényleg, nem tünt fel mert a Caddyben mindig fel van kapcsolva és mindig éjszakai módon megy, a Californiában meg a gyárit használom, de kiprobálom hétvégén abban is.:grinning:

  17. Évek óta szabvány már a Wireless Carplay, ami wifi alapú, csak nagyon kevés autóban érhető el Wifi, illetve az utólagos radiókban is csak a csúcs modellek tartalmazzák. Szóval a lehetőség már elég régóta adott, csak nem nagyon alkalmazzák, illetve utólag szoftveresen nem alkalmazható, mivel fizikailag kellene wifi-t telepíteni a kocsiba… és van visszafelé is kommunikáció, a kocsi felöl is.

  18. Azért a Carplay-nek vannak feltételei, nem baj, ha van egy nagy kjelző a kocsiban. :smiley:
    Tehát biztosan kellenek előkészítések, amik kötelezően megrendelendők, ha szeretnél carplay-t. :slight_smile: Persze a gyártók simán, megvezethetik a felhasználókat, hogy ha már kell Neked carplay, akkor ezt is vedd meg, meg ezt is, mert biztosan meg tudod venni, mi meg örülünk. :slight_smile:

  19. A California nem tudja, ami vicces mert sokkal jobb rádió és felszereltség van benne mint a Caddyben😀

  20. Avatar for Griii Griii says:

    Milyen jó nektek, hogy itt mindenki új autóval jár!! :slightly_smiling_face: (ezt most nem cinikusan gondoltam, mint az átlag magyar!)
    Én is szerettem volna az autómba (Fiat Stilo Multiwagon 2004-es évj.) CarPlay-t és még is csináltam! De elmondom, hogy akár Opel Kadettbe is lehehet szerelni! Vettem egy Pioneer SPH-DA120-as fejegységet, beszereltem és kész! Persze ez így túl könnyűnek hangzik, de nem az! Amit ebből ki akarok, hozni az csak annyi, hogy ehhez nem kell, hogy az autó elő legyen készítve GPS/GSM antennával, vagy bármi mással.
    A dimmer funkció mint olyan, azt még a sima 1DIN-es fejegységek is tudják CarPlay nélkül is! Itt az a lényeg, hogy jelet kapjon a fejegység, hogy át tudjon váltani éjszakai mód és nappali között! Ehhez bizony szükségvan olyan bekötő szettre, az autóhoz specifikusan megfelel. Kell egy modul, ami tudja olvasni az autó CAN BUS rendszerét. Innen kapja a fejegység pl.: a sebesség jelet, tolató lámpa jelet (tolató kamerához), kormányszög jelet (ez is esetleg a kamerához, ha olyan ami ezt tudja kezelni), kormány táv gombok, sebesség jelet és persze a dimmer jelet, ami itt szóba került. Ennek a dimmernek egyébként az én esetenben sok előnyét nem tudom élvezni, mivel ezen az autón még nincs se nappali menetfény, se autómata fényszóró. Én mindig felkapcsolt fényszóróval kell járjak, így nem sok értelme van!
    Bekötöttem még a fejegységbe a gyári GPS antennát is, de a CarPlay nem használja szerintem.
    Ettől függetlenül szerintem az autó sokkal élhetőbb lett és nem kell bajlódni a telefonnal menet közben!
    Az új funkciókat nagyon várom, mert az tényleg rettenetesen bosszantott, hogy a navi kikapcsol egy hívás közben és teljes képernyőre teszi a telót!
    Ja és a kábeles kapcsolat? Nekem mondhat bárki, bármit, a bluetooth kapcsolat az csak bluetooth kapcsolat marad! Amúgy is romtva van a zene minősége, amit a telóról halgatunk, de a kék cucc tovább rontja az biztos! Sokáig halgattam bluetoothos fejegységen zenét a kocsiba és rájöttem, hogy kábelen jobban szólnak ugyanazok a zenék!

  21. Erről lehetne egy részletesebb cikk, pontosabb, linkekkel stb… sztem sok autó tulajdonost érdekelné! :slight_smile:

  22. Gratulálok! Jó, hogy vannak ilyen emberek, akik nem sajnálják az apró munkát. Szerintem is többeket érdekelhetne erről egy cikk. A kijelző egyébként Multi-Touch-os?

  23. Avatar for Griii Griii says:

    Köszönöm! Kicsit tépelődtem magamban, hogy leírjam e, mert nem akarok tudálékosnak tűnni.
    Sajnos, azért ezek a fejegységek nem ennyire fejlettek (nem tudják a multitouchot.) Pedig az én pénztárcámhoz mérten rettenetesen drága (bár én használtan vettem kb. fele árba), és szerintem (ez most pénztárca függetlenül) ár-érték arányban nem jó! Ha valakit ez érdekel, akkor szívesen segítek, de egyedül cikket biztos nem fogok írni, mert nem nagyon áldott meg az ég írói vénával! :joy:

  24. Avatar for Griii Griii says:

    Szívesen segítek a cikk írásban, de én nem szeretném megírni. (Következö hsz. válaszában már írtam). Ha érdekel benneteket keresserek meg! :slightly_smiling_face: Azt azonban előrebocsajtom, hogy én csak lelkes amatőr vagyok!
    Egyébként így néz ki beépítve:

  25. Minden autóba más és más beszerelni. Vannak ahol már eleve olyan a műszerfal kialakítása, hogy pont annyira bonyolult mint egy rádiócsere. Meg van a másik véglet ahol szét kell bontani az egész műszerfalat, hogy ki tudd szedni a gyári rádiót, es venni kell uj burkolatot, átalakítókat. Youtubeon szinte minden autótípushoz van tutorial :slightly_smiling_face:

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Arról nem is beszélve, hogy a Pioneer kicsit fejlődhetne és nem kellene nekik is a nevükből élni és drága pénzeken 800x480-as felbontású kijelzőkkel adni a 6.2"-7" méretű kijelzővel ellátott kütyüiket. Még a 200e fölöttiek is csak ilyen piti felbontással készülnek, mikor az utolsó kínai ketyerék is már min 1024x600 -asok v 1280x800 -as felbontással jönnek ki. Persze itt jön a minőségbeli különbség, de hát azért valljuk be, ez a felbontás már eléggé idejétmúlt 2019-ben, s nem is szép 7"-on már.

