fbpx Skip to content

Az érintő üveg az iPad egyik legsérülékenyebb alkatrésze. A törését okozhatja közvetlenül az üveget vagy a készülékház sarkát, esetleg oldalsó peremét érő fizikai behatás. Olyan is előfordulhat, hogy egy nagyobb esés következtében az érintő üveg maga nem sérül, azonban a szalagkábel igen, és emiatt megáll az érintés.

Az iPad mini 3 esetén maga az érintő üveg és az LCD még szerencsére két külön alkatrész, sérülése esetén külön-külön cserélhető. A sérült üveg veszélyes, mivel ezeket az iPadeket többnyire gyerekek használják. Ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy törés esetén mihamarabb kerüljön szervizbe az eszköz az esetleges személyi sérülések elkerülése végett.

Az érintő üveg, mint minden alkatrész, lehet többféle minőségi osztályú. Sajnos a felhasználók sok esetben az olcsó, de egyben rossz minőségű alkatrészeket részesítik előnyben. Több alkalommal hallottuk, hogy a máshol szervizelt készülékeknél a kedvezően olcsó javítási költség fordítottan volt arányos a beépített alkatrész minőségével. Az utángyártott, rossz minőségű alkatrész sok esetben nem méretpontos, nem illeszkedik megfelelően a készülékházba, vastagabb az üvege, ami miatt az nyomni fogja az LCD-t, ebből adódóan az esetleges későbbi leejtéskor könnyebben megsérülhet.

Egy gyári minőségű és egy utángyártott alkatrész esetében a szalagkábel minősége is nagyban eltér, az utángyártott sokkal ridegebb, egy leejtés vagy már az összeszerelés során is sérülhet, ami hibás működést eredményez. A gyári minőségű szalagkábele ezzel szemben rugalmas, és az összeszerelés során sem okoz problémát a méretbeli pontatlanság. A hibás érintőüveg nagyban megkeseríti a felhasználói élményt: hibája esetén előfordulhat, hogy egyáltalán nem, vagy csak bizonyos sorokban nem érint, esetlegesen magától érint.

Az iPad mini modelleknél a szalagkábelt külön fel kell forrasztani egy kis áramköri lapkára, ami az alaplapi csatlakozóban végződik, így kapcsolódik az alaplaphoz. A szalagkábelen 57 apró forrasztási pont található, mely két sorban van elrendezve. Alapvetően ez már egy olyan nehézségi szint, ami kevés szakmai tapasztalattal rendelkezők esetében komoly hibalehetőséget hordozhat magában. Nem megfelelő forrasztás esetén egy leejtés során könnyen megrepedhet a forrasztási pont, ami az érintő hibás működéséhez vezethet.

A javítás minősége a sok apró részletben rejlik. Mivel a Wi-Fi és a GSM antenna a készülékház és az üveg között foglal helyet, már a készülék szétszedésénél okozhatunk kárt, ezért fontos a szakmai tapasztalat. A 3-as mini modell már ujjlenyomat olvasóval szerelt Home gombbal, Touch ID-val érkezett, ami az üveghez van erősítve egy speciális ragasztó segítségével, szétszedésénél nagyon kell ügyelni a szalagkábel épségére, mert egyetlen rossz mozdulattal komoly kárt okozhatunk benne. A másik komoly probléma, ha az üveg belső felületére nem rögzítjük megfelelően a gomb távtartó fém házát, ilyenkor egy erősebb lenyomásra beeshet a gomb, ami a szalagkábel sérüléséhez vezethet. Az ujjlenyomat olvasó az alaplappal van párosítva, sérülése vagy cseréje esetén a továbbiakban nem támogatja a Touch ID működését, valamint a készülék későbbi eladási értékét is csökkenti.

Szakmai tapasztalat hiányában könnyen eltörhet az LCD vagy megsérülhet az alaplapi csatlakozó és a körülötte található SMD alkatrészek. Az új érintő csak akkor szerelhető fel, ha a sarkok és az oldalsó peremek sérülését korrigáltuk, ehhez speciális kihúzó szerszámokat használunk. A korrekciós munkák hiányában nem lesz megfelelő az illeszkedés és a folyamatos feszültség hatására a legkisebb fizikai behatástól megsérülhet az üveg vagy elválhat a ragasztása, ami a szalagkábelek sérüléséhez vezethet. Az üveg rögzítése előtt szükséges a fém ház tisztítása, melyet egy speciális penge és oldószer segítségével végzünk.

Az érintő üveg belső felét és az LCD-t portalanítjuk, majd a szalagkábelek megfelelő „beigazítása” után kerül beragasztásra az érintő panel. A tökéletes illeszkedés miatt 3 órára egy speciális keretbe kerül a készülék, mely megfelelő nyomatékkal összepréseli az üveget és a házat, így lesz megfelelő a kötés szilárdsága. Meghatározó alapelvünk, hogy hosszútávú megoldást kínáljunk észszerű költségkereten belül ezért kizárólag a legjobb minőségű és egyben legdrágább alkatrészekkel dolgozunk, a kompromisszummentes javítás érdekében.

A következő két hétben (június 23-ig) az iPad mini 3 készülékek érintő üvegét kedvezményes áron cseréljük, a szokásos 6 hónap garanciával, 24 óra alatt – a részletekért kattints ide.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok