Az Apple végre megnyithatja a driverek írását a fejlesztők előtt

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A még tavaly felröppent pletykák szerint 2019 folyamán az Apple bejelentheti a Mac Pro legújabb, moduláris kivitelezésű generációját.

Ez annyit tesz, hogy a cégtől megszokott “mindent egybe” hardver helyett végre – könnyen és hivatalosan – kicserélhető, személyre szabható processzort, grafikus kártyát, háttértárat, RAM-ot kapunk.

Igen ám, de a grafikus kártyák terén az Apple szoftveres csapata eddig meglehetős egysíkúan gondolkodott. A GPU driverprogramjait a cég saját magának írta macOS-hez, azokra a márkákra és modellekre korlátozva, amelyek hivatalosan megtalálhatóak voltak a Mac-ekben. Az utóbbi pár évben ez ahhoz vezetett, hogy az Nvidia GPU-k támogatása gyakorlatilag teljesen megszűnt, és a macOS újabb verziói egyáltalán nem tartalmaznak már Nvidia drivereket (és várhatóan többek között emiatt sem támogatják az ilyen GPU-val szerelt, régebbi gépeket).

Különösen ironikus, hogy éppen a külső, diszkrét eGPU-k támogatását előtérbe helyező macOS Mojave számolt ily módon le majdnem teljesen az egyik legnagyobb GPU-gyártó termékeivel. A régebbi GeForce GTX 680 és Quadro K5000 modellek egyelőre hivatalos támogatás nélkül is működni látszanak Mojave alatt, ám ez sovány vigasz azoknak, akik nem elégednek meg a már-már “őskőkorinak” számító teljesítménnyel, vagy egyszerűen csak biztosra szeretnének menni mindenféle hackelés nélkül.

Az AppleInsider újságírói beszéltek az Apple néhány – érthető okokból névtelenségben maradó – szoftverfejlesztőivel, akik szerint a menedzsment magasabb szintjei buktatták el az Nvidia-támogatást. Egyikük egyenesen így nyilatkozott:

Nem mintha bármennyi valódi munkát is kellene végeznünk vele, az Nvidiának remek mérnökei vannak. A Metalt könnyen lehetne portolni Nvidia GPU-kra is, remek teljesítménnyel.

Csakhogy “valakik” ott fent ezt nem akarják.

Mindezek alapján várható, hogy a már meglévő IOKit framework mellé az Apple kiadjon egy olyan, magasabb szintű API-t, ami lehetővé tenné a hardverszállítóknak, hogy az Apple explicit jóváhagyása nélkül írhassák meg eszközeikhez a szükséges drivereket. Az iDownloadBlog szerint az Apple borotvaélen táncolna egy olyan döntéssel, amely pont a macOS, az új Mac Pro és az eGPU-k együttműködésének hajnalán kasználná el az Nvidiát és felhasználóit.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. Wyla says:

    Sajnos én 5 év iMac használás után jutottam el arra szintre hogy azt a teljesítményt amit szeretnék nem tudom megfizetni Apple modellből így visszatérek a Win PC-hez. Ahol egy erős iMac árának feléből egy olyan PC-ét rakok össze hogy énekel. És ez a baj ezzel hogy megint olyan készülékét teszi modulárissá amelyik alsóhangon egy millió fölött kezdődik árban.

  2. Walaky says:

    A vég kezdete. Többek között azért tartom rendkívül sikeresnek az Apple termékeket, mert nincsenek driverek. Amint megjelenik az új OS, out-of-the-box kompatibilis a komplett termékpalettával. Nem kell várni vendorokra, nincs olyan, hogy a gyártó még nem támogatja, semmi.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!