  27. Avatar for Griii Griii says:

    Ez így van! Minden autónál meg lehet oldani, érdemes utána olvasgatni!

  28. Avatar for Griii Griii says:

    Teljesen egyetértek veled! Ezért is írtam, hogy az ár-érték aránya ennek a fejnek mennyire rossz! Tudnék még mást is írni a Pioneer-ról, de most nincs erőm kifejteni…

  29. Avatar for gunar gunar says:

    A többi nagyobb nevesebb gyártó is csak hasonlókat nyújt sajna. Amugy van két (általam ismert) auto hifi-s akik elég jó árakon árulnak fejegységeket autospecifikusakat is, igaz droidos cuccok, de legalább nem vmi alap, hanem már 2-4Gb RAM és android 8.x-9.x OS-sel meg CAN olvasási lehetőségekkel, stb ami fontos, hogy adnak hozzá garanciát is, amit pl a kintről igaz olcsóbban beszerzett hasonlóaknál, elég nehézkes, vagy nem is működik. Sőt talán még ezek a droidos fejek kiegészítővel tudhatják akár a CarPlay-t is

  30. Szerintem egy ilyen eszköznél a betekintési szög és a fényerő ezerszer fontosabb paraméter, mint a felbontás.

  31. Pont ezt akartam írni. :slight_smile: Annyival egészíteném ki, hogy a megbízható működés is fontosabb szerintem, mint a felbontás.

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Az amit a felbontásról írtam csak része a többletnek amivel rendelkeznek a kütyük a márkásabbakkal ellentétben. Azon kívül sokkal többet is tudnak, kicsit lejjebb le is írtam, hogy csak kettő olyan importőr is van akikkel már felvettem régebben x okból a kapcsolatot, s vannak még páran, akik garit is mernek adni az általuk eladott vasakra. Nem is a fikázni akarom a Pioneer és egyébb szinte a gyáriakkal megegyező árú ( ha a komolyabbakat nézzük) termékeiket, csak arra akartam rávilágítani, hogy van bőven alternatíva a "nagyok " mellett is és már elmúltak azok az idők amikor csak silány cuccokat gyártottak.
    Akik már évek óta hozzák be ezeket és árulják cégként, mintaboltból is akár, meg hirdetve is a neten, egészen jó kütyüket adnak, hiszen ők sem akarnak állandóan szervizelni és csereberélgetni, mert akkor lehúzhatná mind a redőnyt. Ott náluk meg lehet nézni, meg lehet hallgatni ezeket a termékeket.
    Arról nem is beszélve hogy webshop-ként 15napos elállási joga is van a vevőnek az adott körülményeket figyelembe véve. Nem a reklám miatt írom, csak plusz lehetőségként említettem és azért hogy lássa aki itt olvassa, a márkásabb és drágább cserébe kevesebb sok esetben.
    Mint írtam több olyant is láttam a kínaiak palettáján, ami kiegészítővel tudja a CarPlay-t is akár ha az kell vkinek a vas saját tudása mellé. Az biztos, hogy a gyáriaknál sokkal többet tudnak és a helyükre passzolnak, mert már direkt hozzájuk gyártott illesztő keretekkel kínálják. Na és tudom az androidos vasaknak nem itt a helyük, de mivel az fut ezeken és nem is sok éves OS hát annak is van áruháza amiből lehet egészen elmés appokat telepíteni rájuk, na meg pl igo-t ami ügyesen van összerakva és frissebb a térképe mint a vettnek, mert még mindig nem ajánlom senkinek az NNG termékek megvételét, a cég hozzáállása miatt.

  33. Mik ezek a többletek? A Carplayhez kell egy iPhone, az egész Carplayt ez adja. Az autóba kell egy ezt venni képes egység, egy megfelelő paraméterekkel rendelkező multitouch kijelző meg egy mikrofon. Mi többet tud adni a Carplayhez egy fejegység?

  34. Avatar for Griii Griii says:

    Megint csak osztom a véleményed, hogy a kínai noname cuccok sokszor jobb ár-érték arányúak, magyarul többet kapsz a pénzedért! Mondjuk én nem vagyok képbe ezekkel a fejekkel, de nekem van egy fenntartásom az androidos cuccokkal: az indulásuk nem túl lassú? Nem tudom tényleg, csak hallottam már ezt pár embertől aki vett ilyet és azért bele kell gondolni abba, ha beülsz egy autóba és mondjuk gyorsan indulni akarsz és ne adja isten még tolató kamera is, akkor amire bekapcsol, már kb mentél fél kilómétert. Neked van ezekkel tapasztalatod?

  35. Avatar for Czo Czo says:

    A multitouch nem szukseges feltetel

  36. Avatar for Czo Czo says:

    Akinek igy mukodik az vagy rosszat vett vagy rosszul lett bekotve. Az Android Autonal az eszkoznek sleep allapotba kell kerulnie, ha leallitod a gepjarmuvet.

  37. Avatar for Griii Griii says:

    Ja és még egy dolog: a pioneert nyugodtan lehet fikázni, kritizál, mert, ha az én fejegységemben nem lenne benne a CarPlay akkor nem adnék érte 10K-t sem! Végtelenül buta jószág! Ami a leg dühítőbb volt vele kapcsolatban csak egy példa ként, hogy van rajta jack-es távvezérlő aljzat, viszont infra szem nincs az előlapon! Vettem hozzá egy gyári kormányra szerelhető távot, amiről kiderült, hogy ezzel a 160 rongyos szarral nem kompatibilis! Ugyanis nem rakták bele az infraszemet!!! :joy::joy: érted ezt!!??? Akkor nem mosonogtam ennyire, bár én voltam a hülye, hogy nem néztem meg! Közben kipróbáltam a hátlapi távcsatlakozót, amibe beledugtam egy kb. 20 éves sony távot, amiről tudtam hogy ellenállás elven működik. Láss csodát, a sony távval működött szinte az összes gomb. Aztán felhívtam közvetlenül a pioneert, elmeséltem nekik ezt is meg az infraszemes dolgot. A válasz az volt, hogy a pioneernek nincs is ilyen ellenállás alapú vezetékes távja, plusz hogy ezért meg az infraszemért már többször szóltag hogy ezeket rakják bele, de azt mondta, hogy ezekre semmi válasz! Megjegyzem, az összes sonyban szinte van infraszem!

  38. Avatar for Griii Griii says:

    Megmondom, ezt nem tudtam! Bár az az igazság, hogy nagyon sokan kokányolnak! Csak egy példa: a Stilonál úgy van pl a rádió bekapcsolása, hogy nincs külön gyújtás szál, hanem két lehetőség (illetve 3, az az hogy folyamatos 12V-ot adnak neki, de ezt hagyjuk): az egyik amit én csináltam, a CANBUS adapteres megoldás, ami a korrekt lenne, csak ez nagyon drága szerintem, a másik meg az hogy húznak egy szálat pl a vészvillogótól, ami már analóg gyújtás kapcsoló által kapcsolt 12V-ot ad.
    Ezek után a többi gányolást ne is említsük…

  39. Alfa 159-be mit javasolsz beszerelni? Az általad említett Pajót néztem idáig.

  40. Avatar for Griii Griii says:

    Ez igazából nagyon pénztárca függő! Körül kell nézni, hogy ennek milyen alternatívái vannak. Lehet, hogy vannak már ennél olcsóbban is CarPlayes fejegységek. Ezt az androidos cuccot nem ismerem, ráadásul ahhoz valamilyen plusz kiegészítőt kell venni ha jól tudom. De ebben jobban tud szerintem segíteni az itt fentebb hozzászóló gunar kolléga. Egyébként én ezt meg sem vettem volna, mert ennek a bolti ára asszem még most is 140000 körül van. Szerencsére én találtam ezt használtan 50000-ért, igaz külhonban, de így megérte. A canbus modul, amit még hozzá vettem, az meg a Speedsignal nevű német cég terméke. Nekem ez az egy volt, ami működik a kormánytávval. Ezeket viszont meg kell nagyon nézni, mert nekem az angol Connect2-s modul nem működött rendesen.

  41. Köszi, ezekre akkor odafigyelek.

  42. Avatar for gunar gunar says:

    Rosszul értelmezted amit írtam, nem a CarPlay-hez ad többet hanem egy jóval drágább viszont márkás cucchoz képest nyújt többet. Aki meg zene fan az amugy is tesz utána bármilyen fejegységet használ egy erősítőt, stb ergo akkor már szinte mindegy milyen végfok ic van benne, mert az ki is van kerülve, nem az szól. Na meg jobb hangszórókat a gyáriak helyére és sorolhatnám még mikre költenek, hogy utána a tuc-tuc szólhasson hallásrontó és természetesen idegrendszert is károsító hangerővel, ahol a minőség már szinte nem is élvezhető, persze ha zajos az akkor is gond.

  43. Avatar for gunar gunar says:

    nézz körül az auto multimédia oldalakon, az egyiket kötőjellel írják a másikat egybe és az nem .hu hanem .info ott találsz specifikusan 159-be valót is, telefonon is adnak tájékoztatást elég rendesen, de mint írtam vannak még páran itthon akik szintén már elég jó cuccokkal foglalkoznak, olyanokkal amikben ők is bíznak, mert ugye a gari az kötelezi őket dolgokra, a fent említett 15 napos webshop törvényben is van buktájukha sokan visszaviszik mert tré a cucc. Úgy senkinek sem érné meg árusítani ezeket ha belegondolunk. Plane hogy nem ugy adják el, mint sokan a neten, a hirdetővel vhol találkozik a vevő, pl egy kúton, vagy x helyen és megnézi s kifizeti azután meg majd lesz valami, hanem boltba mész és ott megtekintheted, ki is próbálhatod akár és semmire nem kötelez. Persze az Aliexpress-en több is van mint náluk és olcsóbbak is, meg ugye az ebay és az amazon is ott mint lehetőség, sokan vesznek is onnan és sokaknak jók is, de sokaknak rossz is és utána megy a szívás, bár eddig amiket vettem főleg amazon-ról, nekem még nem volt vele gondom, de ez legyen mindenkinek a saját felelőssége. Azért is ajánlottam a hazai forrásokat, mert több a biztosíték a minőségibb termékre és ami jelentős különbség, hogy kipróbálható, megtekinthető, kézzelfogható, fizetés előtt.

  44. Jogos, nem multitouch kell, hanem hogy kapacitív legyen, ne rezisztív

  45. Ja hogy csak a ficsőrlista a hosszabb. Ok.

  46. Biztos, hogy nem szükséges, mert nekem az autó gyári kijelzője nem multituch-os és azon használom a CarPlay-t.
    Viszont, ha már mindenhol máshol hozzászoktál a multituch-hoz, akkor baromi idegesítő, hogy pl. nem tudsz értelmesen zoomolni a naviban.
    Szóval, ha tehetitek válasszatok multituch-osat. Főként, ha új autó vásárláson gondolkodtok, de arra vigyázzatok, hogy ezt nem szokták az autók prosijában közölni, csak annyit, hogy van-e CarPlay támogatás vagy sem

  47. Azért nekem volt androidos fejegység is a kocsiban, CarPlay adapterrel,
    Jó nagy fos volt az egész.
    Gyari HK prémium audio van a kocsiba, a hangminőség kuka lett, ki hangosítás néha jó néha nem, a CarPlay adapter 30p navi után állandóan kilepegetett.
    Sírva menekültem vissza a brand Radio hoz,
    Hirtelen minden megjavult, hang, CarPlay, kihang,
    A dimmerhez meg gyártottam egy alkony kapcsolót és a rádiónál az kapcsolja a dimmert és máris ha besotetedik, akar nappal is egy alagútban, rögtön kapcsol a cucc.
    Mivel a CAN bus, általában a helyzetjelzőt hozza ki, ami ugye már szinte állandóan be van kapcsolva.

