fbpx Skip to content

Mi is az a töltésvezérlő IC? Sokan tehetitek fel jogosan a kérdést, bár a válasz már a nevében is benne van. Ez az IC különböző feszültségeket vezérel az alaplapon található alkatrészek működéséhez. Maga az IC a legkisebb feszültség ingadozástól vagy impulzus tüskétől képes bezárlatosodni, tönkremenni, így védve a készülék főbb alkatrészeit.

Meghibásodása több okból is bekövetkezhet. Utángyártott, rossz minőségű töltő: az ömlesztett kínai termékek egyik nagy hátránya, hogy nem képviselnek minőséget, és alapvetően minimális védelmi elektronikát tartalmaznak, így a telefonunk ki van téve a hálózat irányából esetlegesen érkező túláramnak is. Autóban való helytelen töltés: sokan követik el azt a hibát, hogy már a motor elindítása előtt felkerül az iPhone a töltőre. A problémát az indításkor a generátor felől érkező terhelés hatására kialakuló impulzus tüskék okozzák, ami a félvezető eszközök nagy ellensége. Folyadékkal való érintkezés: a töltésvezérlő IC apró óngolyókkal kapcsolódik az alaplaphoz, beázás esetén befolyik a víz az IC lábai közé ami ott zárlatot okoz és tönkremegy az alkatrész.

A vezérlő meghibásodása többletáramfogyasztást eredményez, ami miatt a készülék extrém gyorsan lemerül és melegszik. Előfordulhat, hogy a töltési szintet is helytelenül jeleníti meg, illetve ilyenkor nincs meg a szükséges 1 Amper töltőáram, helyette csak 400-500 mA, rosszabb esetben a töltést sem jelzi. A hibás töltésvezérlő az akkumulátor töltöttségét is képes a névleges 3,7V helyett 2,7 Volt alá lemeríteni, így viszont be sem kapcsol a készülékünk.

A hibát több méréssel is ki lehet szűrni. Labortáppal lehet mérni a készülék nyugalmi áramfelvételét, a vezérlő hibája esetén a mérőműszer kimutatja a hibát és marad egy 60- 150 mA többletáram fogyasztása. Az akkumulátor töltöttsége is képes árulkodni a hibáról, ha a töltöttsége a néveleges 3,7V alá csökken, ami nem felel meg a gyári specifikációnak. A többletáram fogyasztás hőmérséklet növekedéssel jár, így a hőkamera képén is megállapítható a hiba.

Az iPhone tulajdonosok egy része a szakember és szaktudás helyett sok esetben az olcsóbb, kétes minőségű, tapasztalattal nem rendelkező javítást választja, ami majdnemhogy garantált, hogy a problémát nem oldja meg, sőt, még több gondot is okoz, amelyek tovább rontják a telefon használhatóságát és csökkentik az értékét. Szerencsére nálunk, az iSamurainál a szükséges legújabb felszerelés, szaktudás és tapasztalat is rendelkezésre áll az ilyen jellegű munkák tökéletes elvégzéséhez.

A töltésvezérlő IC cseréjéhez szinte teljesen szét kell szednünk a készüléket, hogy hozzáférhessünk az alaplap megfelelő részeihez. Speciális lézerpozicionált infra forrasztóállomás segítségével végezzük el a javítást, ami nagymértékben csökkenti a javítással járó hőtermelés miatt kialakuló alaplapi hiba kockázatát és biztosítja az elvégzett munka tartósságát és eredményességét.

Az IC levétele és a forrasztási pontok tisztítása rendívüli precizítást és gyakorlatot igényel, ennek hiányában hatalmas károkat okozhat egy nem megfelelő beavatkozás. Az alkatrészek közelsége miatt könnyen lesodorhatunk pár SMD alkatrészt az alaplapról, ezért mindenképp érdemes ezt szakértő kezekre bízni. Az alaplapon található forrasztási pontok (padek) nagyon sérülékenyek, tisztításuknál könnyen fel lehet őket szakítani az alaplapról és akkor a készülék működésképtelenné válik és javítása többé már nem lehetséges.

A készülék összeszerelése után alapos teszteléssel biztosítjuk, hogy az esetleges, rejtett hibák a későbbiekben ne okozhassanak kellemetlenséget az ügyfeleinknek. Az esetek 80%-ában azonnali javítást kínálva, ingyenes bevizsgálással és konzultációval várunk. Hozzánk bátran hozhatod Apple termékeidet, szívesen segítünk minden problémán!

Az iSamurai-nál a következő két hétben (június 9-ig) az iPhone 5s-től iPhone 7 Plus-ig minden készülék töltésvezérlő IC-jét kedvezményes áron cseréljük a szokásos 6 hónap garanciával – a részletekért kattints ide.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for vjan vjan says:

    Elég furcsa, hogy a honlapon az iPhone SE-nél nem szerepel a kedvezmény, holott az is a reklámozott tartományban van.
    Ha jól tudom valahol a 6s környéken jelent meg. Vajon miért maradt ki?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for vjan

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for vjan vjan says:

    Elég furcsa, hogy a honlapon az iPhone SE-nél nem szerepel a kedvezmény, holott az is a reklámozott tartományban van.
    Ha jól tudom valahol a 6s környéken jelent meg. Vajon miért maradt ki?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for vjan