    Számomra papíron marha sokat tud egy androidos rádió, de sajna szinte semmi se működik tökéletesen. Úgyhogy szinten maradt egy pio CarPlay. :slight_smile:

  48. Avatar for gunar gunar says:

    Na pont az ilyen dolgok miatt ajánlottam feljebb a hazai eladókat, mert ott tudod akár beszerelés előtt is vmennyire kipróbálni és van 15 nap a tesztre, mivel ugye webshopok mind és a törvény kötelezi őket is.
    Na meg már adott típusokkal van tapasztalatuk is és inkább elmondják a buktatókat mielőtt vásárolsz, hogy később ne legyen gubanc, mert azzal ők is szívnak. Ilyen droidosokból meg annyiféle van, hogy persze sok a gagyi is, ami elveszi a kedvét az embereknek tőlük, de azért fejlődnek és nem mind csak ócskaságot árul.
    Én ha vmit pl kinézek ilyen árut akkor az xda-developers oldalán rá szoktam keresni, vagy nagyobb droidos oldalakon, ahol ilyenekkel is foglalkoznak, mert ott az igazi véleményeket lehet elolvasni róluk.

  49. Sajna a hangminoseg függ a fejtol. Nekem maradt a gyári erősítő hang kombo és egy kínai optikai átalakító keveri fel az analogrol üvegre.
    Sajna ég és föld lett a Hang minőség úgy hogy csak a fej cserélődött a kínai és a brand rádió előnyére. Úgy hogy nincs a végfok használva. Ua a kínai média konverter maradt benne…

  50. Én is elolvastam hozza egy csomó cuccot, elvileg jónak kellett volna lennie, sok memória 4gb, sok belső tar 32gb, 1000magos proci… :frowning:
    De ha valaki használ ilyesmit, a CarPlay adaptert szívesen eladom baráti árban…

  51. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor csak a végfok ami miatt nem volt jó a hangja? Az nálam is külön egység az autoban, így az nem problémás. A CarPlay-t meg mire is használnám, ha a navi droidon fut, mert ugye azon képlékeny az igo igazán és minden mást is tud alapból egy jó kütyü, ezért fölösleges lenne belevonni a telót.

  52. Nem tudom, de pont azt mondtam, hogy külön erősítő spk van a kocsiban, ami csak a vonali bemeneteket használja, mégis óriási különbség volt a két rádió hangja között.
    A droidoson nem voltak magasak, melyek se nagyon, hangerő se nagyon, és csak a két fej lett cserélve, semmi más a rendszerben.
    Na mindegy. Kicsit talán könyebb a carplayben keresni a Kontaktokat.
    Ugyanazt a hívás listát, kedvenceket látod, valamint az összes navit szinte már amit a telefonon,
    Google Mars,Apple Maps,sygic,Waze… és nem kell netet csinálni a fejegység ék, mert megy a telefonról.
    Van ilyen adapterem, ha érdekes lehet mégis. :wink:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Vikitorony Avatar for Czo Avatar for bagyula71 Avatar for Walaky Avatar for n0rby25 Avatar for Szifon Avatar for hujbera Avatar for gusty Avatar for Griii Avatar for betaproxima Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gusty gusty says:

    “Az Apple felmérése szerint világszerte az autók 75%-a rendelkezik CarPlay támogatással”

    Ez akkora baromság, ilyet nem mondhattak. Azt tudom esetleg elképzelni, hogy az új autók 75%-a, bár még ez is erősnek tűnik.

  2. Avatar for Walaky Walaky says:

    Technológiailag a CarPlay úgy épül fel, hogy az autó csak felhasználói felületet (gombok, érintőképernyő, képmegjelenítés) biztosít, az azon megjelenő tartalmat a telefon állítja elő.
    Vagyis visszafele kompatibilis az összes megjelent autóval a frissítés, és az is lesz, amíg ezen nem változtatnak. Ezen felül azt is jelenti, hogy 5 év múlva nem kell kidobni az autó fejegységét, a telefon lecserélésével újra gyors, és modern rendszer kerül a helyére. Feltéve persze, hogy nem változtatnak a protokollon, vagy követelnek olyat, ami jelenleg még nincs.

  3. 2017-es Fordban használom időnként és az hiányzik a legjobban, hogy csak kábelen működik a CarPlay, BT-n nem.
    Az viszont hasznos feature lesz, hogy ha elnyomják a telefonon a navit, akkor nem nyomja el a kocsi kijelzőjén.

  4. Ez engem is idegesít, mert van vezeték nélküli töltés is az autómban, és csak a Carplay miatt kell kábeleznem. Remélem, hogy a Waze is támogatott lesz osztott képernyőn, mert persze mindíg akkor hívnak, amikor pont kellene a navit figyelnem.
    Plusz egy jobb keresés a kontaktok közöt még hsznos lenne.

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @Vikitorony, @bagyula71: ez az adott fejegységtől függ, hogy támogatja-e a vezeték nélküli CarPlay-t. érdemes megkérdezni a márkakereskedést vagy az autógyártót, hogy mikor teszik elérhetővé.

  6. Én a YouTubeot szeretném ha lenne, de nyílván tudom miért nincs. De például ha lenne olyan, hogy videó alkalmazás csak az autó álló helyzetében menne az jó lenne.

  7. Valaki próbálta már nem Multi-Touch-os autó kijelzővel ezeket az újdonságokat?

  8. Ennél azért picit több, hiszen a GPS / GSM moduloknak az illesztését is magában foglalja. Éppen ezért a legtöbb autóban a CarPlay felszereltség magával ránt valami egyéb függőséget (telefon előkészítés vagy valami ilyesmi névvel - például Volkswagen).

    Plusz, a CarPlay például olyan funkciókat is továbbít a készüléknek, mint a fényszóró kapcsolásának állapota. Például mikor az autó fényszorója automata állásban van, akkor ha fényes nappal bemész egy alagútba, azonnal éjjeli módra vált az adott alkalmazás (Waze, Maps, Google Maps stb.) annak hatására, hogy az autó felkapcsolta a lámpát.

  9. És pontosan a nagyobb sávszélesség miatt soha nem is fog menni BT-n, csak kábelen, vagy valami egyéb vezetéknélküli technológián (valami al wifi szabvány vagy mit tudom én).

    A BT egyszerűen kevés hozzá.

    Szerk.: Valóban, BT szükséges hozzá a pársoításhoz, de utána egy kétirányú wifi kapcsolat jön létre a készülék és az autó között.

  10. Avatar for Czo Czo says:

    A Carplay sima mezei Lightning csatlakozon at kozlekedo valami (vezetekes atvitel eseten), csak digitalis megoldasokkal. Semmilyen GSM vagy GPS illesztesre nincs szuksege (a kabelen odavissza iranyban kozlekedik a hang, egy iranyban a kep, odavissza iranyban felhasznaloi esemenyek (touch, gombok), valamint jarmutol fuggoen az auto statuszadatai a telefon iranyaba). Tehat a hasznalataval nem tudja a Carplay kompatibilis telefon a gepjarmu GPS es vagy GSM antennait hasznalni. Azaz ha a fejegyseg Carplay kepessege egyeb mas featurahoz van kotve, az szerintem pusztan arukapcsolas ha pedig tenyleg arukapcsolas, akkor megerne egy kort a hatosagoknal mert ez rontja a piaci versenyt. Szep buntetes lehet belole.

  11. Szívesen megmutatnám a gyártói oldalon, de le van véve a teljes modell paletta mert modellfrissítés van… :frowning:

    De határozottan emlékszem rá, hogy amikor rendeltem az autómat, akkor a CarPlay funkció kiválasztásakor még kellett egy másik csomag is. Aztán persze lehet, hogy nem ahhoz a funkcióhoz, hanem ahogy te is mondtad, egyéb más árukapcsolási dolog miatt, de ezt már sose fogom tudni megmondani.

  12. A VW-nél egyszerüen megrendeled a carplay-es fejegységet plussz fizetsz még, hogy azt aktiválják is rajta. Nekem legalábbis úgy volt mindegyiknél. A telefonelökészités az csak az usb csatlakozót meg a bluetooth-t jelenti, ha jol tudom. Azt tudom, hogy a gyári navi, ha megy akkor például a levegöt automatikusan átállitja belsö keringetésre, ha alagútba mész, meg, ha kifogy az üzemanyag megkérdezi, hogy keressen-e benzikútat, de a carplayjel én még nem figyeltem, hogy tényleg átvált-e éjszakai módra, de holnap kilesem :slight_smile:

  13. Na a gyári navival meg én nem vagyok közeli ismeretségben, mert mióta megvan az autó, végig a CarPlay-t használom. :slight_smile:

    Kuksizd meg, alagútban a rendszer is éjszakai módba vált, amint az autó felkapcsolja a lámpát. :slight_smile:

  14. De ki tudod úgyis próbálni, hogy feldugod a telefont a CarPlay-re, majd a világításkapcsolót kapcsolgatod a be/ki állapotok között. Látni fogod, hogy változik például a Waze színsémája.

    (Most próbáltam.)

  15. Nálam (nem VW) van a kocsiban egy környezeti fény érzékelő és az alapján váltja a normál műszerfal fényeit nappali és éjszakai mód között és a külön CarPlay-es kijelző is ez alapján vált fényerőt, illetve van olyan app, ami ezt veszi figyelembe a színséma váltáshoz. Nálam tehát ez független a fényszóró állapotától. Az más kérdés, hogy ha automatán van, akkor a környezeti fények alapján a fényszóró is bekapcsol.

  16. Kipróbáltam és tényleg, nem tünt fel mert a Caddyben mindig fel van kapcsolva és mindig éjszakai módon megy, a Californiában meg a gyárit használom, de kiprobálom hétvégén abban is.:grinning:

  17. Évek óta szabvány már a Wireless Carplay, ami wifi alapú, csak nagyon kevés autóban érhető el Wifi, illetve az utólagos radiókban is csak a csúcs modellek tartalmazzák. Szóval a lehetőség már elég régóta adott, csak nem nagyon alkalmazzák, illetve utólag szoftveresen nem alkalmazható, mivel fizikailag kellene wifi-t telepíteni a kocsiba… és van visszafelé is kommunikáció, a kocsi felöl is.

  18. Azért a Carplay-nek vannak feltételei, nem baj, ha van egy nagy kjelző a kocsiban. :smiley:
    Tehát biztosan kellenek előkészítések, amik kötelezően megrendelendők, ha szeretnél carplay-t. :slight_smile: Persze a gyártók simán, megvezethetik a felhasználókat, hogy ha már kell Neked carplay, akkor ezt is vedd meg, meg ezt is, mert biztosan meg tudod venni, mi meg örülünk. :slight_smile:

  19. A California nem tudja, ami vicces mert sokkal jobb rádió és felszereltség van benne mint a Caddyben😀

  20. Avatar for Griii Griii says:

    Milyen jó nektek, hogy itt mindenki új autóval jár!! :slightly_smiling_face: (ezt most nem cinikusan gondoltam, mint az átlag magyar!)
    Én is szerettem volna az autómba (Fiat Stilo Multiwagon 2004-es évj.) CarPlay-t és még is csináltam! De elmondom, hogy akár Opel Kadettbe is lehehet szerelni! Vettem egy Pioneer SPH-DA120-as fejegységet, beszereltem és kész! Persze ez így túl könnyűnek hangzik, de nem az! Amit ebből ki akarok, hozni az csak annyi, hogy ehhez nem kell, hogy az autó elő legyen készítve GPS/GSM antennával, vagy bármi mással.
    A dimmer funkció mint olyan, azt még a sima 1DIN-es fejegységek is tudják CarPlay nélkül is! Itt az a lényeg, hogy jelet kapjon a fejegység, hogy át tudjon váltani éjszakai mód és nappali között! Ehhez bizony szükségvan olyan bekötő szettre, az autóhoz specifikusan megfelel. Kell egy modul, ami tudja olvasni az autó CAN BUS rendszerét. Innen kapja a fejegység pl.: a sebesség jelet, tolató lámpa jelet (tolató kamerához), kormányszög jelet (ez is esetleg a kamerához, ha olyan ami ezt tudja kezelni), kormány táv gombok, sebesség jelet és persze a dimmer jelet, ami itt szóba került. Ennek a dimmernek egyébként az én esetenben sok előnyét nem tudom élvezni, mivel ezen az autón még nincs se nappali menetfény, se autómata fényszóró. Én mindig felkapcsolt fényszóróval kell járjak, így nem sok értelme van!
    Bekötöttem még a fejegységbe a gyári GPS antennát is, de a CarPlay nem használja szerintem.
    Ettől függetlenül szerintem az autó sokkal élhetőbb lett és nem kell bajlódni a telefonnal menet közben!
    Az új funkciókat nagyon várom, mert az tényleg rettenetesen bosszantott, hogy a navi kikapcsol egy hívás közben és teljes képernyőre teszi a telót!
    Ja és a kábeles kapcsolat? Nekem mondhat bárki, bármit, a bluetooth kapcsolat az csak bluetooth kapcsolat marad! Amúgy is romtva van a zene minősége, amit a telóról halgatunk, de a kék cucc tovább rontja az biztos! Sokáig halgattam bluetoothos fejegységen zenét a kocsiba és rájöttem, hogy kábelen jobban szólnak ugyanazok a zenék!

  21. Erről lehetne egy részletesebb cikk, pontosabb, linkekkel stb… sztem sok autó tulajdonost érdekelné! :slight_smile:

  22. Gratulálok! Jó, hogy vannak ilyen emberek, akik nem sajnálják az apró munkát. Szerintem is többeket érdekelhetne erről egy cikk. A kijelző egyébként Multi-Touch-os?

  23. Avatar for Griii Griii says:

    Köszönöm! Kicsit tépelődtem magamban, hogy leírjam e, mert nem akarok tudálékosnak tűnni.
    Sajnos, azért ezek a fejegységek nem ennyire fejlettek (nem tudják a multitouchot.) Pedig az én pénztárcámhoz mérten rettenetesen drága (bár én használtan vettem kb. fele árba), és szerintem (ez most pénztárca függetlenül) ár-érték arányban nem jó! Ha valakit ez érdekel, akkor szívesen segítek, de egyedül cikket biztos nem fogok írni, mert nem nagyon áldott meg az ég írói vénával! :joy:

  24. Avatar for Griii Griii says:

    Szívesen segítek a cikk írásban, de én nem szeretném megírni. (Következö hsz. válaszában már írtam). Ha érdekel benneteket keresserek meg! :slightly_smiling_face: Azt azonban előrebocsajtom, hogy én csak lelkes amatőr vagyok!
    Egyébként így néz ki beépítve:

  25. Minden autóba más és más beszerelni. Vannak ahol már eleve olyan a műszerfal kialakítása, hogy pont annyira bonyolult mint egy rádiócsere. Meg van a másik véglet ahol szét kell bontani az egész műszerfalat, hogy ki tudd szedni a gyári rádiót, es venni kell uj burkolatot, átalakítókat. Youtubeon szinte minden autótípushoz van tutorial :slightly_smiling_face:

  26. Avatar for gunar gunar says:

    Arról nem is beszélve, hogy a Pioneer kicsit fejlődhetne és nem kellene nekik is a nevükből élni és drága pénzeken 800x480-as felbontású kijelzőkkel adni a 6.2"-7" méretű kijelzővel ellátott kütyüiket. Még a 200e fölöttiek is csak ilyen piti felbontással készülnek, mikor az utolsó kínai ketyerék is már min 1024x600 -asok v 1280x800 -as felbontással jönnek ki. Persze itt jön a minőségbeli különbség, de hát azért valljuk be, ez a felbontás már eléggé idejétmúlt 2019-ben, s nem is szép 7"-on már.

  27. Avatar for Griii Griii says:

    Ez így van! Minden autónál meg lehet oldani, érdemes utána olvasgatni!

  28. Avatar for Griii Griii says:

    Teljesen egyetértek veled! Ezért is írtam, hogy az ár-érték aránya ennek a fejnek mennyire rossz! Tudnék még mást is írni a Pioneer-ról, de most nincs erőm kifejteni…

  29. Avatar for gunar gunar says:

    A többi nagyobb nevesebb gyártó is csak hasonlókat nyújt sajna. Amugy van két (általam ismert) auto hifi-s akik elég jó árakon árulnak fejegységeket autospecifikusakat is, igaz droidos cuccok, de legalább nem vmi alap, hanem már 2-4Gb RAM és android 8.x-9.x OS-sel meg CAN olvasási lehetőségekkel, stb ami fontos, hogy adnak hozzá garanciát is, amit pl a kintről igaz olcsóbban beszerzett hasonlóaknál, elég nehézkes, vagy nem is működik. Sőt talán még ezek a droidos fejek kiegészítővel tudhatják akár a CarPlay-t is

  30. Szerintem egy ilyen eszköznél a betekintési szög és a fényerő ezerszer fontosabb paraméter, mint a felbontás.

  31. Pont ezt akartam írni. :slight_smile: Annyival egészíteném ki, hogy a megbízható működés is fontosabb szerintem, mint a felbontás.

  32. Avatar for gunar gunar says:

    Az amit a felbontásról írtam csak része a többletnek amivel rendelkeznek a kütyük a márkásabbakkal ellentétben. Azon kívül sokkal többet is tudnak, kicsit lejjebb le is írtam, hogy csak kettő olyan importőr is van akikkel már felvettem régebben x okból a kapcsolatot, s vannak még páran, akik garit is mernek adni az általuk eladott vasakra. Nem is a fikázni akarom a Pioneer és egyébb szinte a gyáriakkal megegyező árú ( ha a komolyabbakat nézzük) termékeiket, csak arra akartam rávilágítani, hogy van bőven alternatíva a "nagyok " mellett is és már elmúltak azok az idők amikor csak silány cuccokat gyártottak.
    Akik már évek óta hozzák be ezeket és árulják cégként, mintaboltból is akár, meg hirdetve is a neten, egészen jó kütyüket adnak, hiszen ők sem akarnak állandóan szervizelni és csereberélgetni, mert akkor lehúzhatná mind a redőnyt. Ott náluk meg lehet nézni, meg lehet hallgatni ezeket a termékeket.
    Arról nem is beszélve hogy webshop-ként 15napos elállási joga is van a vevőnek az adott körülményeket figyelembe véve. Nem a reklám miatt írom, csak plusz lehetőségként említettem és azért hogy lássa aki itt olvassa, a márkásabb és drágább cserébe kevesebb sok esetben.
    Mint írtam több olyant is láttam a kínaiak palettáján, ami kiegészítővel tudja a CarPlay-t is akár ha az kell vkinek a vas saját tudása mellé. Az biztos, hogy a gyáriaknál sokkal többet tudnak és a helyükre passzolnak, mert már direkt hozzájuk gyártott illesztő keretekkel kínálják. Na és tudom az androidos vasaknak nem itt a helyük, de mivel az fut ezeken és nem is sok éves OS hát annak is van áruháza amiből lehet egészen elmés appokat telepíteni rájuk, na meg pl igo-t ami ügyesen van összerakva és frissebb a térképe mint a vettnek, mert még mindig nem ajánlom senkinek az NNG termékek megvételét, a cég hozzáállása miatt.

  33. Mik ezek a többletek? A Carplayhez kell egy iPhone, az egész Carplayt ez adja. Az autóba kell egy ezt venni képes egység, egy megfelelő paraméterekkel rendelkező multitouch kijelző meg egy mikrofon. Mi többet tud adni a Carplayhez egy fejegység?

  34. Avatar for Griii Griii says:

    Megint csak osztom a véleményed, hogy a kínai noname cuccok sokszor jobb ár-érték arányúak, magyarul többet kapsz a pénzedért! Mondjuk én nem vagyok képbe ezekkel a fejekkel, de nekem van egy fenntartásom az androidos cuccokkal: az indulásuk nem túl lassú? Nem tudom tényleg, csak hallottam már ezt pár embertől aki vett ilyet és azért bele kell gondolni abba, ha beülsz egy autóba és mondjuk gyorsan indulni akarsz és ne adja isten még tolató kamera is, akkor amire bekapcsol, már kb mentél fél kilómétert. Neked van ezekkel tapasztalatod?

  35. Avatar for Czo Czo says:

    A multitouch nem szukseges feltetel

  36. Avatar for Czo Czo says:

    Akinek igy mukodik az vagy rosszat vett vagy rosszul lett bekotve. Az Android Autonal az eszkoznek sleep allapotba kell kerulnie, ha leallitod a gepjarmuvet.

  37. Avatar for Griii Griii says:

    Ja és még egy dolog: a pioneert nyugodtan lehet fikázni, kritizál, mert, ha az én fejegységemben nem lenne benne a CarPlay akkor nem adnék érte 10K-t sem! Végtelenül buta jószág! Ami a leg dühítőbb volt vele kapcsolatban csak egy példa ként, hogy van rajta jack-es távvezérlő aljzat, viszont infra szem nincs az előlapon! Vettem hozzá egy gyári kormányra szerelhető távot, amiről kiderült, hogy ezzel a 160 rongyos szarral nem kompatibilis! Ugyanis nem rakták bele az infraszemet!!! :joy::joy: érted ezt!!??? Akkor nem mosonogtam ennyire, bár én voltam a hülye, hogy nem néztem meg! Közben kipróbáltam a hátlapi távcsatlakozót, amibe beledugtam egy kb. 20 éves sony távot, amiről tudtam hogy ellenállás elven működik. Láss csodát, a sony távval működött szinte az összes gomb. Aztán felhívtam közvetlenül a pioneert, elmeséltem nekik ezt is meg az infraszemes dolgot. A válasz az volt, hogy a pioneernek nincs is ilyen ellenállás alapú vezetékes távja, plusz hogy ezért meg az infraszemért már többször szóltag hogy ezeket rakják bele, de azt mondta, hogy ezekre semmi válasz! Megjegyzem, az összes sonyban szinte van infraszem!

  38. Avatar for Griii Griii says:

    Megmondom, ezt nem tudtam! Bár az az igazság, hogy nagyon sokan kokányolnak! Csak egy példa: a Stilonál úgy van pl a rádió bekapcsolása, hogy nincs külön gyújtás szál, hanem két lehetőség (illetve 3, az az hogy folyamatos 12V-ot adnak neki, de ezt hagyjuk): az egyik amit én csináltam, a CANBUS adapteres megoldás, ami a korrekt lenne, csak ez nagyon drága szerintem, a másik meg az hogy húznak egy szálat pl a vészvillogótól, ami már analóg gyújtás kapcsoló által kapcsolt 12V-ot ad.
    Ezek után a többi gányolást ne is említsük…

  39. Alfa 159-be mit javasolsz beszerelni? Az általad említett Pajót néztem idáig.

  40. Avatar for Griii Griii says:

    Ez igazából nagyon pénztárca függő! Körül kell nézni, hogy ennek milyen alternatívái vannak. Lehet, hogy vannak már ennél olcsóbban is CarPlayes fejegységek. Ezt az androidos cuccot nem ismerem, ráadásul ahhoz valamilyen plusz kiegészítőt kell venni ha jól tudom. De ebben jobban tud szerintem segíteni az itt fentebb hozzászóló gunar kolléga. Egyébként én ezt meg sem vettem volna, mert ennek a bolti ára asszem még most is 140000 körül van. Szerencsére én találtam ezt használtan 50000-ért, igaz külhonban, de így megérte. A canbus modul, amit még hozzá vettem, az meg a Speedsignal nevű német cég terméke. Nekem ez az egy volt, ami működik a kormánytávval. Ezeket viszont meg kell nagyon nézni, mert nekem az angol Connect2-s modul nem működött rendesen.

  41. Köszi, ezekre akkor odafigyelek.

  42. Avatar for gunar gunar says:

    Rosszul értelmezted amit írtam, nem a CarPlay-hez ad többet hanem egy jóval drágább viszont márkás cucchoz képest nyújt többet. Aki meg zene fan az amugy is tesz utána bármilyen fejegységet használ egy erősítőt, stb ergo akkor már szinte mindegy milyen végfok ic van benne, mert az ki is van kerülve, nem az szól. Na meg jobb hangszórókat a gyáriak helyére és sorolhatnám még mikre költenek, hogy utána a tuc-tuc szólhasson hallásrontó és természetesen idegrendszert is károsító hangerővel, ahol a minőség már szinte nem is élvezhető, persze ha zajos az akkor is gond.

  43. Avatar for gunar gunar says:

    nézz körül az auto multimédia oldalakon, az egyiket kötőjellel írják a másikat egybe és az nem .hu hanem .info ott találsz specifikusan 159-be valót is, telefonon is adnak tájékoztatást elég rendesen, de mint írtam vannak még páran itthon akik szintén már elég jó cuccokkal foglalkoznak, olyanokkal amikben ők is bíznak, mert ugye a gari az kötelezi őket dolgokra, a fent említett 15 napos webshop törvényben is van buktájukha sokan visszaviszik mert tré a cucc. Úgy senkinek sem érné meg árusítani ezeket ha belegondolunk. Plane hogy nem ugy adják el, mint sokan a neten, a hirdetővel vhol találkozik a vevő, pl egy kúton, vagy x helyen és megnézi s kifizeti azután meg majd lesz valami, hanem boltba mész és ott megtekintheted, ki is próbálhatod akár és semmire nem kötelez. Persze az Aliexpress-en több is van mint náluk és olcsóbbak is, meg ugye az ebay és az amazon is ott mint lehetőség, sokan vesznek is onnan és sokaknak jók is, de sokaknak rossz is és utána megy a szívás, bár eddig amiket vettem főleg amazon-ról, nekem még nem volt vele gondom, de ez legyen mindenkinek a saját felelőssége. Azért is ajánlottam a hazai forrásokat, mert több a biztosíték a minőségibb termékre és ami jelentős különbség, hogy kipróbálható, megtekinthető, kézzelfogható, fizetés előtt.

  44. Jogos, nem multitouch kell, hanem hogy kapacitív legyen, ne rezisztív

  45. Ja hogy csak a ficsőrlista a hosszabb. Ok.

  46. Biztos, hogy nem szükséges, mert nekem az autó gyári kijelzője nem multituch-os és azon használom a CarPlay-t.
    Viszont, ha már mindenhol máshol hozzászoktál a multituch-hoz, akkor baromi idegesítő, hogy pl. nem tudsz értelmesen zoomolni a naviban.
    Szóval, ha tehetitek válasszatok multituch-osat. Főként, ha új autó vásárláson gondolkodtok, de arra vigyázzatok, hogy ezt nem szokták az autók prosijában közölni, csak annyit, hogy van-e CarPlay támogatás vagy sem

  47. Azért nekem volt androidos fejegység is a kocsiban, CarPlay adapterrel,
    Jó nagy fos volt az egész.
    Gyari HK prémium audio van a kocsiba, a hangminőség kuka lett, ki hangosítás néha jó néha nem, a CarPlay adapter 30p navi után állandóan kilepegetett.
    Sírva menekültem vissza a brand Radio hoz,
    Hirtelen minden megjavult, hang, CarPlay, kihang,
    A dimmerhez meg gyártottam egy alkony kapcsolót és a rádiónál az kapcsolja a dimmert és máris ha besotetedik, akar nappal is egy alagútban, rögtön kapcsol a cucc.
    Mivel a CAN bus, általában a helyzetjelzőt hozza ki, ami ugye már szinte állandóan be van kapcsolva.

    Számomra papíron marha sokat tud egy androidos rádió, de sajna szinte semmi se működik tökéletesen. Úgyhogy szinten maradt egy pio CarPlay. :slight_smile:

  48. Avatar for gunar gunar says:

    Na pont az ilyen dolgok miatt ajánlottam feljebb a hazai eladókat, mert ott tudod akár beszerelés előtt is vmennyire kipróbálni és van 15 nap a tesztre, mivel ugye webshopok mind és a törvény kötelezi őket is.
    Na meg már adott típusokkal van tapasztalatuk is és inkább elmondják a buktatókat mielőtt vásárolsz, hogy később ne legyen gubanc, mert azzal ők is szívnak. Ilyen droidosokból meg annyiféle van, hogy persze sok a gagyi is, ami elveszi a kedvét az embereknek tőlük, de azért fejlődnek és nem mind csak ócskaságot árul.
    Én ha vmit pl kinézek ilyen árut akkor az xda-developers oldalán rá szoktam keresni, vagy nagyobb droidos oldalakon, ahol ilyenekkel is foglalkoznak, mert ott az igazi véleményeket lehet elolvasni róluk.

  49. Sajna a hangminoseg függ a fejtol. Nekem maradt a gyári erősítő hang kombo és egy kínai optikai átalakító keveri fel az analogrol üvegre.
    Sajna ég és föld lett a Hang minőség úgy hogy csak a fej cserélődött a kínai és a brand rádió előnyére. Úgy hogy nincs a végfok használva. Ua a kínai média konverter maradt benne…

  50. Én is elolvastam hozza egy csomó cuccot, elvileg jónak kellett volna lennie, sok memória 4gb, sok belső tar 32gb, 1000magos proci… :frowning:
    De ha valaki használ ilyesmit, a CarPlay adaptert szívesen eladom baráti árban…

  51. Avatar for gunar gunar says:

    Akkor csak a végfok ami miatt nem volt jó a hangja? Az nálam is külön egység az autoban, így az nem problémás. A CarPlay-t meg mire is használnám, ha a navi droidon fut, mert ugye azon képlékeny az igo igazán és minden mást is tud alapból egy jó kütyü, ezért fölösleges lenne belevonni a telót.

  52. Nem tudom, de pont azt mondtam, hogy külön erősítő spk van a kocsiban, ami csak a vonali bemeneteket használja, mégis óriási különbség volt a két rádió hangja között.
    A droidoson nem voltak magasak, melyek se nagyon, hangerő se nagyon, és csak a két fej lett cserélve, semmi más a rendszerben.
    Na mindegy. Kicsit talán könyebb a carplayben keresni a Kontaktokat.
    Ugyanazt a hívás listát, kedvenceket látod, valamint az összes navit szinte már amit a telefonon,
    Google Mars,Apple Maps,sygic,Waze… és nem kell netet csinálni a fejegység ék, mert megy a telefonról.
    Van ilyen adapterem, ha érdekes lehet mégis. :wink:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Vikitorony Avatar for Czo Avatar for bagyula71 Avatar for Walaky Avatar for n0rby25 Avatar for Szifon Avatar for hujbera Avatar for gusty Avatar for Griii Avatar for betaproxima Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani Avatar for 83miki83